Zdravi jednostavni muffini od bundeve

Jesenji prohladni povjetarac se polako uvlači u naše domove. Znate li šta to znači? Vrijeme je za mufine od bundeve!

Muffini od bundeve-zdrava užina

Od bundeve možemo napraviti različite slastice i deserte, no danas vam nudimo recept za zdrave mufine od bundeve. Ovi su mafini savršeni kao zdrava i lagana jutarnja i podnevna užina, za vaše školarce ili za vašu jutarnju ili popodnevnu kafu.

Zdraviji su od većine mufina koje možete kupiti u dućanima, jer su napravljeni od integralnog pšeničnog i zobenog brašna, zaslađeni pravim javorovim sirupom ili medom, a umjesto maslaca koristili smo kokosovo ili maslinovo ulje.

Mufini od bundeve

Neobična kombinacija začina daje poseban šmek mufinima

Ovi mafini od bundeve ne bi bili tako zavodljivo sočni i mirisni bez toplih jesenjih i zimskih začina, cimeta, đumbira, muškatnog oraščića i karanfilića, koji ovim mufinima daju neodovljiv miris i okus. Ako ste u ovo doba godine ludi za bundevom, uživaćete u vašoj popodnevnoj kafi ili šoljici toplog čaja uz ove mirisne mufine od bundeve. Ove slastice od bundeve imaju naprosto magičnu moć da pretvore i one najveće skeptike koji ne vjeruju u “zdrave muffine”, pa još od bundeve, u najveće obožavatelje baš ovih mirisnis mufina od bundeve.

Ovim mufinima možete dodati i neke od vaših najdražih orašastih plodova, bademe, lješnjake, komadiće čokolade, brusnice ili grožđice, što god poželite.

Mufini od bundeve

Umjesto gotove mješavine začina za bundevu možete i sami pripremiti mješavinu začina od ranije kupljenih začina, cimeta, suhog đumbira, muškatnog oraščića i pimenta. Možete dodati i glazuru od istopljenog šećera u prahu.

Ovaj recept za mufine možete prilagoditi i da bude veganski, bez mliječnih proizvoda, bez jaja, bez glutena. Veganski ako izbacite jaja, a bezglutenski ako dodate bezglutensko brašno i tapiocu umjesto pšeničnog i zobenog brašna.

Priprema:

2 jaja, sobne temperature

½ šolje javorovog sirupa ili meda

⅓ šolje otopljenog kokosovog ili maslinovog ulja

1 šolja pirea od bundeve

¼ šolje mlijeka (može i kokosovo, bademovo)

2 kašičice mješavine začina za bundevu (ili 1 kašičica cimeta, ½ kašičice mljevenog đumbira, ¼ kašičice mljevenog muškatnog oraščića i ¼ kašičice mljevenih karanfilića)

1 kašičica sode bikarbone

1 ½ kašičicu praška za pecivo

1 kašičica ekstrakta vanilije

½ kašičice soli

1 ¾ šolje integralnog pšeničnog brašna

⅓ šolje zobenog brašna

Jaja umutite, odvojeno bjelanca sa malo soli, žumanca sa javorovim sirupom ili medom, dodajte u smjesu žumanaca ulje i mlijeko, umutite pa dodajte praškaste sastojke prosijane s brašnom i začinima. Smjesu ulijte u kalupe za mufine, tako da ostavite 1/3 kalupa prazne na vrhu, kako bi se mufini mogli podići tokom pečenja, i pecite u zagrijanoj rerni na 180 C 25 minuta, sve dok čačkalica koju zabodete u sredinu mufina ne bude suha pri izvlačenju.

Ovako pečene mufine izvadite iz rerne i pokrijte 5 min suhom krpom. Možete ih čuvati u staklenoj posudi 3-4 dana.

Bundeva

Photo: Anisa Šerak

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

unaprjeđivanje radnika

Zvijezda je rođena! Ili možda ipak nije?

Ima onaj jedan koji je odličan. Kako god ga baciš, dočeka se na noge. Omiljen u timu, omiljen kod klijenata. Kad treba fakin je,...