Ko vam čuva pse dok ste na putu?

Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca svaki put kad se spremaju na duži put ili godišnji odmor zabrinuti su gdje ostaviti svoje kućne ljubimce na čuvanje. Često je kod iznenadnih poslovnih putovanja nemoguće preko noći organizirati čuvanje vaših maca ili cuka kod rodbine ili prijatelja i dobro bi vam došao neki smještaj gdje biste svoje četveronožne ljubimce mogli zbrinuti par dana dok ste na putu.

U Pansionu King zbrinjavaju pse iz cijele BiH

U našoj zemlji postoji nekoliko pet hotela, no neki su registrirani za obavljanje tih aktivnosti a neki rade nažalost “na crno”, što predstavlja problem u slučaju bilo kakvih neugodnih situacija, koje neprijavljeni boravak pasa i mačaka može izazvati u takvim neprijavljenim objektima.

Pansion King

U razgovoru sa vlasnikom sarajevskog Pansiona King Almirom Kuduzom saznali smo da je njegov pansion za čuvanje pasa “pruža usluge privremenog smještaja pasa u vrijeme kada su njihovi vlasnici odsutni ili kada se zbog drugih obaveza ne mogu posvetiti svom ljubimcu”.

Ono na šta bi vlasnici trebali obratiti pažnju prilikom odabira smještaja za svog ljubimca je  da li je davatelj usluge uopšte registrovan za tu djelatnost ili se time bavi „na crno“. To je bitno zbog toga sto je određenim Pravilnicima izvedenim iz državnog Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja ta oblast uređena u smislu inspekcijskog nadzora nadležne kantonalne veterinarske inspekcije nad tim objektom, obaveznim sklapanjem ugovora sa veterinarskom stanicom ili klinikom koja obezbjeđuje svu potrebnu veterinarsku brigu i njegu ukoliko se za to ukaže potreba, 24/7. Tu su i mjere preventivne zaštite, dezinfekcije objekta kao i još mnogo kriterija koje je registrovani privredni subjekt dužan ispuniti kako bi uopšte mogao poslovati uz poštivanje zakonskih odredbi, koje tretiraju smještaj i brigu o kućnim ljubimcima”, ističe Almir.

Pansion King

U BiH nema registrirane djelatnosti pet sittinga

Ono što je za njih zanimljivo je da je kroz ovih 15 godina koilko postoje u svom pansionu smjestili veliki broj malih i velikih “čupavaca”je prodefilovao kroz King, a njihovi vlasnici su bili ne samo iz Sarajeva nego i is ostalih dijelova BiH i iz inostranstva.

Vrlo često zbog prirode svog posla, ali i godišnjih odmora, vlasnici su prinuđeni negdje zbrinuti svoje pse i taj period na koji se pas ostavlja u pasnionu ovisi upravoi od vremena odsustva vlasnika. “Ponekad je to samo vikend, no najčeće to biva perido od 7-14 dana. Postoji i dio pasa, koji su na stalnom, mjesečnom smještaju i duže od toga, no to su posebne okolnosti i vrlo su rijetke”, kaže Almir.

Iako je to vani već dugo uobičajena praksa  u našoj zemlji još uvijek nema registriranih djelatnosti davanja usluga pet sittinga, odnosno iznajmljene usluge šetanja i brige o kućnim ljubimcima.  

Pansjion King za pse

“Treba naglasiti i da su cijene usluge smjestaja u VIP paketu je 20 KM po noćenju a za periode od mjesec dana i duže se odobrava popust 25-50% zavisi od veličine i potreba tog konkretnog psa. Ponekad je to medicinska, veterinarska briga, ponekad poseban rezim ishrane itd”, kaže Almir.

Photo: Pansion King

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

fitness anny iznenađenje

Kakva šefica! Zaposlenici darovala auto iz snova

Novi automobil, baš onaj iz snova, s mašnom. Taj prizor dočekao je Dražanu Palac iz Gruda ispred kuće jednog (običnog) radnog dana. Možemo reći...