Ovim malim koracima smanjite ovisnost o društvenim mrežama

U našoj svakodnevnici  smo konstantno izloženi uticaju tehnologije i društvenih mreža. Mnogi poslovi su postali i nezamislivi bez društvenih medija. No, kako izbjeći ovisnost o istoj? Na kraju dana, važno je da smo iskreni prema sebi, i da se zapitamo zašto biramo biti na društvenoj mreži.

Ovisnost o društvenim mrežama

Negativni učinci društvenih medija dobro su dokumentirani, a čak je i Facebook priznao da platforma može predstavljati rizik za emocionalnu dobrobit korisnika. Prekomjerno korištenje društvenih mreža kod mladih osoba može prouzrokovati anksioznosti, depresiju.

No, zašto se to dešava? Glavni uzročnik negativnih efekata društvenih mreža jeste kada se poredimo sa drugima. Naravno da će svi korisnici postavljati svoje najljepše trenutke na društvene mreže. Svi influenceri će postavljati ono što je trenutno u trendu. To može kao rezultat imati pad samopouzdanja kod publike koja to prati. Zato je bitno znati koristiti društvene mreže za sebe, a ne kao poređenje sa drugim ljudima.


Pročitajte više : Je li moguće provesti godišnji odmor bez emailova i mobitela


Jako si često govorimo da je život koji vidimo kroz taj mali ekran na našim telefonima samo ono što je neko odlučio podijeliti, a ne cijela slika. Ponekad nam je to ipak teško u potpunosti razumjeti.

Planirajmo vrijeme kad i koliko koristimo društvene mreže

Ukoliko koristimo društvene mreže preko desktopa umjesto isključivo preko telefona možemo direktno smanjiti vrijeme provedeno na istim. Te, ukoliko društvene mreže koristimo iz poslovnih razloga, dobivamo povećanu kontrolu nad načinom na koji komuniciramo sa našom publikom.

Ako jasno isplaniramo vrijeme za društvene mreže možemo ih svjesno tretirati kao zadatak, a ne podsvjesno konzumiranje svega sto nam se nađe na putu. Svjesnost je prvi korak za vraćanje moći nad mentalnim zdravljem.

Digitalni detox

Mnogi se ljudi često odluče za sedmodnevni detox od društvenih mreža. To može biti rješenje za pojedine ljude. Nekima je dovoljno da se odvoje od barem jedne ili dvije, od onih koje nam stvaraju ovisnost gdje nesvjesno scrollamo satima i satima bez da to i primijetimo.

Bitan korak je odlučiti kakav sadržaj želimo da pratimo. Nikada nije bilo jednostavnije doći do informacija nego danas. Zbog toga smo često preplavljeni informacijama gdje ne možemo jasno uočiti da li su one istinite ili ne. Uzmite si vremena i i zapitajte se: “Da li me ovaj sadržaj motiviše?”.

Odvojite dobar sat vremena da pregledate svoj feed i istražite sve objave koje izazivaju negativne emocije.

Ako Vam nešto ne donosi sreću, ne služi Vam, jednostavno to pustite. Pronađite sadržaj koji je koristan za Vas, bilo to u privatnoj ili poslovnoj sferi.

Photo: Pexels

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

meke vještine

Ovo je najtraženija vještina u 2024. godini!

Mjesecima unatrag čitamo i slušamo o tome hoće li umjetna inteligencija zamijeniti čovjeka na radnom mjestu. Stoga sve češće promišljamo o vještinama koje čovjek...