Nagradna igra: Buybook vam poklanja knjigu francuske književnice Lejle Slimani “Zemlja drugih”

Knjižara Buybook i Women in Adria za naše čitateljice i čitatelje organizira Nagradnu igru Buybook vam poklanja knjigu.

I ovog mjeseca vam Knjižara Buybook poklanjati novo zanimljivo izdanje, a na našim društevnim mrežama moći ćete pronaći sve detalje o našoj nagradnoj igri.

Ono što trebate učiniti da biste dobile knjigu “Zemlja drugih” Lejle Slimani je da do 5.10.2022. podijelite naš post, lajkate našu Facebook i Linkedin stranicu i na našim društvenim mrežama, na Facebook stranici i Linkedinu, u komentarima nam odgovorite na pitanje “Nabrojite prve 3 objavljene knjige Lejle Slimani”.

Mi ćemo sljedeće sedmice odabrati najbolji odgovor i potom ćemo zamoliti nagrađenog/u čitatelja/icu da se javi na [email protected] sa svojim podacima: ime, prezime, adresa, kontakt telefon, kako bi se moglo organizirati predaja knjige.

A šta kažu o knjizi?

Riječ je o prvoj knjizi u okviru projekta „Od jedne pandemije do druge: 100 godina evropske književnosti u 10 knjiga“ koji realizira Buybook uz podršku programa Evropske unije Kreativna Evropa.

Lejla Slimani

Riječ je o trilogiji koja je zasnovana na porodičnoj istoriji same autorke, a prvi dio temeljen je na istinitoj priči njene bake. Radnja počinje 1944. godine, kada se mlada Francuskinja Matilde zaljubi u Aminea Belhaja, marokanskog vojnika koji se bori u francuskoj vojsci, a završava scenama nasilja koje najavljuju sticanje nezavisnosti Maroka 1956. godine.

Mathilde, živahna mlada Francuskinja, zaljubljuje se u Amina Belhaža, zgodnog marokanskog vojnika koji se za vrijeme Drugog svjetskog rata bori u francuskoj vojsci. Nakon rata par se nastanjuje u Maroku. Amin nastoji da obrađuje kršnu zemlju porodične farme, Mathilde osjeća kako je na izmaku životnih snaga zbog izoliranosti, surove klime, nedostatka novca, i nepovjerenja koje kao strankinja izaziva. I dok, maltene, sama odgaja dvoje djece u svijetu čija pravila ne razumije, a kćerku joj u školi ismijavaju bogate male Francuskinje zbog polovne odjeće i neukrotive kose, Mathilde, svedena na ulogu supruge farmera, nudi medicinske usluge ruralnom stanovništvu prkoseći šovinizmu zemlje i represivnim društvenim kodeksima.

Kako raste napetost između Marokanaca i francuskih kolonizatora, Amin se nađe u unakrsnoj vatri: solidaran sa svojim marokanskim radnicima a opet vlasnik zemlje; prezren od Francuza a oženjen Francuskinjom; ponosan na odlučnost svoje supruge a ipak posramljen njenim odbijanjem da se pokori. Svi oni žive u zemlji drugih – pogotovo žene, primorane da žive u svijetu muškaraca. Ovim romanom Lejla Slimani snažno aplaudira njihovoj emancipaciji.

Knjigu je s francuskog jezika prevela Tea Mijan iz Sarajeva.

Ko je Lejla Slimani?

Lejla Slimani (1981, Rabat) prva je Marokanka koja je osvojila najprestižniju francusku književnu nagradu Prix Goncourt, i to romanom prevedenim na trideset jezika – „Uspavaj me“. Novinarka i zagovornica ženskih i ljudskih prava, lična je predstavnica francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za promociju francuskog jezika i kulture.

Do sada je objavila tri romana „U vrtu ljudoždera“, „Uspavaj me“ i „Zemlja drugih“ – prvi dio planirane autobiografske trilogije, te nekoliko knjiga eseja, od kojih „Seks i laži: Seksualni život u Maroku“ sadrži ispovijesti mnogih žena s kojima je razgovarala dok je bila na književnoj turneji po Maroku. Lejla Slimani živi i radi u Parizu.

Photo: Buybook

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

rafaelo kuglice

Za pravi doživljaj egzotičnog ljeta pripremite ove rafaelo kuglice

Rafaelo kuglice slastica su koja toliko "miriše" na ljeto. Od same pomisli na njih u glavi nam se stvaraju slike kao iz reklame -...