Šta trebate napraviti da vam cvijeće ne uvene dok ste na godišnjem odmoru?

Spakirali ste kofere i sve je spremno za pokret. Idete na zasluženi godišnji odmor!

Ali, potpuno ste zaboravili na cvijeće u stanu i svoje biljke na balkonu. Ko će njih zalijevati dok ste odsutni? Nemate vremena za organiziranje nekoga od familije ili prijatelja da vam dolaze zalijevati cvijeće, a niste sigurni ni koliko je danas iko spreman odvojiti pola sata svaki drugi/treći dan da dolazi do vašeg stana i zalijeva vam biljke.

Ne brinite, imamo za vas par brzinskih savjeta koji će vam rješiti problem.

  • Napravite svoj sistem za navodnjavanje biljke s flašom vode – To je jedan od najbržih načina kako da osigurate zalijevanje vaše biljke, ali može potrajati samo nekoliko dana. Uzmite plastičnu bocu od 1,5 ili 2 l i na čepu probušite 3-4 rupice kroz koje će voda kapati. Okrenite bocu naopako i zabodite je u zemlju u saksiju. Voda iz boce će polako oticati iz boce i pomalo zalijevati vašu biljku. Znajte da se ne možete u ovaj metod pouzdati kad ste odsutni duže od 7 dana. Ovo može biti dobar način za navodnjavanje vaših balkonskih biljaka u žardinjerama.
Navodnjavanje s plastičnom bocom
  • Napravite sistem navodnjavanja s pamučnom krpicom/kanapom– Ovog ćete se starog trika dosjetiti još iz osnovne škole. Uzmite neki duži pamučni konop, vezicu, pertlu, i jedan kraj stavite u zemlju u saksiju, a drugi u bocu ili posudu s vodom. Vezicaili kanap će se polako natapati vodom iz boce i zemlja u saksiji će pomalo upijati vodu iz vezice. Ako je vaša saksija velika možete u posudu ili lavor s vodom staviti nekoliko vezica. Ovo je sistem koji je praktičan samo za kućne biljke, a nažalsot nepraktičan za balkonske biljke.
NAVODNJAVANJE S VEZICOM
  • Napravite mini staklenik od plastične vrećice– ova je metoda naizgled blesava ali je idelana za duže izbivanje iz kuće. Uzmite veću plastičnu vrećicu dovoljnu veliku da prekrije vašu saksiju s biljkom, i prekrijte saksiju tako da vrećica ne dotiče listove biljke. Dobro zalijte biljku i svežite vrećicu na dnu saksije vezicom. Biljku odložite na neko tamno mjesto u hladu vašeg stana. Na taj način ćete stvoriti stakleničke uvjete pod vrećicom i biljka će skupljati kapljice vode sa zidova vrećice, koja će preuzeti ulogu staklenika.
Mini staklenik
  • Stavite sve biljke u veće tanjiriće ili posude s vodom kako bi zemlja mogla povlačiti vodu iz tih tanjurića, koji će služiti kao spremišta.
  • Sve kućne biljke prije nego što otputujete sklonite sa vidnih sunčanih mjesta i s prozora na tamno mejsto u stanu. Idealno bi bilo biljke koje traže više vode staviti u kupatilo u kadu, tuš kabinu, nasuti vode i potopiti saksije u vodu.
Cvijeće u kadi

Photo: CNET/Pixabey/David Domoney/Gardenspoint/Grabyourplant

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Kako se zaštititi od sve češćih hakerskih napada?

Danas je nemoguće zamisliti svijet bez tehnologije i digitalnih medija, a svakodnevno korištenje sa sobom nosi potencijalne opasnosti od cyber prevara i napada. Mnogi...