UNICEF: Milioni djece trebaju hitnu humanitarnu pomoć

Prošlo je više od mjesec dana otkako su dva razorna potresa i brojni naknadni potresi pogodili jugoistočnu Tursku i Siriju, a milionima djece i dalje je potrebna hitna humanitarna pomoć.

Ukupni broj poginulih veći je od 50.000, dok je više od 850.000 djece ostalo raseljeno nakon što su bili prisiljeni napustiti svoje oštećene ili uništene domove. 

Mnoge porodice i dalje žive u privremenim skloništima. Potresi su, također, uzrokovali veliku štetu školama i drugoj bitnoj infrastrukturi, dodatno ugrožavajući dobrobit djece i porodice. Pristup sigurnoj vodi i sanitarnim uvjetima također predstavlja veliku zabrinutost, kao i zdravstvene potrebe pogođenog stanovništva.

Humanitarna pomoć i dalje potrebna

UNICEF je radio danonoćno kako bi spasio živote onih koji su pogođeni potresima, a timovi na terenu su surađivali s partnerima na distribuciji osnovnih potrepština kao što su kritične zdravstvene potrepštine, deke, odjeća i sigurna pitka voda i sanitarne potrepštine, kao i nastavljajući osiguravati sigurna mjesta za djecu da se igraju i oporavljaju od traumatičnih događaja. 

Unatoč tim naporima, potrebe pogođenog stanovništva su goleme, a izazovi brojni i složeni. Oštećenja i uništenje ključnih prometnica i infrastrukture, uz mraz, snijeg i kišu otežali su pristup potrebitima i pružanje potrebne pomoći. Mnogi djelatnici prve intervencije i osoblje UNICEF-ovih partnerskih organizacija su ubijeni, ozlijeđeni, raseljeni, a njihovi uredi i oprema uništeni, oštećeni ili izvan upotrebe.

U Siriji, gdje se djeca već suočavaju s jednom od najsloženijih humanitarnih situacija u svijetu, UNICEF pojačava humanitarnu pomoć pogođenoj djeci i obiteljima, u koordinaciji s partnerima, dok procjenjuje učinak potresa.

Gotovo 300.000 ljudi, uključujući one koji su našli utočište u skloništima, dobilo je osnovne potrepštine i medicinske konsultacije putem zdravstvenih centara koje podržava UNICEF i mobilnih zdravstvenih timova. U međuvremenu, više od 130.000 djece mlađe od pet godina dobilo je podršku uslugama prehrane diljem potresom pogođenih područja.

U Turskoj je UNICEF-ov odgovor usmjeren na pružanje psihosocijalne podrške pogođenoj djeci i obiteljima, postavljanje privremenih prostora za učenje prilagođenih djeci, identifikaciju odvojene djece i djece bez pratnje i njihovo ponovno spajanje s njihovim obiteljima ili skrbnicima, procjenu štete na vodovodnim stanicama i uslugama, kao i kao procjena zdravstvenih i prehrambenih potreba pogođenih ljudi.

UNICEF je podijelio zimsku odjeću, električne grijalice i deke za više od 270.000 ljudi, uključujući više od 160.000 djece. Blisko surađujući s Ministarstvom zdravstva, UNICEF nabavlja cjepiva koja spašavaju živote i opremu za skladištenje hladnog lanca. UNICEF također postavlja prostore prilagođene djeci u blizini centara za privremeni smještaj i do sada je pružio prvu psihosocijalnu pomoć i rekreacijske aktivnosti za gotovo 200.000 ljudi.

Svi oni koji žele pomoći djeci Sirije i Turske mogu to učiniti putem linka.

Photo: Unicef

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE VIŠE

Old Town Nest Mostar

Zavirite u prvi Co-living/Co-working prostor u BiH

Oduvijek sam smatrao da Mostar može ponuditi više od jednodnevnog izleta u kojemu će se posjetiti Stari most, kupiti suvenir i otići, napisao je...