5 glavnih trendova za uređenje doma u 2023

Kalendarski, primičemo se sredini proljeća, praznici su iza nas, a lijepo nam vrijeme tek predstoji. Period je to ponovnog buđenja, kada nas pozitivna energija kojom nas proljeće inspiriše čini raspoloženim i kreativnim, zbog čega je upravo taj period u godini najbolji za osvježenje, renoviranje i adaptaciju životnog prostora.

Ta je potreba posebno izražena nakon tri pandemijske godine kada smo zbog naredbi i preporuka kriznih štabova i nadležnih organa bili prinuđeni izolirati se i duže boraviti u zatvorenom prostoru, u svojim stanovima, kućama i vikendicama.

Trendovi za uređenje doma u 2023 proizlaze iz pandemije

Bila je to idealna prilika posvetiti se sebi, osvrnuti se na sve što nas okružuje, ali i primijetiti sve nedostatke svog životnog prostora,  te ga u skladu s potrebama i mogućnostima prilagoditi i pretvoriti u dom ugodan za življenje. 

Premda smo navikli da trendovi u modnoj industriji diktiraju dizajn i kretanja i u ostalim industrijama, kao što su auto industrija ili industrija namještaja, trendovi za uređenje doma u 2023. su ipak direktan rezultat potreba upravo proizašlih iz pandemijskog perioda. U nastavku ćemo vam prezentirati neke od trendova za 2023. godinu:

Življe boje

Sive tonove koji su prethodnih godina dominirali kao dio monohromatskog stila i minimalizma, zamijenili su topliji zemljani tonovi, topla siva, kremasto bijela, zemljano ružičasta, smeđa i mint zelena, kao i živopisnije boje koje emitiraju zrake sunca. Upravo je jedna takva Viva Magenta, od strane Pantone-a proglašena bojom godine za 2023.

Namještaj trendovi u 2023.

Zaobljene forme

Ravne i oštre linije su postale predvidljive pa su ih zamijenile zaobljene forme koje su prilagođene prostoru u kojem se više i duže boravi. Ti detalji se najviše ogledaju u zaobljenom namještaju gdje oble i zakrivljene linije unose mirnoću i mekoću u svaki prostor, sugerišu na pokret i fluidnost koji pozitivno utiču na raspoloženje. Također, to se ogleda i u vidu dekorativnih elemenata i lukova koji asociraju na neka stara vremena, arhitekturu starog svijeta ili renesansu, čime se unosi osjećaj bezvremenosti. 

Enterijer trendovi 2023.
Trendovi u namještaju 2023.

Prirodni materijali

Što zbog kvalitete, što zbog luksuznog izgleda i udobnosti, sve traženiji postaju prirodni materijali: drvo, kamen, pamuk, vuna, pa čak i pliš koji je već prisutan unazad par godina. Prirodni kamen je također već prisutan, ali je i sve popularniji, posebno dekor mramor, koji se odlično uklapa u suvremene, ali i u klasične prostore. Od prozorskih klupica, obloga zidova, do podnih ploča i ploča na trpezarijskim i klub stolovima – mramor je sveprisutan. Obloge zidova i komadi namještaja u dekoru oraha je detalj koji će također biti sve učestaliji budući da prostoru daje potrebnu toplinu doma, ali i eleganciju. Također, terakota u vidu obloge podova i zidova je detalj koji ćemo sretati sve ćešće, što zbog dekora i boja, tako i zbog svoje neformalnosti.

Enterijer 2023.
Trendovi u enterijeru u 2023.

Vintage vibracije

Miks stilova u vidu modernog retro stila, odmjerenog maksimalizma ili neoklasicizma je sve prisutniji. Dašak modernog uz retro komade namještaja daje domu karakter i posebnost za kojom tragamo. Minimalizam koji je držao visoko mjesto na listi afiniteta sad je zamijenio maksimalizam koji omogućava poigravanje s teksturama, bojama i materijalima. Neoklasicizam postaje sve zastupljeniji, sa svojim fokusom na vrlo detaljne i simetrične linije, sa dekorima koji se lako stapaju s drugim razdobljima i stilovima, elegantan je i sofisticiran, ali ipak nenametljiv.

Enterijer namještaj 2023.
Trendovi u uređenju doma 2023.

Odvojene prostorije

Potrebe i trendovi za 2023. godinu nam sugerišu da će sve manja biti potražnja za open space prostorima. Iako su zbog svoje otvorenosti i prozračnosti, posebno u novogradnji, dugo bili poželjni, u starogradnji je puno češća situacija da su prostorije životnog prostora odvojene. One sa sobom nose intimnija i ugodnija druženja i porodična okupljanja. Trpezarije i kuhinje kao zasebne prostorije se ponovno vraćaju u trend, a poseban je naglasak na toplini, udobnosti ali i praktičnosti – sjetite se samo neugodnih mirisa u toku prženja hrane koji se iz kuhinje šire cijelim open space prostorom. Nedostatak vrata, zbog potrebe za improviziranim kućnim kancelarijama, se u proteklom periodu također pokazao kao manjkavost prostora otvorenog plana. 

Enterijer trendovi 2023.
Trendovi u uređenju doma u 2023.

Autor: Amel Hodža, ing.aedif I Architect/Interior Designer

Foto: Inside doo

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

fitness anny iznenađenje

Kakva šefica! Zaposlenici darovala auto iz snova

Novi automobil, baš onaj iz snova, s mašnom. Taj prizor dočekao je Dražanu Palac iz Gruda ispred kuće jednog (običnog) radnog dana. Možemo reći...