U srijedu 1.12. se održava jubilarni 5. Sarajevo Innovation Summit

Sarajevo Innovation Summit je najveći regionalni događaj o inovacijama koji već petu godinu zaredom okuplja stručnjake, predstavnike poslovne zajednice, donosioce politika i entuzijaste koji dijele zajednički motiv – a to je kako inovacijama unaprijediti i kreirati bolje društvo! Prošlogodišnje izdanje Summit-a okupilo je preko 300 učesnika iz 10 zemalja.

Ove godine, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Ekonomski institut Sarajevo u partnerstvu s Misijom USAID-a u našoj zemlji, odlučuje biti još odvažniji, inovativniji i aktuelniji te baviti se najaktuelnijom temom danas – energetska i klimatska kriza. Živimo u vremenu tzv. triple C krize – one uzrokovane COVID-19 (Covid), klimatskim promjenama (engl. climate change) i konfliktom (engl. conflict) što čini proces donošenja odluka i kreiranja politika u svim područjima veoma izazovnim. Stoga, ovogodišnji Sarajevo Innovation Summit nastoji ponuditi održiva razvojna rješenja za ove izazove pogotovo u kontekstu energetske tranzicije i klimatskih promjena. 

Jubilarni 5. Sarajevo Innovation Summit

Ove godine organiziramo jubilarni 5. Sarajevo Innovation Summit – najznačajniji samit inovacija na Zapadnom Balkanu. Prošle godine okupili smo preko 300 učesnika iz 10 zemalja, a ove godine očekujemo još veći broj učesnika iz cijelog svijeta. Vizija Samita jeste pozicionirati naš grad, grad Sarajevo, i našu domovinu, Bosnu u Hercegovinu, na globalnoj mapi inovativnosti, te probuditi uspavani blumovski duh i našu bogatu tradiciju inovativnosti i tehnološkog razvoja. Centralna tema ovogodišnjeg Samita je jedna od najktuelnijih tema današnjice, a to je Energetska neovisnost Zapadnog Balkana i klimatske promjene. Stoga, okupljamo najveće stručnjake iz ove oblasti kako bismo pronašli održiva rješenja te poslali snažne poruke o ovom izazovu koji postaje sve veći, a jako se malo radi na prevazilaženju istog“, izjavila je za naš portal prof. dr. Amila Pilav Velić, prodekanica za nastavu na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

prof.dr. Amila Pilav Velić

Summit 2022 će otvoriti dekanica Ekonomskog fakulteta prof. dr. Jasmina Selimović i direktorica Misije za međunarodni razvoj pri USAID-u u Bosni i Hercegovini gospođa Courtney Chubb, a prisutnima će se obratiti i premijer Kantona Sarajevo gospodin Edin Forto, gradonačelnica Sarajeva dr. Benjamina Karić, direktor Friedrich Ebert Stiftung ureda u Sarajevu dr. Ralf Melzer, i idejni tvorac i osnivačica Sarajevo Innovation Summit-a  prof. dr. Amila Pilav-Velić.

Keynote govornici Summit-a 2022 će biti dr. Steven S. Burns, direktor energetike i infrastrukture pri Uredu za Europu i Euroaziju u Američkoj agenciji za međunarodni razvoj, Andrej Gajić, naučnik National Geographic-a i Počasni ambasador Mediteranskog mora; Snježana Kopruner, direktorica GS-TMT d.o.o. Travnik BiH.

Učesnici panel sesije pod nazivom „THE ENERGY AND CLIMATE UNCERTAINTY: THE SEARCH FOR SUSTAINABLE DEVELOPMENT SOLUTIONS“ su: dr. Djerdj Horvat, Fraunhofer Institut Njemačka; Mak Kamenica, USAID EPA; Stefka Slavova, Vodeća ekonomistica pri Svjetskoj Banci; Edin Zametica, DERK;  Naida Taso, Evropska energetska zajednica.

Summit je ove godine organizovan u okviru aktivnosti obilježavanja 70 godina postojanja Fakulteta, čime se želi dati doprinos društvenoj zajednici.

Organizatori se nadaju da ćete im se pridružiti u sarajevskoj Vijećnici 1. decembra u 9:30 i dati svoj doprinos rješavanju ovih energetskih pitanja. Da biste učestvovali na ovom jedinstvenom događaju neophodna je da se prethodno registrirate, i to putem sljedećeg linka:  REGISTRACIJA Rok za registraciju je 28.11.2022. godine. 

Kapaciteti su ograničeni stoga rezervirajte svoje mjesto što prije!

Za sva dodatna pitanja, stojimo Vam na raspolaganju i putem e-maila: [email protected] ili putem telefona: 033 275 906.

Agendu događaja možete pogledati na: AGENDA

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE VIŠE

BiH korak bliže EU. Pregovori bi mogli biti otvoreni u ožujku

Bosna i Hercegovina je napravila određene pomake na svom europskom putu i treba nastaviti s tim kako bi čelnici EU-a na samitu u ožujku...
nesloga među odjelima

Mi smo važniji