Ostavite stručne knjige po strani – Ovo su prave knjige za godišnji odmor

Ugodna kombinacija sunca, zvuka valova i mirisa mora stvara okruženje u kojemu se lako opustiti, a mnogi za opuštanje biraju knjige. Stoga smo svoje članice upitale što najviše vole čitati za opuštanje, koje su njihove najdraže knjige za godišnji i za pustiti “mozak na pašu”. Složne su u jednome – stručne knjige ostavite po strani. Ljeto je za odmor, kako tijela, tako i uma. Evo koje knjige su nam preporučile.

Stephen Fry: Troja

“Ako volite grčku mitologiju ispričanu na jedan jako pitak i zanimljiv način,” rekla je jedna naša članica. Legendarni Stephen Fry grčki je mit ispričao na sebi svojstven način. Knjiga je zapravo reinterpretacija priče o Trojanskom ratu, a Fry je poznato ljubitelj mitologije, te je tu svoju strast uključio i u svoju knjigu.

Inače je Troja treća knjiga u serijalu Mythos u kojemu se Fry bavi, kako i samo ime kaže, mitovima.

Leila Slimani: U zemlji drugih, Gledajte kako plešemo

Marokansko-francuska književnica i novinarka Leila Slimani poznata je po romanima koji istražuju teme identiteta, društvenih normi i seksualnosti.

Njezin roman “U zemlji drugih” smješten je u Maroko 1940-ih, a istražuje teme kulturalnih razlika, politike, patrijarhata i borbe za slobodu, kao i kolonijalnog naslijeđa. Roman “Gledajte kako plešemo” njegov je nastavak. Objavljen je prošle godine, a njegova je radnja smještena u Maroko 1968. Također se bavi temama tradicije i posljedica kolonizacije, te važnim klasnim i generacijskim pitanjima.


Pročitajte više: Ove knjige za ljeto preporučaju naše članice!


Eva Garcia Sáenz de Urturi: Šutnja bijeloga grada

U pitanju je prvi dio trilogije “Grada bijelih oblaka” koji vješto kombinira elemente kriminalističkog trilera i povijesne fikcije. Radnja se odvija u Baskiji, a glavni se junak bavi slučajem serijskih ubojstava povezanih s legendama i mitovima vezanima uz grad Vitoriju.

Marija Jurić Zagorka: Kći Lotršćaka

Jedan od najpoznatijih romana legendarne Zagorke, “Kći Lotrščaka” istražuje društvene i političke okolnosti onoga vremena, a posebno se hvata u koštac s ograničenjima koja su ženama nametnuta temeljem društvenog statusa i spola. Zagorka majstorski prikazuje okolnosti života žene u Zagrebu, te je obavezna literatura za svakoga, a posebno za žene.


Pročitajte više: Knjige koje trebate pročitati ovog ljeta!


Ivanka Ferenčić Martinčić: Krv mojih predaka, Kosti mojih predaka

Za ljubitelje fantastike, jedna je članica preporučila knjige domaće autorice Ivanke Ferenčić Martinčić. Iako su u pitanju nastavci iste priče, naša je čitateljica rekla da ih nije nužno čitati redom.

“Svaki funkcionira kao samostalna priča sa svojim početkom i krajem, nije uvjet čitati oba naslova,” podijelila je s nama.

“Krv mojih predaka” prati snažan ženski lik koji se nalazi u izazovnim i nesvakidašnjim situacijama. Nolie Rathbone pripadnica je tajne neljudske vojne organizacije koja čuva svijet od izvan-dimenzionalnih čudovišta. Ona ne čeka da bude spašena, ona je ta koja spašava.

“Kosti mojih predaka” je nastavak priče, s istim likovima u istom svijetu, ali je u pitanju pravi politički triler. Centar priče ovaj put su Vanja Silla i inspektorica Beata Kingsdale, još jedna impresivna i snažna žena. Dodatna zanimljivost je da glavni junak Vanja vozi Neveru.

Tekst je preuzet s womeninadria.com.

Foto: Canva / Goodreads / Fraktura / Innamorata

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

meke vještine

Ovo je najtraženija vještina u 2024. godini!

Mjesecima unatrag čitamo i slušamo o tome hoće li umjetna inteligencija zamijeniti čovjeka na radnom mjestu. Stoga sve češće promišljamo o vještinama koje čovjek...