Nagradna igra: Buybook vam poklanja knjigu francuske književnice Lejle Slimani “Zemlja drugih”

Knjižara Buybook i Women in Adria za naše čitateljice i čitatelje organizira Nagradnu igru Buybook vam poklanja knjigu.

I ovog mjeseca vam Knjižara Buybook poklanjati novo zanimljivo izdanje, a na našim društevnim mrežama moći ćete pronaći sve detalje o našoj nagradnoj igri.

Ono što trebate učiniti da biste dobile knjigu “Zemlja drugih” Lejle Slimani je da do 5.10.2022. podijelite naš post, lajkate našu Facebook i Linkedin stranicu i na našim društvenim mrežama, na Facebook stranici i Linkedinu, u komentarima nam odgovorite na pitanje “Nabrojite prve 3 objavljene knjige Lejle Slimani”.

Mi ćemo sljedeće sedmice odabrati najbolji odgovor i potom ćemo zamoliti nagrađenog/u čitatelja/icu da se javi na [email protected] sa svojim podacima: ime, prezime, adresa, kontakt telefon, kako bi se moglo organizirati predaja knjige.

A šta kažu o knjizi?

Riječ je o prvoj knjizi u okviru projekta „Od jedne pandemije do druge: 100 godina evropske književnosti u 10 knjiga“ koji realizira Buybook uz podršku programa Evropske unije Kreativna Evropa.

Lejla Slimani

Riječ je o trilogiji koja je zasnovana na porodičnoj istoriji same autorke, a prvi dio temeljen je na istinitoj priči njene bake. Radnja počinje 1944. godine, kada se mlada Francuskinja Matilde zaljubi u Aminea Belhaja, marokanskog vojnika koji se bori u francuskoj vojsci, a završava scenama nasilja koje najavljuju sticanje nezavisnosti Maroka 1956. godine.

Mathilde, živahna mlada Francuskinja, zaljubljuje se u Amina Belhaža, zgodnog marokanskog vojnika koji se za vrijeme Drugog svjetskog rata bori u francuskoj vojsci. Nakon rata par se nastanjuje u Maroku. Amin nastoji da obrađuje kršnu zemlju porodične farme, Mathilde osjeća kako je na izmaku životnih snaga zbog izoliranosti, surove klime, nedostatka novca, i nepovjerenja koje kao strankinja izaziva. I dok, maltene, sama odgaja dvoje djece u svijetu čija pravila ne razumije, a kćerku joj u školi ismijavaju bogate male Francuskinje zbog polovne odjeće i neukrotive kose, Mathilde, svedena na ulogu supruge farmera, nudi medicinske usluge ruralnom stanovništvu prkoseći šovinizmu zemlje i represivnim društvenim kodeksima.

Kako raste napetost između Marokanaca i francuskih kolonizatora, Amin se nađe u unakrsnoj vatri: solidaran sa svojim marokanskim radnicima a opet vlasnik zemlje; prezren od Francuza a oženjen Francuskinjom; ponosan na odlučnost svoje supruge a ipak posramljen njenim odbijanjem da se pokori. Svi oni žive u zemlji drugih – pogotovo žene, primorane da žive u svijetu muškaraca. Ovim romanom Lejla Slimani snažno aplaudira njihovoj emancipaciji.

Knjigu je s francuskog jezika prevela Tea Mijan iz Sarajeva.

Ko je Lejla Slimani?

Lejla Slimani (1981, Rabat) prva je Marokanka koja je osvojila najprestižniju francusku književnu nagradu Prix Goncourt, i to romanom prevedenim na trideset jezika – „Uspavaj me“. Novinarka i zagovornica ženskih i ljudskih prava, lična je predstavnica francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za promociju francuskog jezika i kulture.

Do sada je objavila tri romana „U vrtu ljudoždera“, „Uspavaj me“ i „Zemlja drugih“ – prvi dio planirane autobiografske trilogije, te nekoliko knjiga eseja, od kojih „Seks i laži: Seksualni život u Maroku“ sadrži ispovijesti mnogih žena s kojima je razgovarala dok je bila na književnoj turneji po Maroku. Lejla Slimani živi i radi u Parizu.

Photo: Buybook

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

advent u zagrebu

Advent u Zagrebu – 5 lokacija koje ne biste željeli propustiti

Stiglo je najčarobnije doba godine. Tisuće svjetlećih lampica, slatke drvene kućice s prefinom hranom i fenomenalna glazba sve su neizostavni dio adventa. Svaki grad...