Alisa Lingo: Važno je razvijati business couching edukaciju u BiH

Golden Ratio Growth Centar, na čelu sa Alisom Lingo i u saradnji sa Koučing centar, na prostoru BiH po prvi put nudi coaching edukaciju akreditovanu od strane ICF-a. Šta to znači? Na edukaciji pod nazivom “Integrativna Konstruktivistička Koučing Diploma” polaznici će imati priliku da steknu 60h obuke priznate od strane ICF-a, što im omogućava da postanu međunarodno priznati coachevi.

Zašto je važno razvijati Business Coach kulturu i vještine u BiH?

U poslovnom svijetu današnjice važno je razvijati vještine executive business coachinga, koje će pomoći razvoju kvalitetnije upravljačke strukture u našim firmama. “Želja za rastom, promjenom i ostvarivanjem ciljeva najbolja je blagodat koju možemo uočiti ili osjetiti u datom trenutku i nikako je ne trebamo ispustiti iz ruku. Potrudimo li se barem malo, želja će snažnom motivacijom učiniti lakšim prelaz s ideje na akciju i tako započeti ciklus pozitivnih promjena u našem unutrašnjem, privatnom i poslovnom okruženju. Prije samo nekoliko godina bila sam na polaznoj, da ne kažem mrtvoj tački, ali sve je moguće! I to, vrlo lako i jednostavno. Nakon više od 15 godina rada na poljima ljudskih resursa i menadžerskim pozicijama u domaćim i inostranim firmama, upravo sam dopustila da mi se to desi. Izučavanje koučing vještina postalo je moja nova i najdraža opsesija koja me kroz nekoliko godina od nivoa Practitioner-a dovela do željenog certifikata Business Coach. Moj život sasvim se promijenio, ali nemojte ni pomisliti da je to bio najveći benefit za mene. Zaista, nije”, kaže Alisa. 

Kako bi pohađala edukaciju za coacha, Alisa je kao zaposlena žena i majka dvoje maloljetne djece svakog mjeseca pakovala kofere i po nekoliko dana iz Sarajeva odlazila u Beograd. 

Kako kaže: “Nije bilo lako, ali ni teško. Svaki korak, svaki kilometar bila sam bliže svome cilju. Vrijedilo je više od svakog eura, litra benzina i pređenog kilometra. Uz dosta rada i truda, uloženog vremena i novca (jer nisam željela sve to zamijeniti online predavanjima i njihovim manjkavostima) stekla sam certifikat Professional Business Coach i danas sam tu gdje jesam – pokretač i ponosna vlasnica Golden Ratio Growth Centar Sarajevo.” 

Međutim, kako bi se ovaj proces olakšao, odlučila je u partnerstvu sa Koučing centrom iz Beograda, dovesti edukaciju i u Bosnu i Hercegovinu.

Alisa Lingo

Šta je coaching i zašto trebamo razvijati Business coaching kulturu u BiH?

Coaching kultura nam omogućava postizanje kompanijskih ciljeva istovremeno razvijajući potencijal zaposlenih. Kao stil upravljanja, coaching je fokusiran na to da zaposleni preuzimaju odgovornost za svoj posao, jasno znaju šta se očekuje od njih i imaju resurse potrebne za ostvarenje ciljeva.

Coaching je, pojednostavljeno, partnerstvo između klijenta i coacha. Coach podržava ostvarenje rezultata svog klijenta bazirane na ciljevima koje klijent postavi.

Fokus razgovora je uvijek izbor klijenta, dok je “posao” coacha da sluša, fokusira se na razgovor i naučenim, specifičnim pitanja pomaže klijentu da sam uvidi i pronađe odgovarajuće rješenje.

U Bosni i Hercegovini coaching kultura je na izrazito niskom nivou te postoji ogromna potreba za njenim podizanjem. Čak i najveće kompanije kojima se izvana dive u svojoj unutrašnjoj organizaciji nerijetko imaju velike probleme. Neophodno jačanje coaching kulture u BiH s vremenom dovest će do lakših ostvarenja ciljeva, većeg profita kompanija i pozitivnog radnog okruženja. Sasvim je jasno da business coaching ima itekako širok spektar djelovanja čiji je rezultat ne samo zadovoljstvo na polju poslovnog djelovanja, nego i u životu uopšte.

Prva edukaciju i certifikacija za profesionalni koučing/coaching će biti održana u Sarajevu. Modul traje tri mjeseca, a radi se o kombinaciji rada online i uživo. 

Održavat će se: 

18. i 19. februara

18. i 19. marta

22. i 23. aprila

Kroz cijelu coaching edukaciju vas vode ICF akreditovani coachevi i treneri Koučing centra.

Ukoliko biste voljeli da čujete više detalja o ovome postoji mogućnost besplatnih 1 na 1 konsultacija sa trenerima na ovom linku.

Photo: Women in Adria

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE VIŠE

compliance

Što je Compliance i zašto je važan u suvremenom poslovanju?

Poduzeća koja žele biti dugoročno uspješna moraju uspostaviti i održavati kulturu usklađenosti, uzimajući u obzir potrebe i očekivanja interesnih strana. Danas gotovo da ne...