5 stvari koje trebate napraviti da vam cvijeće ne uvene dok ste na godišnjem odmoru

Spakirali ste kofere i sve je spremno za pokret. Idete na zasluženi godišnji odmor!

Ali, potpuno ste zaboravili na cvijeće u stanu i svoje biljke na balkonu. Ko će njih zalijevati dok ste odsutni? Nemate vremena za organiziranje nekoga od familije ili prijatelja da vam dolaze zalijevati cvijeće, a niste sigurni ni koliko je danas iko spreman odvojiti pola sata svaki drugi/treći dan da dolazi do vašeg stana i zalijeva vam biljke.

Kako da cvijeće ne uvene dok ste na godišnjem odmoru?

Ne brinite, imamo za vas par brzinskih savjeta koji će vam rješiti problem.

Napravite svoj sistem za navodnjavanje biljke s flašom vode

To je jedan od najbržih načina kako da osigurate zalijevanje vaše biljke, ali može potrajati samo nekoliko dana. Uzmite plastičnu bocu od 1,5 ili 2 l i na čepu probušite 3-4 rupice kroz koje će voda kapati. Okrenite bocu naopako i zabodite je u zemlju u saksiju. Voda iz boce će polako oticati iz boce i pomalo zalijevati vašu biljku. Znajte da se ne možete u ovaj metod pouzdati kad ste odsutni duže od 7 dana. Ovo može biti dobar način za navodnjavanje vaših balkonskih biljaka u žardinjerama.


Pročitajte više: Orhideja- osjetljiva ljepotica koja će uljepšati svaki prostor


Navodnjavanje s plastičnom bocom

Napravite sistem navodnjavanja s pamučnom krpicom/kanapom

Ovog ćete se starog trika dosjetiti još iz osnovne škole. Uzmite neki duži pamučni konop, vezicu, pertlu, i jedan kraj stavite u zemlju u saksiju, a drugi u bocu ili posudu s vodom. Vezica ili kanap će se polako natapati vodom iz boce i zemlja u saksiji će pomalo upijati vodu iz vezice. Ako je vaša saksija velika možete u posudu ili lavor s vodom staviti nekoliko vezica. Ovo je sistem koji je praktičan samo za kućne biljke, a nažalost nepraktičan za balkonske biljke.

NAVODNJAVANJE S VEZICOM

Napravite mini staklenik od plastične vrećice

Ova je metoda naizgled blesava ali je idealna za duže izbivanje iz kuće. Uzmite veću plastičnu vrećicu dovoljnu veliku da prekrije vašu saksiju s biljkom, i prekrijte saksiju tako da vrećica ne dotiče listove biljke. Dobro zalijte biljku i svežite vrećicu na dnu saksije vezicom. Biljku odložite na neko tamno mjesto u hladu vašeg stana. Na taj način ćete stvoriti stakleničke uvjete pod vrećicom i biljka će skupljati kapljice vode sa zidova vrećice, koja će preuzeti ulogu staklenika.

Mini staklenik

Stavite sve biljke u veće tanjiriće ili posude s vodom kako bi zemlja mogla povlačiti vodu iz tih tanjurića, koji će služiti kao spremišta.

Sve kućne biljke prije nego što otputujete sklonite sa vidnih sunčanih mjesta i s prozora na tamno mjesto u stanu. Idealno bi bilo biljke koje traže više vode staviti u kupatilo u kadu, tuš kabinu, nasuti vode i potopiti saksije u vodu.

Cvijeće u kadi

Photo: CNET/Pixabey/David Domoney/Gardenspoint/Grabyourplant

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

konferencija za poduzetnice panel

Upoznajte iskusne paneliste Konferencije za poduzetnice

Usred tekućih diskusija o potencijalnom pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, postoji ključni narativ koji često ostaje u sjeni. Riječ je o izvanrednim pričama...