Otvoren Konkurs za nagradu “Vera Šnajder Award”

BH Futures Fondacija Bosnia & Herzegovina Futures Foundation koju predvodi Edhem Eddie Čustović, Tuzlak, profesor na La Trobe Univerzitetu u Australiji, objavila je konkurs za nagradu Vera Šnajder Award za studentice prirodnih/tehničkih nauka koje studiraju u Bosni i Hercegovini, a koje pokazuju inicijativu, strast, motivaciju, snažne liderske osobine u svojoj profesiji, karijeri/studijama i/ili zajednici.

Nagrada je namijenjena studentici koja je:

  • redovna studentica dodiplomskog/master/doktorskog studija upisana na studij prirodnih ili tehničkih nauka u Bosni i Hercegovini (inženjerstvo, matematika, fizika, hemija itd.) ili je nedavno diplomirala na univerzitetu u Bosni i Hercegovini (posljednjih 12 mjeseci)
  • državljanka Bosne i Hercegovine
  • osoba sa historijom društveno korisnog rada u Bosni i Hercegovini
  • osoba uključena u istraživački rad/projekat koji  može biti prezentiran na konferenciji/radionici ili osoba koja posjeduje sposobnosti diseminacije ključnih rezultata konferencije/radionice u Bosni i Hercegovini.

Rok za prijave je 15. oktobar 2022. godine.

Podijelite ovu nformaciju sa svojim kolegicama, kćerima, prijateljicama i zainteresurajte ih da se prijave za nagradu te ih podržite pismom preporuke.

Sve informacije dostupne su putem link-a: Vera Šnajder Award — Bosnia & Herzegovina Futures Foundation (bhfuturesfoundation.org)

Ko je Vera Šnajder?

Vera Šnajder je rođena 2. februara 1904. godine u Reljevu, u blizini Sarajeva. Kao jedan od najboljih matematičara svoje generacije dobila je stipendiju Vlade Francuske, koja joj je omogućila da 1929. godine otputuje u Pariz. U Parizu je provodila istraživanja na Institutu Henri Poincaré, koji su tad osnovali matematičari Émile Borel iz Francuske i George David Birkhoff iz Sjedinjenih Američkih Državam da bi potakli međunarodne razmjene u matematici i teorijskoj fizici. Miješajući se sa kremom francuske naučne zajednice, radila je i kao istraživač u Laboratoriju za hidrodinamiku na Sorboni, postavši prvi autor iz Bosne i Hercegovine koji je objavio rad iz matematike.

Vera Šnajder

Međutim, krajem 1932. godine Vera je odbila ponudu za posao i odlučila se vratiti u Sarajevo kako bi radila kao profesorica u Drugoj ženskoj gimnaziji. Zajedno sa suprugom, Marcelom Šnajderom, postala je dio uskog kruga sarajevskih progresivnih i kosmopolitskih intelektualaca.

Nakon oslobođenja grada 1945. godine, Vera Šnajder je svoje fizičke i intelektualne moći posvetila obnovi svoje domovine: pomogla je u uspostavljanju Odsjeka za matematiku na Univerzitetu u Sarajevu, uspostavljanju naučnih veza sa domaćim i međunarodnim institucijama, upućivanju studenata i kolega na studije u inostranstvu i neumorno i nesebično posticala i ohrabrivala mlade naučnike u njihovom profesionalnom i ličnom razvoju.

Vera je bila prva žena izabrana na poziciju dekana u cijeloj Jugoslaviji. Dugo godina je bila u Univerzitetskom senatu, a bila je i u Prosvjetnom odboru Bosne i Hercegovine, bila je predsjednica Odbora Nacionalne biblioteke, članica Odbora za izbor naučnih saradnika, predsjednica Odbora za profesorske ispite i dugogodišnja predsjednica Jugoslovensko-francuskog društva.

Što je još važnije, neumorno je pomagala studente i savjetovala mlađe stručno osoblje tokom svoje karijere s namjerom da se njihovo cjelokupno znanje i vještine dovedu do savršenstva. Na taj način bi mlada generacija postigla lični i profesionalni uspjeh, istovremeno služeći i unapređujući svoju domovinu.

Photo: BH Futures Foundation

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE VIŠE

paušalni obrt

Kako osnovati obrt i što morate znati o tom obliku poslovanja?

Poslovi, a pogotovo njihovo radno vrijeme, fleksibilniji su nego ikad, a pojmovi poput obrta i freelance poslovanja sve su učestaliji. Njihova suštinska razlika može...