Udruženje Srce za djecu oboljelo od raka održalo akciju “Moja kosa tvoja kosa”

Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka u sklopu jedinstvenog projekta “Moja kosa tvoja kosa” prikuplja prirodnu kosu za izradu perika od prirodne kose i daje ih na besplatno korištenje djeci koja su privremeno ili trajno pretrpjela gubitak kose zbog različitih malignih oboljenja.

Djevojčice i dječaci su donirali svoju kosu oboljelim vršnjacima

Jučer je u Sarajevo City Center, SCC, održana javna akcija šišanja i doniranja kose za projekat „Moja kosa tvoja kosa“, kojoj je prisustvovala i ambasadorica projekta Amra Džeko i načelnik Općine Centar, Srđan Mandić, koja je podržala akciju.

Amra Džeko i Srđan Mandić

Brojni mališani, djevojčice i dječaci i stariji su učestvovali jučer u ovoj jedinstvenoj humanitarnoj akciju u BiH i regionu. Svi su drage volje i punog srca darivali svoju ošišanu kosu znajući da će baš od njihove kose biti izrađena perika, koju će koristiti neka oboljela djevojčica ili dječak koji su izgubili svoju kosu zbog bolesti, najćešće nekog od malignih oboljenja.

Uvjeti za doniranje kose bili su: potpuno prirodna kosa, koja nije farbana niti tretirana, a dužina doniranog dijela kose je iznosila minimalno 30 cm. Kosa je prije šišanja trebala biti čista i suha.

Pored javne akcije šišanja na platou ispred SCC-a svi građani, koji nisu ispunjavali uvjete za doniranje kose, mogli su kupiti biorazgradivi crveni balon u vrijednosti od 5 KM ili bedž, te na taj način podržati projekat “Moja kosa tvoja kosa”.

Moja kosa tvoja kosa

Presretni donatori 263 uzorka kose

U akciji je jučer učestvovalo bezbroj dječaka i djevojčica, te starijih donatora kose. Ukupno su prikupili 263 donacije kose, koju su donirala djeca presretna zbog svog humanitarnog doprinosa za svoje oboljele vršnjake.

Moja kosa tvoja kosa

Prodano je i preko 1000 balona, a novac je obezbijeđen za Udruženje “Srce za djecu oboljelo od raka”. Treba naglasiti da je u akciji učestvovalo preko 10 frizerskih salona iz Sarajeva i Zenice, a posebnu zahvalnost su organizatori uputili Općini Centar Sarajevo za donaciju mašine za izradu perika. Ambasadorica projekta Amra Džeko, samo je na jedan dan stigla u Sarajevo samo radi ove akcije, kako bi i sama dala svoj nesebičan doprinos ovakvoj jedinstvenoj akciji.

Moja kosa tvoja kosa

Photo: Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”/Marko Jovančić

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Januarska depresija nije mit nego je simptom SAD-a, sezonskog afektivnog poremećaja

Jučer ujutro me na mobitelu dočekala vrlo čudna poruka od prijateljice koja živi u Briselu, poslana negdje u gloho doba noći, koja je glasila:...