Izaberite idealno balkonsko cvijeće koje uspijeva svima

Ugodne temperature i sunce nagovještavaju da je proljeće već stiglo, a sa proljećem dolazi mnogo ideja i planova. Jedna od njih jeste svakako kako urediti, osvježiti dom nakon tmurne zime. Ništa dom ne može uljepšati poput cvijeća. Divne mirisne i šarene latice svakom prostoru daju novu dimenziju, pa tako i balkonima u čijim će ljepotama uživati i prolaznici.

Naravno, uvijek se pojavljuje dilema koje cvijeće zasaditi, kako i gdje. Na to pitanje prvenstveno će odgovor dati to gdje želite držati cvijeće i koliko je taj dio izložen suncu.

Balkonsko cvijeće koje voli sunce

Petunija

Prepoznatljiva cvjetna krasotica jedna je od najpoznatijih vrsta cvijeća jer pažnju privlači svojim obilnim cvjetovima u raznim bojama.  Dolazi iz Južne Amerike, a može cvjetati sve do septembra. Kako bi bila što bogatija cvjetovima, preporučuje se da se nahrani gnojivom bogatim željezom i to jednom sedmično. Osušene cvjetove treba redovno uklanjati jer ometaju cvjetanje.

Pelargonija

Svojim bujnim rastom i raskošnim cvjetovima, ova ljepotica će čak i najneiskusnijim vrtlarima amaterima pruža pravi osjećaj postignuća. Dolazi u bjeloj, žutoj, rozoj, crvenoj i ljubičastoj nijasni. a poznata je po otpornosti i nezahtjevnosti. Iako joj treba sunčano stanište, potrebno je da ne bude direktno izložena zrakama. Pelargonija se dijeli u dvije osnovne grupe: puzavice, koje imaju glatko lišče i rastu u obliku puzavice kako i ime kaže, i grmolike koje imaju baršunasto lišće i mogu narasti čak do 90 centimetara.

Margarete

Margerete vole direktno sunce i vlažnu zemlju bogatu hranljivim materijama. Porijeklo vode sa Kanarskih otoka i neće uvenuti ukoliko ih zanemarite. Izvorno su kraćeg rasta, a kako bi cvjetale više puta u sezoni preporučuje se skraćivanje cvjetova odmah nakon cvjetanja. U zadnje vrijeme vrlo su poplarna stabla margareta.

Balkonsko cvijeće koje preferira sjenu

Vodenika

Vodenika ili narodski lijepi Jova pripada porodici Balsaminaceae i porijeklom je sa Zanzibara. Zahvalna je biljka za uzgoj, a može da naraste i do 70 centimetara. Zalijeva je dva do tri puta sedmično, a jednom u 15 dana je potrebno nahraniti je gnojivom. Ukoliko ne cvjeta znači da joj je potrebno malo više svjetla, a ako listovi opadaju, previše joj je hladno.

Begonija

Begonija je višegodišnja zeljasta biljka koja je zahvaljujući ljepoti svojih cvjetova i lišća postala jedna od najpopularnijih kućnih biljaka. Porijeklom je iz Indije i Južne Amerike, gdje su joj prirodna staništa begonija vlažne tropske šume, dok se kod nas uzgaja i u otvorenom i na zatvorenom. Begonije se zalijevaju tek kada je površinski sloj zemlje suh. isuviše mokra zemlja dovešće do truljenja korijena i oštećenja na biljki.

Photo: Canva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

meke vještine

Ovo je najtraženija vještina u 2024. godini!

Mjesecima unatrag čitamo i slušamo o tome hoće li umjetna inteligencija zamijeniti čovjeka na radnom mjestu. Stoga sve češće promišljamo o vještinama koje čovjek...