Najviralniji recepti 2025: Poljski makaron s jagodama i ljuti med s batatom i govedinom


Pravite li i vi sve što vidite na TikToku? Jer ako je suditi po trendovima u 2025. izgleda da nas algoritam zna bolje nego mi sami. Viralni recepti preuzeli su kuhinje širom svijeta, a kombinacije koje su nekad djelovale potpuno neočekivano, sada su kulinarski hitovi. Slatko i slano? Voće i pasta? Ljuti med i batat?

Zvuči kao nešto što ne bi trebalo funkcionisati, ali upravo u toj neobičnosti leži šarm. Predstavljamo vam dva recepta koja su ove godine pokorila mreže i probudila apetite, i vizuelno i ukusom.

U 2025. godini na TikToku i društvenim mrežama dominiraju dva neobična, ali izuzetno popularna recepta koja osvajaju fanove jednostavnim sastojcima i bogatim ukusima.

Poljski makaron s jagodama (Makaron z Truskawkami)

Prvi je Poljski makaron s jagodama (Makaron z Truskawkami), jelo koje je postalo viralno zahvaljujući teniskoj zvijezdi Igi Świątek. Ovaj ljetni obrok kombinuje kuhanu tjesteninu s osvježavajućim jagodama i jogurtom, stvarajući savršenu harmoniju slatkog i kiselog. Dodavanje prstohvata soli daje dodatnu dubinu ukusu i balansira cjelokupni dojam. Idealno za one koji vole brze, ali osvježavajuće kombinacije.

Hot Honey Sweet Potato Beef Bowl

Drugi hit 2025. je Hot Honey Sweet Potato Beef Bowl – zdjela koja spaja pečeni batat, mljevenu govedinu začinjenu taco začinom, svježi avokado, sir i preliv od ljutog meda. Ova eksplozija ukusa donosi savršenu ravnotežu između slatkog, ljutog i kremastog, a istovremeno je hranjiva i zasitna. Recept je osvojio brojne ljubitelje hrane koji traže jednostavna, a ukusna rješenja za ručak ili večeru.

Oba recepta su jednostavna za pripremu i odličan su primjer kako se trendovi u kulinarstvu mijenjaju, donoseći neočekivane kombinacije koje osvježavaju svakodnevni jelovnik.

Od ostalih ovogodišnjih trendova izdvojili su se:

Fermentisani napici: Kombucha i kefir u svim oblicima, često začinjeni neobičnim začinima ili voćem, oduševljavaju jer su zdravi i osvežavajući.

Plant-based burgeri: Biljni burgeri su i dalje hit, ali sada s još inovativnijim sastojcima poput gljiva, orašastih plodova i algi.

Frozen yogurt s neobičnim dodacima: Zdrava alternativa sladoledu, ali sa toppingom od superhrane kao što su spirulina ili zeleni čaj.

Kombinacije začina: Sve popularniji su recepti koji kombinuju slatko, slano, ljuto i kiselo, naročito u salatama i azijskim jelima.

Kuhinja 2025. ne poznaje granice ukusa!

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE VIŠE

San djevojčice pretvoren u javu: U Turskoj otvoren Muzej igrački od...

U turskom gradu Duzceu svečano je otvoren "Muzej igrački od otpada", nastao na inicijativu 12-godišnje Elif Su Tanay, koja je simbolično obavljala funkciju guvernerke...