Danas se obilježava Svjetski dan voda, a kakva je situacija u BiH?

Već 29. godina se svakog 22. marta obilježava Svjetski dan voda u kojem se pokušava podići svijest o značaju očuvanja voda kao jednog od najvažnijih resursa za život.

”Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu” je naziv ovogodišnje teme Svjetskog dana voda i govori o ubrzavanju promjena koje su nužne da bi se riješile krize povezane sa vodom i kanalizacijom.

Na stranici UNDP-a je spomenuta drevna priča o kolibriću koji je pokušavao pomoći pri gašenju požara tako što je letio od jezera do požara iznova i iznova. Kada su mu ostale životinje rekle da ne može ugasiti požar, on je odgovorio ”Činim što mogu!’’. A to je ujedno i poruka UNDP-a, da li ćemo stajati i gledati kako se kriza dešava ili ćemo poduzeti akciju i pokušati pomoći.

Kako se počeo obilježavati Svjetski dan voda

Na konferenciji u Mal del Plati (Argentina) 1977. godine su prvi put spomenute važne preporuke o problemima vezanim za vodu i vodene resurse. Inicijativa za obilježavanje Svjetskog dana voda pokrenuta je 1992. godine nakon prijedloga UN-ove konferencije o okololišu i razvoju (engl. United Nations Conference on Environment and Development – UNCED).

22. marta 1993. godine je Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila rezoluciju i tog dana je prvi put obilježen kao Svjetski dan voda. UN-Water je tijelo koje koordinira UN-ov rad na području vodoopskrbe i određuje temu Svjetskog dana voda kao neki aktuelni ili budući izazov. Period od 2005. do 2015. godine, UN je proglasio desetljećem voda pod sloganom ”Voda za život”  kako bi se još više dao značaj važnosti vode.


Pročitajte više: Prokoško jezero je jedinstveno ledenjačko jezero na planini Vranici


UNEP (United Nations Environment Programme) i WHO u sklopu aktivnosti ovog dana izdaju publikaciju koje su izuzetno značajne za razvoj svijesti o važnosti vode, a i potpuno su relevantnan izvor podataka koji mogu potaknuti promjene.

Izvještaj UN-a o razvoju voda za 2023. godinu

Izvještaj Ujedinjenih naroda o razvoju vode u svijetu 2023: Partnerstva i suradnja za vodu, objavljen je danas i informira rasprave UN-ove konferencije o vodi. Opisuje kako su izgradnja partnera i jačanje saradnje u svim dimenzijama održivog razvoja ključ za ubrzanje napretka prema Cilju održivog razvoja za vodu i sanitaciju (SDG 6) kao i ostvarenje ljudskih prava na vodu i sanitciju.

Cilj SDF 6 je osigurati dostupnost i održivo upravljanje vodom i sanitacijom sve do 2030. godine. U izvještaju se također daju preporuke kreatorima politika kako da ubrzaju i povećaju promjene kroz razvojni kapacitet, zatim podatke, informacije, inovacije i finansiranja.

2023. godina je važna zbog održavanja velike konferencije Ujedinjenih naroda posvećenu vodi od 1977. godine. Bit će održana od 22. do 24. aprila, a u fokus stavlja napredak prema ciljevima povezanih sa vodom i sanitacijom.

Kakvo je stanje u Bosni i Hercegovini?

Svjedoci smo šokantnih podataka i fotografija na drušvenim mrežama da je stanje u BiH u pogledu zagađenosti voda više nego zabrinjavajuće. Fotografije Drinskog jezera na ulazu u Višegrad odjeknule su u januaru ove godine. Tone plutajućeg otpada prekrile su Drinsko jezero, a formiranje divljih deponija duž vodotoka su rezultat potpune neosviještenosti. Da li možemo uticati na promjenu, da li će narod u Bosni i Hercegovini ikada uvidjeti značaj očuvanja prirodnog bogastva. Uposlenici ”Hidroelektrane na Drini Višegrad”, pokušavaju svakodnevno čistiti nakupljeni otpad ali su količine enormno veće u odnosu na njihove kapacitete. Iako ribari, aktivisti, ljubitelji rijeka i prirode pokušavaju ukazati na značaj, problem zagađenja ima puno veće razmjere.


Pročitajte više: A jeste li znali da se u okolici Fojnice kriju prelijepi slapovi Kozice?


Zavod za javno zdravstvo FBIH, svake godine, a posebno ljeti upozorava građane da su većina rijeka i jezera zagađene raznim virusima i bakterijama koje mogu izazvati razna oboljenja, a podaci iz 2019. godine govore da čak 22% građana u Kantonu Sarajevu nemaju kanalizaciju.

Zagađenje Drinskog jezera

Nažalost, svjedočimo svakodnevnim tekstovima i fotografijama o zagađenju rijeka, mada nam ni društvene mreže ne trebaju da bismo to vidjeli. Dovoljno je prošetati Vilsonovim šetalištem i iskreno se rastužiti na prizore plastičnih kesa, guma, plastike i sličnog otpada koji pluta rijekom Miljackom.

Šta konkretno mi možemo uraditi?

Ako se nakon pročitanih informacija pitate šta možete uraditi, dobra vijest je da na stranici Ujedinjenih naroda možete napraviti ili označiti popis ličnih obaveza kojima možete uticati na rješavanje krize povezane sa vodom i kanalizacijom. Obaveze koje napišete bit će dodane UN-ovoj akcijskoj agendi za vodu (Water Action Agenda).

”Konferencija UN-a o vodi 2023. u martu mora rezultirati hrabrom Agendom djelovanja u vezi s vodom koja krvotoku našeg svijeta daje predanost koju zaslužuje.’’, izjavio je António Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih naroda.

Ova agenda će biti pokrenuta na UN-ovoj konferenciji o vodi, koja će biti prvi veliki događaj nakon skoro 50 godina. Idealna je prilika za ujedinjenje svih nas kako bi uticali na pozitivnu promjenu.

Na kraju, ono što sigurno možemo promijeniti jesu naše konkretne akcije. Imamo sreću što je Bosna i Hercegovina toliko bogata izvorima, ali nažalost ne cijenimo to dovoljno.

Photo: Canva, unwater.org, klix

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

compliance

Što je Compliance i zašto je važan u suvremenom poslovanju?

Poduzeća koja žele biti dugoročno uspješna moraju uspostaviti i održavati kulturu usklađenosti, uzimajući u obzir potrebe i očekivanja interesnih strana. Danas gotovo da ne...