U Buybooku sinoć predstavljen prvijenac “Četvrta violina” Saše Savića

Sinoć je u prepunoj bašti knižare”Baybook” održana promocija prvijenca Saše Savića pod nazivom “Četvrta violina”.

Saša Savić je Sarajlija koji je prije rata bio jedan od kultnih voditelja na Omladinskom programu Radio Sarajeva, a danas je direktor američke marketinške agencije Mediacom, koji je u posljednjih 5 godina dva puta proglašen najboljim direktorom u oglašivačkoj industriji u USA.

Moderator na promociji bio je bosansko-američki pisac s međunarodnom reputacijom, koscenarista posljednjeg nastavka filma Matrix, Matrix Resurection, Aleksandar Hemon. Hemon je Sašin dugogodišnji prijatelj, još iz dana kada su obojica radili na Omladinskom programu, a obojica već decenijama žive u Americi.

Saša Savić je strastveni ribolovac, nekadašnji Ministar ribolova u svojoj emisiji Radio fanzin, koji je svojim kultnim statusom radijskog voditelja i vrsnog promotora i poznavatelja predratne jugoslovenske alternativne muzičke scene obojio odrastanje mnogih Bosanaca i Hercegovaca.

Svoj književni prvijenac knjigu “Četvrta violina” Saša je sinoć otkrio “da je pisao punih 6 godina, i da je knjiga doživjela nekoliko verzija, s prvobitnom idejom da posluži kao scenarij za film”. No, kako ideja za film, koji je trebao raditi s prijateljem Vukom Ršumovićem, nikad nije zvanično zaživjela Saša je ipak na koncu napisao sjajan roman.

Četvrta violina govori o njegovom odlasku s rođakom Bobanom u istočnu Rumuniju, gdje su idući u potragu za posebnim drvetom bosanskim javorom od kojeg je trebalo napraviti violinu za njegovu kćer, doživjeli nevjerovatne zgode koje je Saša pretočio u roman. Saša je sinoć izjavio da njegov roman Četvrta violina nije autobiografija, što ga vrlo često svi pitaju, iako ima dosta sličnosti sa njegovom izbjegličkom pričom devedestih u Pragu.

“Često me pitaju zašto je dio knjige koji govori o izbjegličkim godinama u Pragu u kratkim rečenicama. Zato što je izbjeglištvo u kratkim rečenicama”, objašnjava Saša.

Promocija u Buybooku

Njegov urednik Amer Tikveša na promociji je izjavio “da je ovo neobična knjiga, pikarska autofikcija, i da se stiče utisak kao da pred vama govori živ pisac, a ne napisan tekst i da je to najveći kompliment ovoj knjizi”.

Saša je na pitanje iz publike kako će reagirati njegovi klijenti, prijatelji u Americi koji ne znaju ništa o njegovom odrastanju u bivšoj Jugoslaviji i iakustvu življenja u Istočnoj Evropi odgovorio s osmijehom “da će knjiga izaći u martu sljedeće godine u Amerivci, ali da će on već u decembru početi tražiti novi posao”.


Pročitajte više: Nagradna igra: Baybook vam poklanja knjigu


U suradnji s Buybookom Women in Adria portal vam poklanja ovaj sjajan roman, “Četvrta violina”. Sve detalje nagradne igre pogledajte na ovom linku Women in Adria i Buybook vam poklanjaju…

Photo: Radio Sarajevo/Buybook

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

networking breakfast Cazin

Uskoro se družimo u Cazinu, tema je prevažna: “Kako pronaći i...

Goruće pitanje novog doba: Kako naći adekvatne radnike i kako ih zadržati? Pokušat ćemo dati odgovor na ovo pitanja u sklopu Networking breakfata 8.5....