Orhideja: osjetljiva ljepotica koja će uljepšati svaki prostor

Popularna širom svijeta, orhideja je cvijet za koji se smatra da privlači ljubav, produbljuje prijateljstva i smiruje dušu. Ova egzotična ljepotica, za razliku od drugih biljaka, zahtjeva malo više brige, znanja i vještine kako bi pokazala svoje prekrasne cvjetove.

Na svijetu postoji više od 30.000 vrsta orhideja, a kod nas je najčešća vrsta phalaenopsis, znana kao “orhideja moljca” – zbog svog izgleda. Poznata je po tome što ju je relativno lako uzgajati, čak i onima koji se sreću sa njom prvi put. Bez obzira koja vrsta je u pitanju, neusporno će dati veliku dozu profinjenosti prostoru u kojemu se nalazi.

Orhideja

Iako za većinu kućnih biljaka pružanje odgovarajuće njege povećava šanse za opstanak, orhideje rastu na zanemarivanju. Najvažnije za njih jeste odgovarajuća rasvjeta i izlaganje svjetlosti, jer što više neizravne svjetlosti primaju veće su šanse za cvjetanjem. Savršena količina svjetlosti za orhideje je do tri sata izravnih sunčevih zraka ili cijeli dan prošaranih sunčevih zraka.

Pored svjetlosti, ključan faktor za opstanak orhideje je količina vode. Orhideje su izuzetno osjetljive na previše vode jer to uzrokuje truljenje njihovog korijena. Dovoljno je zaliti orhideju jednom sedmično sa vodom sobne temperature, u koju je potrebno dodati dvije kapi limuna jer orhideja voli blago kiselkastu vodu. Također, orhideje zahtijevaju dobru cirkulaciju zraka da bi cvjetale, kao i ugodnu temperaturu.


Pročitajte više: Šta trebate napraviti da vam cvijeće ne uvene dok ste na godišnjem odmoru?


Kada orhideja procvjeta to znači da joj uvjeti odgovaraju, te se cvjetovi mogu zadržati samo par dana ili nekoliko mjeseci. Ono što je bitno znati jeste da kad orhideja jednom odbaci cvjetove, može se očekivati da će ponovno procvjetati nekoliko puta ili barem još jednom te godine.

Photo: Harper Sunday/Canva, NjinjaLlama/Pixabay

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Kako se zaštititi od sve češćih hakerskih napada?

Danas je nemoguće zamisliti svijet bez tehnologije i digitalnih medija, a svakodnevno korištenje sa sobom nosi potencijalne opasnosti od cyber prevara i napada. Mnogi...