Pampas: Savršeni ukras u kući i uredu koji ne zahtijeva mnogo pažnje

Društvene mreže su jedno vrijeme bile preplavljene slikama pampasa koji je krasio domove svojom raskošnošću. Cvjećare su bile posjećenije nego ikad jer su svi tražili duge stabljike pampas trave kako bi ukrasili svoj interijer.

Ova posebna trava u vaš dom će unijeti boho note i kompletnu atmosferu učiniti toplijom i ugodnijom za boravak. Uz lijepe vaze, pampas trava je pun pogodak za uređenje vašeg životnog prostora.

Pampas trava – Cortaderia selloana

Pampas trava ili Cortaderia selloana je ukrasna trava iz porodice trava (Poaceae). Njeno prirodno stanište je na području Brazila, Argentine i Urugvaja. U Evropu je donešena sredinom 19. stoljeća, a na području Evrope najviše je ima u Italiji.

Njeno ime, ”selloana” je u čast njemačkog botaničara Friedricha Sellowa koji je jedan od prvih istraživača flore Brazila. Njen najpoznatiji naziv je ”pampas grass”.

Vrlo brzo raste, pa za kratak period može narasti i preko 3 metra, a sadi se u proljeće. Njeni listovi su dugi i uski, a boja varira od srebrenozelene do maslinasto zelene. Cvjeta krajem ljeta, a oprašuje se vjetrom.


Pročitajte više: Kako i koje začinsko bilje uzgojiti na balkonu?


Ova trava preferira vruću klimu i podnosi visoku vlažnost. A zanimljivo je da podnosi i niže temperature, nekada čak i snijeg.

Njeni cvjetovi naliku na perje i to j e ono što je čini posebnom. Cvjetovi dolaze u različitom spektru boja poput roze, bijele, sive ili bež. Najpoznatije vrte ove trave su patuljasta pampas trava i andska pampas trava.

Trikovi protiv opadanja

Njena jedina mana je to što opada pa tako zahtijeva i čišćenje. Mada, dobra vijest je da to možete riješiti vrlo jednostavno i to sa nečim što već sigurno imate u kući. Lak za kosu je idealno rješenje protiv opadanja. Protresite lak za kosu i nasprejajte listove. On će fiksirati perje i samim tim spriječiti opadanje.

Kako održavati pampas travu

Možda vam se desilo da ste vašu pampas travu već naručili online i da vam je došla ”spljoštena”. Nemojte se brinuti jer se za 24 sata vaša trava može opustiti. Raspakujte je i stavite u vazu, pustite je bar 24 sata i vidjet ćete kako će se već početi otvarati sama. Potrebno joj je neko vrijeme da se opusti i dobije svoju raskoš.

Ako je već imate u vašim domovima, dovoljno je da je povremeno protresete kako bi spala prašina, i da je održavate sa lakom za kosu kako ne bi opadala.

Kako iskoristiti pampas za uređenje interijera

Pampas trava je vrlo iskorstiva za uređenje svih prostorija ali i vrta. Svi koji vole boho stil biraju ovu biljku u svojim domovima, posebno jer je jednostavna za održavanje – jednako u zatvorenom prostoru ali i u vrtovima.

Zanimljivo je i da je sve češća dekoracija za vjenčanja, a u nastavku vam donosimo ideje gdje je sve možete iskoristiti.

Pampas trava u dnevnom boravku

Vjerovatno ćete najčešće vidjeti pampas travu kao dekoraciju u dnevnom boravku. Visoke vaze su idealne za duge stabljike pampasa i dodatno ističu njihovu raskonošnost. Također, vrlo lijepo izgleda pored ogledala ili prozora jer svjetlost dodatno doprinosi njenom autentičnom izgledu. Poseban izgled možete postići uz vaze neobičnih oblika i boja.

Pampas trava u uredu

Možda ne tako često, ali neki biraju da pampas travu iskoriste za uređenje kancelarije. Pogotovo ako su vaše kancelarije manje, uz lijepo ogledalo i nekoliko stabljika pampasa, dobi ćete vizuelni veći prostor. Također, pampas doprinosi ugodnijoj i opuštenijoj atmosferi, tako da je ova dekoracija pun pogodak za vaš ured.


Pročitajte više: Osjećate se neproduktivno u vašem radnom prostoru? Vrijeme je da otkrijete šta možete promijeniti


Pampas trava kao dekoracija na vjenčanju

Pampas je idealna opcija za dekoraciju na vašem vjenčanju jer je dosta jeftinija opcija od cvijeća, a možete je i poslije iskoristiti za uređnje vašeg doma. Neutralan i nježan izgled na vjenčanju lako možete postići uz ovu biljku, a u isto vrijeme postići efektnost.

Photo: Canva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

1. rođendan WiA

Slavimo prvi rođendan naše regionalne mreže Women in Adria u...

Žene u biznisu su vrlo aktuelna tema posljednjih godina i na globalnoj i na regionalnoj medijskoj i poslovnoj sceni. Čak su i političari širom...