Uz kristale i fengshui napravite dobru energiju u domu!

Iznenadne situacije i pritisak okoline dosta utiču na naš lični nivo energije koje u određenim momentima mogu znatno da nas iscrpe, a veliku ulogu u balansiranju i povratku energije ima feng shui koji vam može pomoći da kroz upotrebu kristala svoju energiju uskladite i potaknete dobre vibracije.

Kristali i feng shui- dobitna kombinacija za dobru energiju u vašem domu

Svakodnevnica danas za većinu je stresna zbog brzine koju živimo. Susrećemo se sa mnogo nepredvidivih okolnosti koje zahtjevaju dosta prilagođavanja i spremnost da reagujemo. Prema feng shuiju, energija je veoma bitna jer je konstantno razmjenjujemo u prostoru, te je stoga važno da ona bude zdrava i skladna.

Feng shui je kineska vještina uređivanja prostora i življenja koja nas uči kako da uskladimo protok energije u prostoru u kojem živimo i privučemo pozitivne vibracije. Energija koja boravi u vašem domu je ista energija koju ćete razmjeniti sa vanjskim svijetom, zato je važno razumjeti elemente doma, kako bi se podstaklo čišćenje energije i njeno pojačavanje. U ovom procesu nastupa upotreba kristala, koji služe kao energetski aktivatori. Kristale, odnosno drago i poludrago kamenje možete rasporediti po trenutnoj potrebi na mjesta u domu koja su najviše energetski blokirana ili koja zahtjevaju “pročišćenje”.

Prirodni kristali su nastali milionima godina natrag pod pritiskom i toplotom nakupljajući prirodnu energiju tokom nastajanja, te stoga u sebi sadrže veliku i moćnu energiju. Tokom svog prirodnog nastanka, kristali se slojevito formiraju u različite oblike i veličine, te svaki prirodni kristal ima svoju individualnu upotrebu i značenje. Akumulirana energija njihova postanka daje život kristalima te se za tu energiju kaže da je čista, te da svaki kristal ima svoju frekvenciju vibriranja. Prirodni kristali su veoma moćni aktivatori energije ali i njenog prenosa, oni preusmjeravaju i uravnotežuju energiju.

U narodu se koriste za emocionalnu, psihičku i fizičku ravnotežu, te se savjetuje da ih se često čisti od negativne te puni novom energijom. Tehnike podrazumijevaju izlaganje kristala ka suncu par sati, izlaganje mjesečini ili stavljanje kristala u zemlju kako bi povratili svoj sjaj i napunili se pozitvnom energijom. Kristale je veoma bitno položiti na mjesta doma koja su osvjetljena suncem kako bi energija mogla prostrujati prostorom, jer svjetlost potiče rast života. Prirodnih kristala ima mnogo, a ovdje smo izdvojili par koji se najviše upotrebljavaju za pročišćavanje energije.

Roze kvarc

Ako vam je potrebno da povratite ljubav i iscijelite svoje srce roze kvarc je kamen za vas. On je ujedno i jedan od najpopularnijih kristala koji je povezan sa brigom o sebi i koji utiče na onu najvažniju energiju, a to je ljubav. Roze kvarc je simbol srčane čakre, te predstavlja suštinu ljubavi i mira. Obično se stavlja na jugozapadni dio doma kako bi privukao ljubav i poboljšao emotivne procese. Također je dobar kod poboljšavanja komunikacije među ljudima u prostoru, te donosi sreću u povećanju obilja. Općenito poboljšava energetske frekvencije prostora u kojem boravite.

Roze kvarc

Ametist

Ametist je prekrasan kamen ljubičastih nijansi koji se često koristi za smirivanje uma i njegovanje duhovne veze. Savjetuje se da ga se stavlja u sjeveroistočni dio prostora jer tu njaviše potiče umirujući efekat. Pomaže kod smirivanja uma, poboljšava meditaciju i fokus. Potiče duhovnu mudrost te ga ova karakteristika čini moćnim aktivatorom u donošenju odluka, pomažući vam da vjerujete svojoj intuiciji. Uravnotežuje fizičke, mentalne i emocionalne elemente tako što pročišćava auru i daje stabilnost.

Opsidijan

Ovo je jedan od najpopularnijih kamena koji se koriste za zaštitu od negativne energije i neutraliziranje loše energije. Opsidijan je crne broje, a u feng shuiju crna boja se povezuje sa elementom vode koja predstavlja mudrost. Koristan je kod ublažavanja stresa, napetosti, nemira i ostalih negativnih emocija. Smatra se da opsidijan ima iscjeliteljske moći i da potiče na brzo stvaranje pozitivnih vibracija te se može koristiti u bilo kom dijelu doma.

Opsidijan

Tigrovo oko

Tigrovo oko se povezuje sa suncem i zemljom. Po feng shui učenju, sunce je povezano sa elementom vatre, a zemlja sa elementom zemlje. Tigrovo oko usklađuje ove dvije kvalitete, s jedne strane vatru koja se povezuje sa inspiracijom i strašću, a s druge strane zemlju koja predstavlja stabilnost i prizemljenje. Element vatre se povezuje sa istočnim i južnim dijelom doma. Tigrovo oko potpomaže da jasnije vidimo situacije te da se svijet sagleda na pozitivniji način. Ovaj kamen je posebno značajan za samopouzdanje, kretanju naprijed ka ostvarenju ciljeva i poduzimanju akcije.

Tigrovo oko

Prije nego što napravite konačnu odluku, savjetujemo vam da istražite što detaljnije o svim vrstama i oblicima kristala i uživate u procesu stvaranja pozitivne feng shui energije!

Photo: Canva/Pexels

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

meke vještine

Ovo je najtraženija vještina u 2024. godini!

Mjesecima unatrag čitamo i slušamo o tome hoće li umjetna inteligencija zamijeniti čovjeka na radnom mjestu. Stoga sve češće promišljamo o vještinama koje čovjek...