Cvjećara u kojoj nastaju čarobno lijepi buketi

Kao što većina kreativnih poslova krene iz čistog hobija i ogromne ljubavi tako je i Emina Šeta Spahić započela svoj posao s cvijećem prateći ono što najviše voli, aranžiranje cvijeća.

Ideju o kreativnoj cvjećari niko nije ozbiljno shvatao

Prije petnaest godina započela je njena avantura s aranžiranjem cvijeća i u početku je isključivo pravila poklon aranžmane za svoju familiju i prijatelje. No, vremenom je, sama izučavajući sve tajne i pravila tog posla, njena pasija prerasla iz hobija u pravi posao i već osam godina Emina posjeduje svoju vlasitu cvjećaru Ema.

“Odluka za otvaranje cvjećare je došla iz ljubavi prema cvijeću koju imam od djetinjstva. Radila sam dugo u knjigovodstvu u jednoj firmi pa se firma zatvorila i prešla u vlasništvo druge firme, ali ja nisam otišla u tu drugu firmu. Još sam dvije godine radila slične posloveu drugoj firmi i odlučila sam da krenem sa cvjećarom. Shvatila sam da je bolje raditi nešto što volite čak i dvanaest do petnaest sati dnevno, nego osam sati za druge preko volje”, priznaje Emina.

Emina Šeta Spahić

Nije bilo lako pokrenuti svoj sopstveni biznis bez početnog kapitala, pa je Emina iskoristila pomoć svog rođaka koji je drage volje podigao kredit od mikrokreditne organizacije kako bi ona imala startni kapital za pokretanje biznisa.

“Krenula sam u priču sa cvjećarom od nule bukvalno i već sam na startu bila u minus 5000 KM zbog tog kredita. Drugačije nisam uaspjevala doći do novca,  pa čak ni preko biroa, iako su tada davali 2000 KM za pokretanje prvog biznisa. Ali nekim slučajem to se sve podjelilo u roku od par dana, a preko nekih organizacija koji su omagali start up-e niko moju ideju nije shvatao ozbiljno. To je možda na neki način i ogledalo našeg društva, jer mi nismo nacija koja nešto puno i često kupuje cvijeće, posebno muškarci”, otvoreno govori Emina.

“Sve poduzetnice prolaze kroz iste muke ali se na kraju trud isplati”

Svaka će vam poduzetnica potvrditi da početna faza u stvaranju posla  nije bila jednostavna i lagana. No, Emina je imala posebnu otežavajuću okolnost obzirom da roba s kojom se bavila spada u visokorizične jer ima vrlo kratak rok trajanja.

Cvjetni aranžman za vjenčanje

“Ako ne prodate cvijeće u roku 7-10 dana vama novac propada, kao da ste ga bacili u smeće. Ja sam prvo sebi dala neki rok od pet godina, jer sam znala da će biti teško ali da će vremenom sve doći na svoje mjesto. A onda je došla pandemija i taj se period produžio. Olakšica u svakom poslu je volja i ljubav prema tome što radite. Jednostavno, bez obzira koliko nekad bude teško, svjesna sam da svi mali poduzetnici i poduzetnice prolaze kroz iste muke i da će se rad i trud jednom zaista isplatiti”, priznaje Emina.

Lanas snadbijevanja i isporuke cvijeća je mnogima nepoznanica. Dobavljači iz BiH direktno uvoze cvijeće iz Holandije, a oni ga nabavljaju iz drugih dijelova svijeta. 

“Mi tokom ljeta imamo neke količine cvijeća iz domaćeg uzgoja, pa onda uspijemo dobiti cvijeće po malo jeftinijoj cijeni. To me je natjeralo da i ja započnem svoju malu proizvodnju, čisto da aranžmane tokom ljeta mogu da upotpunim i da budu bogatiji, a po nižoj cijeni. Naši klijenti ne znaju da cvijeće voli kad je temperatura niža i tako duže traje, zato je u cvjećarama uvijek hladno. Voda se mora mjenjati redovno i cvijeće se treba podrezivati da bi mu na taj način produžili vijek trajanja”, govori Emina. 

Cvijeće budi posebnu emociju

Lijep buket cvijeća vam uvijek izmami osmijeh na licu i razveseli nas, pogotovo kad je namijenjen za posebne prilike poput vjenčanja. Tako i Emina tvrdi da u svom poslu najviše voli to oblik i miris cvijeća i njihovu raskošnu paletu boja. 

“Svaki cvijet budi posebnu emociju. A ta emocija vodi do onog najljepšeg dijela u ovom poslu, osmijeha ljudi kad im donesete cvijeća na adresu. To najviše vidim kada ja lično nosim nekome buket cvijeća. Ne mogu se opisato to oduševljenje, suze i radost mladenki koje se zaista od srca obraduju svojim aranžmanima. Osmjesi mama, nana, baka, majki kada im djeca iz drugih država uspiju poslati cvijeće za rođendane ili neku drugu prigodu se zaista ne mogu opisati i to u meni budi posebnu radost. Sama često sebi kažem da sam tu na Zemlji da bih ljudima prenijela radost preko cvijeća, pa makar i na kratko i to me zaista čini sretnom”, priznaje Emina.

 Njen radni dan u cvjećari počinje pregledom narudžbi koje stižu preko  društvenih mreža, odgovaranje na poruke, te potom pripremanjem aranžmana za slanje na adrese. Potom slijedi čišćenje cvijeća, pranje vazni i mjenjanje vode, jer to dio posla koji se mora raditi svaki dan, posebno u ljetnom periodu. A posla je najviše u ljetnom periodu kako otkriva jer je njen posao vezan za vjenčanja. 

Govoreći o aranžamnima koji su najtraženiji otkriva da je najviše zastupljena roza i bijela kombinacija aranžmana, te ljubičasta. 

Cvjećara Ema

“Crveno cvijeće se rjeđe kupuje, jer to uglavnom kupuju muškarci za žene, a žene vole da poklanjaju nježnije tonove. Najčešće prigode za koje naši kupci kupuju su rođendani, rođenje djece, godišnjice, diplomski, kad one lijepe trenutke žele začiniti cvijećem, pa čak i kada umjesto čokolade ponesu cvijeće i na kafu. Ne treba zaboraviti i aranžmane za tužne momente, kada se posljednji put opraštamo od naših najdražih. Boje koje se koriste za vijence su u bijeloj, rozoj i crvenoj boji, mada bude i drugih boja, ovisno šta kupci žele.  Naši kupci prate naše radove preko društvenih mreža i na taj način već dođu sa gotovim željama. Najčešće je to cvijeće u kutijama, ali i buketi, jer buketi su ipak bogatiji i izgledaju dosta moćnije. Koriste se i košare sa voćem i cvijećem. Posebno sam ponosna na naše kolijevke koje kupci rado biraju povodom rođenja bebica. Svaki je aranžman priča za sebe i to je jedna lijepa uspomena koja ostaje. Svaki aranžman nosi svoju priču jer je satkan s mnogo ljubavi. Vjenčanja i aranžmani koje radimo za njih su drugačiji od svakodnevnih aranžmana i zaista je za svo ovo vrijeme prošlo jako puno cvijeća kroz cvjećaru”, otkriva Emina.

Za predstojeće novogodišnje praznike preporučuje nam aranžmane od raznih čestinari, euqaliptusa sa svijećama, šišarkama, kombinacijom pamuka, crvenog i bijelog cvijeća. “Crvena boja odiše posebnom ljepotom i gracioznošću u zimskom periodu, još samo da nam padne snijeg pa da dobijemo pravu zimsku čaroliju”, poručuje Emina.

Photo: privatna arhiva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

poticaji za novoosnovane poslovne subjekte

Imate poslovnu ideju? Prijavite se za ove financijske poticaje s inkubacijom

Mladi, ambiciozni, kreativni, sa perspektivnom poslovnom idejom... Ako odgovarate ovom opisu, ove godine svoju ideju možete realizovati u novosnovanom Inkubatoru Centra za napredne tehnologije...