Osjećate se neproduktivno u vašem radnom prostoru? Vrijeme je da otkrijete šta možete promijeniti

Svaka uspješna kompanija nastoji osigurati svojim timovima radno okruženje koje će poticati njihovu visoku produktivnost. Iako ju je teško kvantificirati, produktivnost zaposlenika je značajno povezana sa zadovoljstvom na poslu, a različiti su faktori koji na nju utiču: misija i vizija kompanije, odnosi sa kolegama, radno vrijeme ali naravno i radno okruženje tj. prostor u kojem se posao obavlja.

5 važnih stvari koje morate imati na umu prilikom uređenja radnog prostora

Radni prostor je mjesto gdje se provodi najviše vremena tokom radnog dana, tu komuniciramo i gradimo odnose sa kolegama i zato se ne može poreći da prostor ima izuzetno jak uticaj na osjećanja zaposlenika ali i kvalitet obavljanja posla. Male, zagušljive i nedovoljno osvijetljene kancelarije su, možemo reći neprihvatljive jer negativno utiču na fizičko i psihičko stanje zaposlenika.

87% zaposlenih želi da im poslodavac ponudi zdraviji radni prostor

Smisleno dizjaniran radni prostor utiče na manje stresna stanja i olakšava boravak na radnom mjestu. Važno je da se zaposleni osjećaju ugodno i smireno kako bi bez problema mogli obavljati svoje radne zadatke i razvijati nove ideje. Prema izvještajima Fellowes Workplace Wellness Trend Report, zaposleni žele zdravo radno okruženje, a 87% njih je željelo da im poslodavac ponudi pogodnosti u zdravijem radnom prostoru kao što su wellness sobe, ergonomske stolice, stolove sa podešavanjem visine i zdravije opcije za ručak. Čak 93% radnika je izjavilo da bi ostali u kompaniji koja nudi zdravije pogodnosti na radnom mjestu.

U nastavku vam donosimo najčešće razloge koji utiču na produktivnost na vašem radnom mjestu, ali i načine kako da ih izbjegnete ili promijenite.

Osvjetljenje i boje u radnom prostoru

Profesor Alan Hedge sa Sveučilišta Cornelli, proveo je studiju koja je otkrila da su radnici koji su boravili u prostorima osvjetljenim dnevnom svjetlošću prijavili smanjenje simptoma naprezanja očiju, glavobolje i zamagljenog vida od čak 84%, a zaposleni koji su sjedili pored prozora imali su povećanu produktivnost. Zaključak je da optimizacija količine prirodnog svjetla u kancelariji znatno utiče na dobrobit zaposlenika i njihovog zdravlja što utiče na povećanje produktivnosti.

Dobro osvijetljen radni prostor

Jasno je da neka radna mjesta možda nemaju dostupnost dnevnog svijetla i ukoliko nemate mogućnost boraviti u takvom prostoru, onda je dobra opcija da koristite ”plava svjetla”, tj. sijalice koje mogu povećati produktivnost podražavajući vitalnost i budnost. Također, ukoliko ste u mogućnosti urediti prostor sa plavim i zelenim detaljima, mogli biste pospiješiti svoj boravak na radnom mjestu jer te boje utiču na koncentraciju, a žuta je idealna za poticanje kreativnosti.

Biljke u radnom prostoru su uvijek idealna opcija

Jedan od najjednostavnijih načina da optimizirate svoje radni prostor jeste da u njega unesete zelenilo u vidu biljka. Istraživanja su pokazala da biljke u radnom prostoru mogu smanjiti stres, poboljšati pažnju i uticati na smirenost nakon teških aktivnosti. Pored biljaka, možete svoj prostor obogatiti slikama i ukrasima.


Pročitajte više: Koje biljke koristiti kao ukras vašeg radnog prostora?


Karen Higginbottom u Forbesu kaže: “Istraživanje Škole psihologije Sveučilišta Exeter pokazalo je da su zaposlenici koji imaju kontrolu nad dizajnom i rasporedom svog radnog prostora ne samo sretniji i zdraviji – oni su i do 32 posto produktivniji.”

Ugodna temperatura radnog prostora

Još jedna od studija na Sveučilištu Cornelli je pokazala da zaposlenici prave više grešaka kada im je hladno, dok oni kojima je temperatura ugodna i toplija rade bolje. Istraživanja pokazuju da je idealna temperatura radnog prostora između 21 i 23 stepena Celzijusa. Naravno, vrlo je važno da se tokom dana prostor u kojem boravite prozrači. Ustajali zrak može dovesti do pada pritiska i osjećaja pospanosti stoga je svjež zrak vrlo važan za produktivan rad.

Ergonomsko radno okruženje

Nešto čemu se posljednjih godina posvetilo više pažnje na radnom mjestu je definitivno ergonomija radnog mjesta. To zaista ima smisla jer loše dizajniran radni prostor i kancelarijska pomagala mogu uticati na bolove u leđima i zglobovima. To dovodi do osjećaja iscrpljenosti i tokom većine dana u fokusu su vam samo bolovi koje imate.

Srećom, postoji mnogo načina kako možete poboljšati ergonomsko okruženje vašeg radnog prostora. Za početak, investirajte u ergonomsku stolicu, jer je položaj leđa izuzetno važan posebno ako većinu dana provodite radeći na računaru. Zatim, monitor postavite na visinu koja će odgovarati vašem položaju sjedenja. Bolove u rukama možete spriječiti koristeći oslonce za dlanove kako bi imali ispravan položaj dok tipkate na tastaturi. Također su dostupni i oslonci za noge kako biste ih mogli postaviti u prirodan položaj i odmoriti tokom dana.

Kvalitet zraka u radnom prostoru

Istraživači na Sveučilištu Južne Kalifornije su nakon nekoliko godina istraživanja otkrili da ”onečišćenje zraka poput prašine u zraku mogu smanjiti produktivnost”. Čist zrak je preduslov za normalno funkcionisanje i obavljanje zadataka, zato se trebamo potruditi da što više vremena provodimo u prirodi i činimo dobro za naše zdravlje. Srećom, živimo u vremenu kada su mnoga pomagala dostupna pa tako za čist zrak u kancelariji možemo obezbijediti pročišćivače koji su sve više zastupljeni i vrlo pristupačni.


Pročitajte više: A šta biste mogli pokloniti najbližima za uređenje kuće ili stana?


Naravno, postoji faktori koji su individualni za svakog zaposlenika i zato je važno da prepoznamo šta je to što u radnom okruženju pozitivno utiče na našu produktivnost i motiviše nas za kvalitetan rad.

Kuhinja na radnom mjestu

Danas kompanije daju mnogo više značaja uređenju radnog prostora jer shvataju važnost njegovog uticaja na rad zaspolenih. Češće možemo vidjeti da u kompanijama postoje mjesta za druženje i odmor, kuhinje za spremanje hrane, prostori za grupni ili individualni rad, terase ili bašte za rad na otvorenom i slično.

Photo: Canva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

meke vještine

Ovo je najtraženija vještina u 2024. godini!

Mjesecima unatrag čitamo i slušamo o tome hoće li umjetna inteligencija zamijeniti čovjeka na radnom mjestu. Stoga sve češće promišljamo o vještinama koje čovjek...