Iznenadite svoje voljene za Valentinovo sa ukusnim čokoladnim srcima

Valentinovo ili Dan zaljubljenih jedan je od najromantičnijih praznika. Na dan ljubavi zaljubljeni kao simbol ljubavi daruju jedni druge i iskazuju si međusobno ljubav, poštovanje i zajedništvo, ali i različiti pokloni poput ruža, parfema, slasnih večera i slatkiša.

Najpoznatiji simbol ljubavi je srce. Stari Egipćani su vjerovali da je srce dio tijela u koje se spaja duša i um, a prva zvanična veza ljubavi i srca ustanovljena je u srednjem vijeku.

Ova prilika izuzetna je i za isprobavanje ovog ukusnog deserta koji simbolizira ljubav, a priprema je vrlo jednostavna.

Čokoladna srca

Priprema

150 g brašna

50 g mljevenih badema

125 g maslaca/ulja

4 jaja

1 kašika vrhnja za kuhanje

60 ml mineralne vode

100 g otopljene crne čokolade

3 kašike kakaa

1/2 praška za pecivo

Nakon što razdvojite žumanjke od bjelanjaka, bjelanke umutite u čvrsti snijeg, a žumanke pjenasto izmutite mikserom, te im potom dodajte maslac ili ulje, mineralnu vodu, otopljenu čokoladu i vrhnje za kuhanje. U odvojenu posudu pomješajte suhe sastojke – brašno, bademe, kakao i prašak za pecivo, a potom dodajte pjenastim žumancima mješajući kašikom. Nakon što su se suhi i mokri sastojci pomiješali, polahko dodajite snijeg od bjelanjaca kako bi srca zadržala prozračnost. Umućenu smjesu sipati u kalupe u obliku srca i peći na 180 stepeni 35 minuta.

Photo: Anisa Šerak

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

employer branding

Zašto su pažnja, empatija i kultura u kompanijama važniji nego ikada?

U novoj epizodi našeg Ambition backstage podcasta razgovarali smo s Elmom Pašić, diplomiranom psihologinjom, istraživačicom, certificiranom bihevioralnom coachericom i osnivačicom savjetovališta "Uvidi". Elma je...