Novi Networking Breakfast zakazujemo 30.3.2023. u Vitezu

Naša stanica za novi Networking Breakfasta sljedeće sedmice, 30.3.2023. je u Vitezu. Na našem prošlom Networking Breakfastu, održanom u Visokom, započeli smo priču o problemima s kojima se suočavaju svih poduzetnici koji započinju svoj biznis, a to su financije i savjetovanja za bolje upravljanje finacijama u vašim firmama, kako biste postigli efektivno psolovanje i bolju profitabilnost vašeg biznisa.

Gotovo sve poduzetnice u se susretale s mnogim financijskim problemima koji im nisu dopuštali da bez stresa i velikih problema razviju svoj posao, od pronalaska idealanih kupaca, kvalitetnih klijente i suradnika, pouzdanih dobavljače, do krajnjih problema u poslovanju koji podrazumijevaju kako naplatiti svoju uslugu, koliko dugo čekati na naplatu, kako platiti svoje zaposlenike, kako racionalizirati operativne troškove poslovanja…Na kraju ćemo pokušati odgovoriti na vječnu dilemu koja svaka poduzetnica sebi postavlja a to je “isplati li se sav taj trud, muka i odricanje a moj posao nikako da krene naprijed?”.

Na našem Networking Breakfastu upoznajmo modele za efikasno i profitabilno poslovanje

Kako postići efikasno operativnog financijsko poslovanje vašeg biznisa i racionalno upravljanje vašim financijama je jedno od najtežih dilema koju poduzetnici imaju prilikom postavljanja operativnih procedura u svom modelu poslovanja.

Kako postići isplativost vašeg proizvoda ili usluge, kako pametno pratiti tokove novca, kad i na koji način planirati proširenje poslovanja i kako obezbijediti financijske alate za takve operacije samo su neka pitanja, na koja će vam odgovore na našem predavanju i druženju u Vitezu, pružiti Aida Soko, doktorica ekonomskih nauka, dugogodišnja konsultantica u financijskom i investicijskom sektoru.

Svoju je karijeru Aida Soko započela u bankarskoj industriji na početku razvoja bankarskog sektora u BiH, a potom je nastavila na projektima Svjetske banke na razvoju mikrokreditnog sektora, na procjenama i monitoringu odobrenja kredita mikrokreditnim organizacijama. 

Mogućnost da utičem na razvojne projekte sa tako širokim uticajem na pristup finansijskim sredstvima za one koji imaju želju i znanje da pokrenu vlastite biznise, praktično kao pioniri razvoja privatnog sektora, je jednostavno nešto što vam se “uvuče pod kožu”. Kad mi se ukazala prilika da radim za investicijski fond lociran u Luksemburgu, koji je radio refinansiranje banaka u devet zemalja jugoistočne Evrope, odmah sam prihvatila taj izazov. U tom periodu prije rije dvadesetak godina kada sam ja započinjala i razvijala karijeru, jako često sam bila jedina žena na visokoj menadžerskoj poziciji, i jako rijetko sam kao sagovornika u pregovorima sa druge strane imala ženu, npr. direktoricu banke. Ne samo u BiH, to je tipično za region. Danas je situacija nešto bolja i moram reći da u ovom sektora imamo jako puno žena, ali je učešće na top senior pozicijama još uvijek skromno“, otktriva nam Aida.

Novi poslovni izazovi traže temeljne reforme poslovnog okruženja

Odrastajući kao dio generacije za koju je nepisano pravilo bilo da oni koji se misle baviti akademskim radom nastavljaju dalje školovanje, a oni koji se misle baviti biznisom završe u privredi, svoju je karijeru započela u realnom sektoru, ne razmišljajući tada o daljnjem školovanju. No, prije desetak godina je magistrirala i doktorirala, bivajući svjesna svakodnevne borbe koju žene u biznisu vode sa svojim muškim kolegama: “Žene stalno dokazuju da mogu sve i da su ako ne isto kvalitetno, onda još i bolje od muških kolege. Vrlo često sam, pa čak i danas, jedina žena za stolom u odborima i savjetima. Žao mi je da je to tako“, priznaje Aida.

Networking breakfast Vitez
Aida Soko, Networing Breakfast Vitez

Svjesna je vrlo ubrzanog tempa razvoja i promjena u poslovnom svijetu, koje nam ne ostavljaju prostor za izgovore. “Sve nam je dostupno na jedan ili dva klika. Sve ostale granice i ograničenja su samo u našim glavama. Vjeruje da nema granica i da možemo dostići sve što želimo. Ipak, smatram da je okruženje u kojem živimo i radimo još uvijek velika prepreka. Mi možemo imati sjajne poslovne ideje, kontakte, osigurati tržište i finansiranje, a onda se susrećemo sa niz formalnih i neformalnih barijera. Zato smatram izuzetno značajnim zagovaranje za temeljne reforme poslovnog okruženja. Posebno je bitno da osiguramo poticajno okruženje u kome će se investirati u R&D i inovacije. To je najveći strateški izazov. Od inovacija u smislu samih proizvoda i usluge, do načina njihovog plasmana i naplate. Tehnologija nam daje ogromne mogućnosti i otvara svaku tačku na planeti kao potencijalno tržište. Moramo bit spremni da to iskoristimo. Imamo sjajne primjere u svijetu malih zemalja koje su napravile poslovna čuda“, govori Aida.

Radeći u različitim industrijama i sa različitim nivoima vlasti, od premijera i ministarstava, do malih obrta i privatnih firmi, imala je priliku raditi sa vrlo šarolikim društvom i promatrati uspjehe i neuspjehe ljudi kojima je bivala mentor u poslovanju, od osnivanja biznisa do proširenja poslovanja. No, njen sadašnji fokus su aktivnosti na digitalnoj transformaciji u javnom i privatnom sektora, razvoja digitalnog tržišta, posebno e-commerce. Shvatajući da nam je u ovom dinamičnom svijetu na raspolaganju puno mogućnosti zainteresirana je i za zelenu ekonomiju i uspostavljanje okolišnih i socijalnih standarda poslovanja u našoj zemlji, smatrajući to oblastima koje zaslužuju puno veću pažnju nego što je trenutno imaju.

Aida sebe smatra iznimno efikasnom i organiziranom osobom, posebno na poslovnom planu, ističući s osmjehom da za “trideset godina svoje karijere nije propustila niti jedan rok”. No, kako je večernji tip njen jutarnji ritual neizbježno počinje jakom bosanskom kafom, a potom svoje obaveze zapisuje u kalendar sa obaveznim podsjetnicima, bez obzira da li su privatne ili poslovne. “Nastojim se držati plana za taj dan, iako je to ponekad nemoguće. I nastojim da su vikendi uvijek slobodni, za porodicu. Uživam u svakom vikendu koji provodim u svom malom komadiću raja na Buni, gdje uživam u ljetu i suncu. I maloj bašti koju pokušavam napraviti“, otkriva nam Aida.

Stoga, ako ste poduzetnica koja se bori s finacijskim problemima u poslovanju i nužno vam je bolhe poznavanje financisjkih alate s kojima može unaprijediti svoje poslovanje, onda je ovo predavanje sljedeće sedmice idealno za vas. Čekamo vas sljedećeg četvrtka, 19.3.2023. u 9:30 h, u Hotelu Central u Vitezu. Sve informacije vezane za naš Networking breakfast možete pronaći na ovom linku.

Cijena ulaznice je 70 KM, a da biste osigurali svoju ulaznicu, bitno je uplatiti iznos do kraja dana u  srijedu, 29.3.2023.

PODACI ZA UPLATU:  

MATIĆ SAVJETOVANJE BH d.o.o

Maglajska ulica 1  

71000 Sarajevo  

JIB: 4203047580008  

Račun: Raiffeisen banka, 1610000291160061 s naznakom “Networking Breakfast Visoko” 

Photo: Women in Adria/Canva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Race for cure

Žene u ružičastom trče u borbi protiv raka dojke – prijavite...

Žene u ružičastom nisu sinonim za još jednu fancy schmensi modnu priču, nego za onu beskrajno hrabru i vrijednu bitku za život. Za život...