Orhideja: osjetljiva ljepotica koja će uljepšati svaki prostor

Popularna širom svijeta, orhideja je cvijet za koji se smatra da privlači ljubav, produbljuje prijateljstva i smiruje dušu. Ova egzotična ljepotica, za razliku od drugih biljaka, zahtjeva malo više brige, znanja i vještine kako bi pokazala svoje prekrasne cvjetove.

Kako se uzgaja i njeguje orhideja?

Iako za većinu kućnih biljaka pružanje odgovarajuće njege povećava šanse za opstanak, orhideje rastu na zanemarivanju. Najvažnije za njih jeste odgovarajuća rasvjeta i izlaganje svjetlosti, jer što više neizravne svjetlosti primaju veće su šanse za cvjetanjem. Savršena količina svjetlosti za orhideje je do tri sata izravnih sunčevih zraka ili cijeli dan prošaranih sunčevih zraka.

Kako se zalijeva orhideja?

Pored svjetlosti, ključan faktor za opstanak orhideje je količina vode. Orhideje su izuzetno osjetljive na previše vode jer to uzrokuje truljenje njihovog korijena. Dovoljno je zaliti orhideju jednom sedmično sa vodom sobne temperature, u koju je potrebno dodati dvije kapi limuna jer orhideja voli blago kiselkastu vodu. Također, orhideje zahtijevaju dobru cirkulaciju zraka da bi cvjetale, kao i ugodnu temperaturu.

Lidija Žigić, predsjednica Uprave NLB banke, velika je ljubiteljica orhideja i izgleda da je ljubav uzajamna. “Naša ljubav traje već godinama, većinu ih imam preko 10 godina i one samo mijenjaju boju i daju iznova nove pupoljke”. Uzgaja ih kod kuće i u uredu, kod kuće su čak na direktnom suncu, kaže da samo spuste roletnu kad je jako sunce, a svakih 7 dana dodaje malo vode.


Pročitajte više: Šta trebate napraviti da vam cvijeće ne uvene dok ste na godišnjem odmoru?


Kada orhideja cvjeta?

Ako je orhideja u cvatu to znači da joj uvjeti odgovaraju, te se cvjetovi mogu zadržati samo par dana ili nekoliko mjeseci. Ono što je bitno znati jeste da kad orhideja jednom odbaci cvjetove, može se očekivati da će ponovno procvjetati nekoliko puta ili barem još jednom te godine.

Vrste orhideja

Na svijetu postoji više od 30.000 vrsta orhideja, a kod nas je najčešća vrsta orhideja phalaenopsis, znana kao “orhideja moljca” – zbog svog izgleda. Poznata je po tome što ju je relativno lako uzgajati, čak i onima koji se sreću sa njom prvi put. Bez obzira koja vrsta je u pitanju, neusporno će dati veliku dozu profinjenosti prostoru u kojemu se nalazi.

Photo: Harper Sunday/Canva, NjinjaLlama/Pixabay

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

konferencija za poduzetnice panel

Upoznajte iskusne paneliste Konferencije za poduzetnice

Usred tekućih diskusija o potencijalnom pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, postoji ključni narativ koji često ostaje u sjeni. Riječ je o izvanrednim pričama...