Sanda Mešinović:”Kundalini yoga mi je pomogla da nakon burnouta vratim balans u svoj život”

U današnjem turbulentnom životnom ritmu žene se sve više interesiraju za prakticiranje raznih stilova yoge, koja im uveliko pomaže u odmaku od hektične svakodnevice u privatnom i poslovnom životu. Donosimo vam zanimljivu priču o kundalini yogi sa certificirananom učiteljicom kundaliniyjoge i instruktoricom Shakti dance/yoge, Banjalučankom Sandom Mešinović, koja trenutno živi i radi u Beogradu.

Uz managersku karijeru je gradila i karijeru fitness trenerice

Nakon završenog studija demografije na banjalučkom PMF-u Sanda Mešinović odlučila je završiti i studije Centra za sport na odsjeku za fitness trenere. Svoju poslovnu karijeru Sanda je započela u izdavačkoj Ringier Axel Springer, gdje je kao brend menadžerica radila za velike novinske brendove, a potom je karijeru nastavila na poziciji Direktorice odsjeka za interne i eksterne komunikacije, te kao direktorica prodaje i marketinga u Javnom Servisu RTRS. Paralelno sa svojom biznis karijerom započela je svoj put istraživanja duhovnosti, yoge, meditacije i drugih metoda iscjeljenja traumatičnih životnih iskustava te zdrave prehrane. Sandino bogato duhovno iskustvo obilježeno je i njenom uspješnom plesačkom karijerom, gdje je tokom petnaestogodišnjeg bavljenje jazz baletom bila jedna od najtrofenijih jazz plesačica u našoj zemlji. Takođe je Sanda i praktikantica Reikija i Šamanske tehnike Soul Retrivel, Dula, Breathworks i Bahova praktičarka.

Na početku našeg razgovora Sanda nam je pojasnila što je zapravo kundalini yoga: “Svaka joga praksa jeste put ka Ujedinjenju. Yoga znači Ujediniti, obuhvatiti u ovom slučaju tijelo, dušu i um, odnosno intelekt. Kundalini yoga je put u kojem se susrećete sa svojim egom i dozvoljavate da se sve što ne odgovara vašoj autentičnoj prirodi transformiše za vaše najbolje dobro i korist”.

Sanda Mešinović

Posljednjih godina kundalini yoga postaje sve popularnija i na našim prostorima i kako Sanda kaže “mnogi se odlučuju prakticirati upravo ovu vrstu yoge, jer to je yoga koja ima najbrže tehnike koje u vrlo kratkom vremenskom periodu donose veoma dobre rezultate”. “Mi živimo u turbulentnim vremenima punim neizvjesnosti za sve nas, kada dosta razmišljamo o budućnosti, egzistenciji, materijalnom, a gubi se ona životna radost i sreća sadašnjeg trenutka“, ističe Sanda.

Kako mi je yoga pomogla da izliječim burnout?

Prvi učitelj kundalini yoge koji je tu praksu predstavio u Zapadnom svijetu je Yogi Bhajan. Obzirom da yoga ima više stilova i svaki od njih nosi neku svoju specifičnost Sanda kaže da tako i kundalini yoga po Yogi Bhajanu nosi svoju specifičnost, a da tehnika koju ona danas prenosi i podučava se zove Kundalini yoga po Yogi Bhajanu.

U početku je yoga za mene bila alat u kom sam imala mogućnost da zastanem na trenutak, da odmorim i kroz disanje zaustavim pretjerani mentalni napor i stres koji donosi život u današnjim uslovima, a naročito u korporaciji. Ništa se nije suštinski promijenilo od tog trenutka koji se desio prije 10 godina kada sam se krenula baviti kundalini yogom. Yoga je i dalje za mene, pored plesa, najpotpuniji alat u kojem mogu da osjetim tijelo, sebe, da osvijestim svoje misli, emocije, obrasce, ali da i dozvolim sebi odmor od svijeta. Danas mi je joga mi put za tiho bivanje u kojem osjetim sebe i pronalazim pravu originalnu iskru zahvalnosti za ovaj život“, priznaje Sanda.

Napredujući u karijeri u korporativnom medijskom svijetu Sanda je vrlo brzo uočila koliko je nemilosrdan svijet korporacija i koliko je teško nositi se sa izazovima u svojoj korporativnoj karijeri. Kako je odlučila ostaviti svoj managerski posao na vrhuncu karijere, ostaviti siguran i dobro plaćen posao iza sebe, izaći iz tog svijeta i početi se baviti samo yogom objašnjava Sanda:

Mislim da u svakoj korporaciji i uopšte u današnjim poslovnim organizacijama nedostaje mogućnost i sloboda da se izrazite, budete saslušani, da ste negdje uvaženi i kao živo biće i kao neko ko vrijedi i mimo produktivnosti i zacrtanih ciljeva. Ja sam se nekako osjetila da se pretvaram u robota koji ispunjava cilj za ciljem, bez predaha i trenutka u kojem se čak i neko postignuće i proslavi. A ako se i proslavi, jako kratko traje to zadovoljenje i hajmo Jovo nanovo. Takav način rada naročito iscrpljuje žene, jer su one dosta fluidnije, potreban im je odmor i drugačije funkcionišu sa psihom i emocijama i hormonima. Shvatila sam da sam se kao žena uklapala u potpuno muški svijet i to mi se nije dopalo. Odlučila sam da napravim svoj“.

Sanda Mešinović

Tokom svih vrlo burnih izazova u korporativnoj karijeri burnout koji je doživjela prije desetak godina, kada se o tome jako malo znalo i kad niko to nije smio niti pomenuti na poslu, bavljenje yoga praksom i plesom je Sandi pomoglo da povrati svoj emotivni i mentalni balans. “Moje putovanje je započelo sa aštanga yogom i trajalo je pune 3 godine, međutim trebalo mi je nešto dublje, više. Tada sam otkrila Kundalini yogu po Yogi Bhajanu i sve je leglo na svoje mjesto. Ali u oba slučaja, to su dva pravca, koja donose iste benefite. Recimo, trenutak kada sebi dozvolite da usporite, zatvorite oči i svjesno dišete par minuta, donosi benefite koji su nepojmljivi. Dalje, bolji san, koncentracija, tijelo je postalo energiziranije, pokretnije, poletnije i svakako zdravije, jer posljedično počnete razmišljati kao pravi yogi. Ono što ne biste voljeli da vama rade, vi se trudite da ne radite nikome, pa ni svom tijelu. To je onda put ka zdravlju i ozdravljenju i tijela, i uma i na kraju, duha“, otkriva Sanda.

Kundalini yoga je sjajan alat koji budi vašu svjesnost

Jedna od najvažnijih karakteristika kundalini yoge je, prema Sandinim rječima, što ovaj stil yoga prakse spaja pet važnih dijelova, asana, odnosno fizičkih položaja, u jednu sveobuhvatnu cjelinu, a koji su uglavnom složeni u aktivne serije. “Zatim su tu u praksi i različite pranajame, različite varijante i stilovi disanja, koje se smjenjuju tokom poza ili meditacija. Potom su tu mudre, položaji dlanova, ruku i prstiju, a kruna prakse je meditacija i naravno, mantre, odnosno zvuk ili skup riječi koje imaju za zadatak transformaciju svijesti. Istovremeno prisustvo ovih pet elemenata koji se izvode tokom kundalini prakse predstavljaju i najveću razliku ovog stila yoge u odnosu na druge yoga prakse“, pojašnjava Sanda.


Pročitajte više: Kako su magistra farmacije i IT-jevka u koroni pokrenule Kaur, modni yoga brend za nježnu i snažnu ženu


Važno je također znati da kundalini yogu prakticiramo sa osobom koja je licencirana kao instruktor ili trener. Navodeći svoje iskustvo bavljenja kundalini yogom Sanda ističe: Kundalini yoga po Yogi Bhajanu meni je donijela zaista jednu duboku transformaciju, prvo doživljaja “Ko sam ja”, a onda i “Šta je svijet oko mene”. Takođe, donijela mi je i tu želju da naučim praksu koja nije toliko komplikovana za uvesti u svakodnevni život i bilo da imam 2 sata ili samo 11 minuta, postoje meditacije koje kada se urade, mogu donijeti mnogobrojne benefite. Danas, nakon toliko godina to je jedini alat od kojeg nisam odustala, koji me uvijek jako brzo vrati u centar, raščisti mentalnu maglu, pokrene, osvježi, uzdigne i nekako spoji sa životom. Mislim da mi je to najveći benefit, u vremenu kada smo sve udaljeniji jedni od drugih i od samog života. Sa njom sam, hajmo da to kažem, oplemenila razumijevanje Života“.

U novoj eri Vodolije vratimo se našem izvoru, našoj duši

Ogromna je važnost fizičke i mentalne aktivacije koju postižemo bavljenjem yogom u današnjem užurbanom životnom ritmu. Sve veći je interes i za različite stilove yoga praksi, a zašto je to važno pojašnjava nam Sanda: “Pored psihoterapije, homeopatije, tjelesnih terapija, raste i potreba za alatom yoge. Savremeni čovjek je sve užurbaniji, sve više preplavljen informacijama koje mu ništa ne znače i ne služe mu, niti zna kako da ih obradi, gdje da ih smjesti. Tu uskaču sve navedene i mnoge druge tehnike, ali yoga, kao što joj i sama riječ znači ujedinjenje. Zaista obuhvata, ujedinjuje um, tijelo i dušu, uči vas prioritetima, sadašnjem trenutku i prihvatanju bez reagovanja. Odnosno uči nas proaktivnosti, ne reaktivnosti na život i situacije. Kada smo proaktivni, onda možemo reći da smo u miru, cjeloviti i da prihvatamo sebe i druge. Život tada ne gubi svoje prepreke, ali dolazi lakše prihvatanje i lakoća“.

Radionica kundalini yoge

Mnogi od vas će se vjerovatno zapitati kada je najbolje započeti s kundalini praksom, a Sanda poručuje da je Kundalini yoga po Yogi Bhajanu djelotvorna za sve generacije. “Možete početi kako god želite i kada osjetite da vas povuče. Jako je važno da pronađete bilo uživo, bilo online, učitelja koji je licenciran i u kojeg imate povjerenja. Sve ostalo će se složiti nakon vašeg DA, SPREMNA/SPREMAN SAM“.

I dok ispraćamo ovu vrlo turbulentnu i tešku godinu i nadamo se boljoj, vedrijoj i uspješnijoj Novoj godini, Sanda nam otkriva šta je njen učitelj Yogi Bhajan, master kundalini yoge, poručio za eru u koju smo nedavno ušli:

 “On je rekao da će čovječanstvo u Novoj eri, eri Vodolije koja je nastupila, ući u takozvanu hladnu depresiju. Po svemu što vidim oko nas i po onome što dijele ljudi koji dolaze na moje časove, bio je u pravu. Imamo sve, ali nemamo smisao. Ne vidimo svrhu zašto nešto radimo, zašto postižemo toliko, a i kada postignemo, shvatimo da nam možda toliko i nije bilo potrebno. Nemamo osnovno što je potrebno, a to je konekcija sa sopstvenim Duhom, Dušom. Ujedno, jačanje ove konekcije kroz sve moguće alate je jedini izlaz pojedinca i kolektiva iz stanja u kojem se nalazimo i cijenim da ćemo ići sve dublje i dublje. Držim nam fige kao čovječanstvu i pozivam one koji žele da put sebi prođu kroz yogu, da nam se pridruže i da ne odustaju. Isplatiće se!“, poručuje Sanda na kraju našeg razgovora.

Photo: Privatna arhiva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Težak je ovaj 11. jul…

Danas sam na šporetu skuhala fildžan kahfe. Iznijela sam ga na balkon i proučila El Fatihu. Kahfu neću popiti, ona nije za mene. Molitvom...