Kako se opustiti i osloboditi stresa?

Zdravlje je čovjekovo neprocjenjivo blago kojeg je svjestan tek kada ga izgubi. Nekada to bude iznenadno a nekada čovjek nesvjesno ugrožava svoje zdravlje konstantno. Jedan od najvećih prikrivenih uzročnika narušenog zdravlja jeste stres koji nosi grozne posljedice za cjelokupan organizam. Upravo zbog toga stres bi mogao biti razlog čestih glavobolja, žgaravice kao i  raznih upala uslijed oslabljenog imuniteta. 

U nastavku Vam donosimo četiri načina, između kojih su i dvije metode koje će pomoći u prevazilaženju stresnih situacija i opuštanju tijela.

Hrana za oslobađanje od stresa

U borbi protiv stresa može pomoći određena hrana, pogotovo ona koja pomaže u stvaranju “dobrih” hormona poput serotonina ili ona koja pomaže regulirati proizvodnju šećera u krvi, te razinu krvnog pritiska. U ishranu je također bitno uvrstiti cjelovite žitarice, te što više voća i povrća koje obiluje vitaminom C i magnezijem.


Pročitajte više: Amela Ivković O’Reilly:”Put ka zdravoj prehrani je onaj koji je prihvatljiv za nas i naše tijelo”


Riba, avokado i orašasti plodovi pokazali su se kao vrlo dobri u zaustavljanju hormona stresa, kao i kod menstrualnih problema povezanih sa stresom. Ovakva hrana zajedno za čajevima poput kamilice i zelenog čaja neće samo smanjiti nivo stresa, već i poboljšati opće zdravlje Vašeg tijela. 

Vježbanje kao tehnika smirenja

Iako se na prvu čini da vježbanje predstavlja dodatni zamor za tijelo, ono zapravo zaustavlja stres podižući razine serotonina, poznatijeg kao hormon sreće. Prilikom vježbanja istežemo naše mišiće zbog čega će našem tijelu biti ugodnije, a opuštanje u ležećem položaju uspješnije. U oslobađanju tijela od stresa najbolji izbor vježbe jeste joga koja pored fizičke aktivnosti podrazumijeva i pravilnu tehniku disanja. Pravilno disanje kontrolira ritam srca, širi krvne žile i opušta mišiće


Pročitajte više: Sanda Mešinović:”Kundalini yoga mi je pomogla da nakon burnouta vratim balans u svoj život”


Aromaterapija

Iako je većina mišljenja da udisanje mirisa nije od pomoći, vrlo često i nesvjesno se eterična ulja koriste prilikom opuštanja. Poenta nije u mirisima, već u spojevima eteričnih ulja koji se vežu za receptore smještene u našem nosu putem kojih dolaze do mozga i djeluju na limbički sistem odgovoran za pamćenje i emocije. Među najboljim eteričnim uljima su lavanda, jasmin, limunska trava i matičnjak, a možete ih sipati u eteričnu lampicu ili natopiti maramicu sa njima i mirisati je oko 3 minute. 

Muzikoterapija

Terapija muzikom ili muzikoterapija je jedan od zapostavljenih oblika terapije, općenito. Muzikoterapija se počela detaljnije razvijati u prošlom stoljeću, a njen moguć utjecaj na čovjekovu psihu spominje se još u spisima grčkih filozofa Aristotela i Platona. Za provođenje ove terapije nije potrebno nikakvo predznanje o muzici ili sviranju instrumenata jer je u ovoj vrsti terapije muzika samo medij za ostvarenje cilja. Posebno se istakla klasična muzika čije sluašnje smiruje srce, hrani imunitet i poboljšava cjelokupni rad organizma. 

Photo: Canva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

konferencija za poduzetnice panel

Upoznajte iskusne paneliste Konferencije za poduzetnice

Usred tekućih diskusija o potencijalnom pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, postoji ključni narativ koji često ostaje u sjeni. Riječ je o izvanrednim pričama...