Sretan vam Dan državnosti!!!

Ova je zemlja u posljednjih tri decenije neobična po mnogo čemu, a posebno po državnim praznicima. I ovaj je današnji praznik 25.novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine za ovu zemlju vrlo neobičan praznik državnosti zemlje koja se zove Bosna i Hercegovina, a koji se slavi samo u polovici zemlje, jednom njenom dijelu, koji se zove Federacija Bosne i Hercegovine.

ZAVNOBIH u Mrkonjić gradu

Kad su se te hladne novembarske noći ratne 1943. godine, u Mrkonjić gradu, na sjeverozapadnu BiH okupilo 247 delegata iz svih krajeva BiH, njih 173 vijećnika ZAVNOBIHa sljedećeg je jutra usvojilo Rezolucija ZAVNOBiH-a, Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, kojom je ozvaničeno stvaranje socijalističke republike Bosne i Hercegovine, te ozakonjena ravnopravna zajednica svih naroda u republici BiH unutar nove države SFRJ. Nova republika Bosna i Hercegovina tada je osnovana na historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne države, kraljevine Bosne. Tako je tom odlukom ZAVNOBIHa potvrđena državotvornost Bosne i Hercegovine, nakon viševjekovne vladavine Turaka a potom i Austro Ugarskog carstva. ZAVNOBIH je potvrdio historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne kraljevine Bosne, i Bosna i Hercegovina je postala  jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji. 

Rdaa Vranješević na ZAVNOBIHu

Ovom je rezolucijom ZAVNOBIHa, te noći 25. novembra 1943. godine Bosna i Hercegovina obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada su Osmanlije pokorile tadašnju kraljevinu Bosnu i svrgnuli dinastiju Kotromanića, ubili kralja Tvrtka, a kraljicu Katarinu prognali u Rim, a djucu joj odveli u izgnanstvo.

Jedinstvena i nedjeljiva država

Historijska odluka donesena na zasjedanju ZAVNOBiH-a važna je i zbog činjenice da je Bosna i Hercegovina tada definirana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. 173 odbornika usvojivši Rezoluciju ZAVNOBiH-a odlučili su da zemlja naroda BiH nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata. Samo je ZAVNOBIH mogao tada predstavljati narode BiH u zemlji i inostranstvu i odbornici ZAVNOBIHa su predstavljali BiH na Prvom zasjedanju AVNOJ, koji se desio nekoliko dana poslije u Jajcu. Tog 29.novembra 1943. potvrđena je odluka ZAVNOBIH-a i ozvaničena na Prvom zasjedanju AVNOJ-a, Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije. Nakon oslobođenja 1945. godine, SR Bosna i Hercegovina je dobila zastavu i grb, prepoznatiljivu po industrijskim dimnjacima, koji su se koristili do početka agresije na BiH 1992. godine

I u ratnim godinama 1992-1995. Dan državnosti Bosne i Hercegovine začete u Mrkonjić gradu je slavljen kao državni praznik, što je nastavljeno i nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma 1995.

SVIM BOSANCIMA I HERCEGOVCIMA SRETAN 25. NOVEMBAR –
DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE!

Photo: ZAVNOBIH/Federalno ministrarstvo okoliša i turizma

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE VIŠE

compliance

Što je Compliance i zašto je važan u suvremenom poslovanju?

Poduzeća koja žele biti dugoročno uspješna moraju uspostaviti i održavati kulturu usklađenosti, uzimajući u obzir potrebe i očekivanja interesnih strana. Danas gotovo da ne...