Sočni kolač s višanjama

Početak ljeta nam na pijace donosi i zamamne višnje. Neki ih ne vole jer su im previše kisele, a neki im se dive i obožavaju ih. Višnje su sjajan antioksidans i bogate su vitaminima A i C, folnom kiselinom, i vitaminima iz B skupine, kalijem, magnezijem, željezom, cinkom i bakrom. Poznate su i zbog svoje krvavo crvene boje, koju duguju biljnim pigmentima antocijanima. Zbog prisustva željeza sjajne su i za otklanjanje problema s anemijom. Izvrsne su u poboljšanju koncentracije i boljeg pamćenja, također su djelotvorne i za ozdravljenje kardiovaskularnog sistema, te reguliraju krvni pritisak. Djelotvorne su i za otklanjanje problema s mokraćnim putevima, a njihove se patljice koriste kao čaj za dezinfekciju mokraćnih puteva.

Od ovih crvenih kraljica trpeze možete napraviti sok, džem, pitu od višanja, a ovaj lagani kolač od višanja će vam sjajno upotpuniti nedjeljni ručak.

Kolač s višanjama – priprema:

3 jaja

300 g brašna

200 g šećera

150 ml sojinog ili kravljeg mlijeka

200 ml ulja

10 g praška za pecivo

500 g višanja 

Vrijeme pečenja: 35 min.

Žumance umutite sa šećerom, dodajte mlijeko, masnoću i brašno s prosijanim praškom za pecivo. Lagano drvenom kašikom dodajte umućen snijeg od bjelanacai istresite u namašćen kalup ili tepsiju.

Kolač od višanja

Odozgo pospite prethpdno očišćenim višnjama, i pecite u zagijanoj rerni 35 min.

Photo: Anisa Šerak

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

meke vještine

Ovo je najtraženija vještina u 2024. godini!

Mjesecima unatrag čitamo i slušamo o tome hoće li umjetna inteligencija zamijeniti čovjeka na radnom mjestu. Stoga sve češće promišljamo o vještinama koje čovjek...