Koje biljke koristiti kao ukras vašeg radnog prostora?

Ukoliko tražite načine kako da upotpunite vaš radni prostor, biljke su odličan izbor da vašu oazu u kojoj najviše kreirate i boravite tokom dana učinite ljepšom sa nekom od biljaka koje neće zahtijevati previše vremena za održavanje.

Biljke kao ukras radnog prostora

Biljke su mali detalji koje vaše radno okruženje mogu učiniti ljepšim, boljim i zdravijim mjestom boravka, a da uz to ne morate pridodavati previše brige o njihovom održavanju. Pored estetskog ukrasa koje biljke mogu pružiti, one također mogu da stvore dodatni kisik i pročiste zrak u radnoj prostoriji, pospješe raspoloženje ili umanje stres.

Zanimljiv je podatak gdje se biljke dovode u vezu sa pospješenjem produktivnosti. Istraživanja sprovedena u kancelarijama u Holandiji i Ujedinjenom Kraljevstvu su pokazala da je prisustvo biljaka na radnom mjestu povećalo produktivnost za 15%. U međuvremenu, američka studija je pokazala da se 10% bolovanja zaposlenika može objasniti nedostatkom prirode i prirodnog svjetla u kancelariji. Ako ste se pitali koje biljke je najbolje iskoristiti za vaš radni prostor, za vas smo izabrali neke od najpopularnijih i najčešće korištenih biljaka za uređenje prostora.

Bršljan

Bršljan je zimzelena biljka koja veoma brzo raste i ne zahtijeva mnogo vode. Prva stvar koju trebate znati o uzgoju bršljana u zatvorenom prostoru je da mu je potrebna jaka svjetlost. Bez dovoljno svjetla, bršljan će ubrzo postati bolešljiv i može izgubiti neku od nijansi svoje zelene boje, stoga se preporučuje bršljan držati na indirektnoj svjetlosti. Ovo je biljka koju možete postaviti tako da pada ili uz pomoć potpornika da se penje s obzirom da bršljan spada u biljke penjačice. Porijeklom je iz Evrope i zapadne Azije.

Bršljan pročišćava zrak prostora u kojem boravite. Ljeti zahtijeva redovnije zalijevanje, dok zimi nije potrebno mnogo vode što ga čini prilagodljivim za održavanje. Bršljan će vašem radnom prostoru donijeti malu oazu zelenila i mira jer je ovo jedna od najpopularnijih biljaka koje se koriste za ukrašavanje interijera. Posadite bršljan u univerzalnu saksiju i zalijevajte ga kadgod osjetite da je vrh zemlje suh na dodir između zalijevanja.

Bršljan

Dracena

Drugi naziv za ovu prekrasnu biljku je Zmajevac i savršen je izbor za dekoraciju jer će unijeti pozitivnu energiju i učiniti vaš prostor atraktivnim. Dracena je osjetljiva na pretjerano zalijevanje i stoga se preporučuje ovu biljku zalijevati samo kada joj se zemlja osuši. S dracenom nećete pogriješiti, jer je ova biljka veoma otporna.


Pročitajte više: Osjetljiva ljepotica orhideja će uljepšati svaki prostor, ovo su tajne života s njima


Prema NASA-inom istraživanju, dokazano je da biljke uklanjaju do 87% isparljivih organskih spojeva svaka 24 sata, a biljka Dracena je jedna od najefikasnijih biljaka za pročišćavanje zraka. Dracena voli vlažniji zrak jer joj daje potrebnu svježinu kako bi ostala zelena i lijepa. Jako dobro podnosi temperaturu radne prostorije, a za nju je pogodno da je smjestite na neizravnu sunčevu svjetlost kako bi izbjegli oštećenje listova. Dracena raste u visinu između 1 do 3 metra u zavisnosti od vrste, a ono što je čini prepoznatljivom su njeni uski i dugi listovi.

Dracena

Filodendron

Postoji nekoliko stotina vrsta biljaka filodendrona različitih boja, oblika i veličine listova. Filodendrone odlikuje tvrđi list, poliranog “matte” izgleda. Sobne sorte se klasifikuju kao penjajuće i nepenjajuće vrste. Filodendroni se prilagođavaju različitim uslovima i uspijevaju u zatvorenom prostoru tokom cijele godine.

Zemlju filodendrona treba nahraniti jedanput mjesečno tokom proljeća i ljeta kako bi ostala zdrava. Filodendron je zahvalna biljka jer se zalijeva obično kada se gornja površina zemlje osuši, a za uspješno održavanje je potrebno da se postavi u sjenovitije mjesto kako bi se izbjegla direktna sunčeva svjetlost, pogotovo tokom ljetnog perioda.  

Filodendron

Aloe vera

Aloe vera zahtijeva neizravnu sunčevu svjetlost i veoma je praktična za održavanje. Uzgajana hiljadama godina, biljka aloe vera se široko koristi u medicinske svrhe. Biljka se može koristiti za liječenje manjih opekotina i osipa. Pripada porodici sukulenata, a dobro ju je posaditi u saksije za kaktuse ili običnu zemlju pomiješanu sa perlitom. Odlična je u regulaciji kvalitete zraka.

Tokom zimskog perioda, aloe veru je dovoljno zalijevati jedanput u toku mjeseca, a tokom ljetnih dana zahtijeva redovnije zalijevanje na otprilike svakih sedam dana. Mladoj aloe veri prija više sjenovito mjesto, dok starijim biljkama odgovara sunčaniji prostor, pa je tako možete postaviti uz prozor. Aloe vera je idealna biljka koja će vašem radnom prostoru dati dodatnu svježinu!

Aloe vera

Photo: Canva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

konferencija za poduzetnice panel

Upoznajte iskusne paneliste Konferencije za poduzetnice

Usred tekućih diskusija o potencijalnom pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, postoji ključni narativ koji često ostaje u sjeni. Riječ je o izvanrednim pričama...