Kako i koje začinsko bilje uzgojiti na balkonu?

Uzgoj voća, povrća i začinskog bilja na balkonu već godinama je trend kojine samo da izgleda lijepo, već je i korisno. A posebnu čar vašem balkonu, bez obzira na njegovu veličinu, dat će začinsko bilje koje možete uspješno zasaditi u loncima, teglama ili sandučićima i održavati tokom cijele godine.

Osnovni preduvjet za uzgoj začinskog bilja na balkonu jeste dovoljna količina sunčeve svjetlosti, što je otprilike 5 sati dnevno. Tako će na svijetlom mjestu, na balkonu ili terasi, najbolje uspijevati peršin, bosiljak, ružmarin, korijander, kopar, kadulja, origano, mažuran, majčina dušica, timijan i estragon.

Također, začinsko bilje je bolje saditi u manjim posudama kako bi se moglo lakše pomjerati uslijed različitih vremenskih uvjeta. Kako bi što duže opstalo, potrebno je napraviti drenažu kako se voda ne bi zadržavala oko korijena i prouzrokovala truljenje. 

Začinsko bilje koje uspijeva svima

Lovor je jedna od najzahvalnijih biljaka za održavanje na balkonu. Ne voli pretjerano vlažno tlo, pa joj je potrebno osigurati dobar drenažni sistem, zbog čega bi posuda na dnu trebala imati veće rupe od prosječnih kako bi voda mogla brže otjecati. Što se tiče orijentacije balkona, lovoru najviše odgovara zapad ili istok. Kod ove izuzetno ljekovite biljke posebno treba obratiti pažnju na pojavu insekata na stabljikama i lišću, a što se može riješiti premazivanjem listova uljem nima. 

Bosiljak spada među ono bilje koje izuzetni voli toplinu i svjetlosti, zbog čega će mu najviše odgovarati južna strana. To treba imati na umu i u jesen, kada ga treba premjestiti u zatvoreni prostor. Bosiljak treba zalijevati često, ali u malim količinama jer ne podnosi mnogo vode. Najbolje ga je uzgajati iz sjemena.

Među zahvalnim biljem je i vlasac koji jako dobro podnosi niske temperature tokom zime zbog čega ne mora mijenjati stanište tokom cijele godine. Najbolje raste na jakom svjetlu okrenut prema jugu. Tanki zeleni cjevasti listovi vlasca dobar su začin u svježem ili suhom obliku za mnoga jela – od juha do salata. 


Pročitajte više: Izaberite idealno balkonsko cvijeće koje uspijeva svima


Menta ili metvica idealna je začinska biljka za vaš balkon jer više voli južnu stranu i ne podnosi sjenu tokom ljeta, a podnosi niske temperature tokom zime, pa čak i snijeg.  Menta traži dosta vode, zbog čega ju je potrebno redovito i često zalijevati. 

Origano, također spada u bilje koje nije zahtjevno kada je u pitanju uzgoj na balkonu. Ne voli vlažno tlo, pa ne traži često zalijevanje. Najbolje uspijeva u većim posudama, a izuzetno voli topla i osunčana mjesta. Origano na balkonu je super biljka koja se može koristiti u mnogim jelima za poboljšanje okusa.

Photo: Canva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE VIŠE

Težak je ovaj 11. jul…

Danas sam na šporetu skuhala fildžan kahfe. Iznijela sam ga na balkon i proučila El Fatihu. Kahfu neću popiti, ona nije za mene. Molitvom...