Hygge: Preuzmite danski recept za sretan život

Ako uživate u toplom čaju ili kafi, najdražoj hrani, palite mirisne svijeće popodne, provodite vrijeme sa dragim ljudima, vi živite po danskom receptu za sretan život – hygge. Ljepota ove riječi je što nije jasno definisana pa je spektar njenog shvatanja širok – to je svaki trenutak u kojem se osjećate sretno, zadovoljno i ispunjeno.

Institut za izučavanje sreće

U Kopenhagenu, glavnom gradu Danske, 2013. godine otvoren je ”The Happiness Research Institute” na kojem se, jednostavno, izučava sreća. Odakle ona dolazi? Kako možemo kreirati sreću u svakodnevnom životu? Osnivač instituta je Meik Wiking koji je nakon čitanja izvještaja ”United Nations’ 2012 World Happiness report” bio potaknut i motivisan da osnuje prvi institut ovakvog tipa. Ovaj izvještaj posebno je značajan jer su po njemu Danci jedna od najsretnijih populacija na svijetu.

Wiking je analizirao izvještaj i došao do zaključaka:

  1. Danska je visoko funkcionalna država koja nudi univerzalnu zdravstvenu skrb i besplatno školovanje.
  2. Danci žive prema demokratskom socijalizmu što zagovara nizak nivo nejednakosti i kriminala.
  3. Gospodarstvo Danske je u konstantnom porastu sa najpovoljnijim BDP-om po glavi stanovnika u svijetu.

Godine kvantitativnog i kvalitativnog istraživanja na Institutu dovele su do zanimljivih činjenica. Naime, otkrili su da je kvalitet društvenih odnosa svakog pojedinca najveći faktor sreće u životu. Život ispunjen porodicom i bliskim prijateljima stvara visoke nivoe sreće. Iako je nekada teško održati odnose konstantno kvalitetnim, Danci to rade prema hygge konceptu življenja. U nastavku saznajte šta danski recept za sretan život podrazumijeva.


Pročitajte više: Kako se opustiti i osloboditi stresa?


Šta se nalazi u danskom receptu za sretan život?

Da Danci žive prema dobrom receptu, potvrđuje činjenica da je Danska među vodećima na spisku najsretnijih zemalja na svijetu. Nekima je to možda čudno s obzirom na duge i hladne zime, česte padavine i nedostatak svjetlosti. Ipak, Danci su pronašli vrlo jednostavan recept za sreću.

Svakog dana učinite nešto lijepo za sebe ili ljude koje volite. Iskoristite ljepotu svakog novog dana i kreirajte trenutke sreće prema svojim potrebama. To može biti čitanje najdraže knjige, ugodna i mekana odjeća, najdraža hrana, bliski ljudi i porodica…

Svjetlo igra važnu ulogu u kreiranju hygge ugođaja. S obzirom na manjak dnevne svjetlosti u Danskoj, svijeće su vrlo važne za pravljenje ugođaja i atmosfere. Više od polovine Danaca pali svijeće svaki dan, u kući, uredu ili bilo gdje drugo. Svijeće doprinose ugodnoj atmosferi, djeluju opuštajuće i gostoljubivo. Meik Wiking kaže: ”Što je niža temperatura i boja svjetla, to je ugodnost veća.”

Biljni čajevi, topla čokolada, kafa, domaća jela, sočno voće… sigurno u mnogima od vas izazivaju osmijeh jer stvaraju osjećaj ugodnosti i zadovoljstva. Zdrava prehrana uz koju ćete se osjećati energično i zadovoljno je važna stavka hygge filozofije života.

Možda vam djeluje čudno ali danski recept za sretan život podrazumijeva i odjeću. Udobna, mekana i topla odjeća stvara osjećaj ugodnosti i upotpunjuje opuštenu atmosferu.

Naravno, hygge način života potiče iz mirnog doma. Naš dom mora biti izvor energije, sreće, smirenosti i ugođaja. To je mjesto na koje se vraćamo nakon svih obaveza, škole, posla ili fakulteta. Kamini su česti u hygge domovima jer stvaraju ugodnu atmosferu. Drveni predmeti, knjige, mirisne svijeće, deke i prekrivači, samo su neki od detalja koji dom čine ljepšim mjestom.

Kako da napravite vaš recept za sretan život

Nešto lijepo što možete uraditi za sebe je napraviti svoju ”hygge kutiju” u koju možete staviti sve stvari koje vas čine sretnim. To može biti omiljena svijeća, na primjer neka mirisna Yankee Candle. Najdraže slatkiše i čajeve, isprobajte nove okuse čajeva! Mekane i udobne čarape su must u ovoj kutiji. Nešto veoma korisno je rokovnik u koji možete pisati vaša osjećanja, uspomene i lijepe trenutke. Uvijek možete pročitati i prisjetiti se lijepih momenata u životu. Slično tome, možete isprintati slike najvažnijih događaja u vašem životu. I za kraj, napravite svoju Spotify listu za potpuni ugođaj.

Prema savjetima Danaca, ono što možete raditi, a povećat će vaše nivoe sreće je:

  • Čitanje knjiga
  • Igranje društvenih igara sa porodicom ili prijateljima
  • Manje korištenje mobitela
  • Topli napitci
  • Šetnja u prirodi
  • Dovoljna količina sna

Pročitajte više: Ovo je 9 knjiga žena autorica idealnih za žene liderice


Knjiga: ”Otkrijte hygge – Danski recept za sretniji život”,  Meik Wiking

Možda ste čuli ili vidjeli na policama knjižara knjigu Meika Wikinga koja je jedna od best sellera New York Timesa. Nakon dugih istraživanja napisao je knjigu koja će vam pomoći da shvatite hygge filozofiju života. U knjizi je opisana umjetnost stvaranja intimne i društvene ugodnosti i sposobnosti sretnog življenja. Hygge trenutke doživljavate dok jedete omiljenu tortu ili provodite popodne sa najdražim prijateljicama, a uz ovu knjigu otkrijte kako da ta sreća življenja postane vaša životna filozofija.

Photo: Canva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

paušalni obrt

Kako osnovati obrt i što morate znati o tom obliku poslovanja?

Poslovi, a pogotovo njihovo radno vrijeme, fleksibilniji su nego ikad, a pojmovi poput obrta i freelance poslovanja sve su učestaliji. Njihova suštinska razlika može...