Ovo je 9 knjiga žena autorica idealnih za žene liderice

Sigurno je da među našim čitateljicama ima mnogo zaljubljenica u knjige pa će ovo biti idealna prilika da saznate o štivu koje možda niste do sada imale priliku čitati. Još je bolje što su ove idealne knjige napisale žene autorice, za žene liderice!

Knjige su dio naše svakodnevnice još od davnih vremena. Koristile su za pričanje priča i zapisivanja o historiji cijelog svijeta. Način pisanja knjiga se mnogo promijenio od njihovog nastanka pa do danas. Bilo kako bilo, da li u štampanoj ili online formi, za knjige možemo reći da su bezvremenska potreba čovječanstva.

9 knjiga za liderice

Ukoliko ubrzo idete na putovanje ili jednostavno volite odmarati uz kvalitetno štivo, donosimo vam 9 preporuka idealnih knjiga za žene liderice koje je na svom Linkedin profilu podijelila marketing ekspertica Nataša Krezić.

1. The making of Manager – Julie Zhuo

Mnogi su nakon čitanja ove knjige komentarisali kako bi voljeli da su znali za ovu knjigu prije započinjanja svog biznisa. Julie Zhuo je morala naučiti kako da bude uspješna menadžerica u izuzetno brzorastućem okruženju, tačnije kompaniji. U ovoj knjizi sa vama dijeli ono što je ona naučila, od prvog sastanka, najčešće na teži način. U ovoj knjizi možete pronaći odgovore na pitanja koja biste pitali svog mentora kao i sve savjete šta vam može pomoći da budete uspješne menadžerice.

2. Thrive – Arianna Huffington

U ovoj knjizi, Arianna potiče sve čitateljice da shvate ono što oni zaista jesu kako bi mogle živjeti prema vlastitm uvjetima i uvjerenjima. Zašto je važno da vodimo brigu o sebi, o svom poslu prije nego što ”udarimo o zid”. Također u knjizi se ističe zašto je važno slušanje unutarnjeg glasa kako bismo se nosili sa svakodnevnim vremenskim ograničenjima koja sigurno svi doživljavamo. Knjiga Thrive je za sve oni koji žele pogledati unutar sebe i učiniti svoj život ispunjenijim.


Pročitajte više: Šta nam otkriva nova knjiga Michelle Obame?


3. The Likeability Trap – Alicia Menandez

Dobrota i ljubaznost nisu isto i često upadamo u vlastitu zamku dobrote i osjećamo kako je potrebno da se izvinjavamo ili pravdamo za sve naše postupke. Alicia Menandez je novinarka koja istražuje koja je cijena koju žene plaćaju baš zbog toga što su uvijek ”dobre” jer su tako naučene cijelog života. Alicia potiče na to da se ne prilagođavamo svima i svemu i kako da živimo u miru sami sa sobom.

4. The Fear Fighter Manual: Lessons from a professional troublemaker – Luvvie Ajayi Jones

Luvvie sve čitateljice navodi na pronalaženje vlastitog puta do rješavanja problema, daje upute za borbu sa strahom i objašnjava kako kršenje pravila ili pravljenje grešaka nije loše. Nekada su najveće i najznačajnije lekcije života naučene upravo iz greške koju smo napravili. Nažalost, strah je ukorijenjen duboko u nama i uslovljen je normama i odgojem. Uz ovu knjigu pronađite vlastiti put borbe sa strahom i njegovim iskorijenjenem iz vašeg života.

5. Lean in: Women, Work and the Will to Lead – Sheryl Sandberg

Knjiga Sheryl Sanberg prepuna je savjetima koji vam mogu pomoći kako da se izborite za svoje mjesto, bilo da je to posao, kuća, društvo itd., i da pronađete ravnotežu bez obzira na to u kakvoj ste situaciji ili koju funkciju obavljate. Knjiga motivira i osnažuje žene da se se zauzmu za sebe i odluče uzeti budućnost ”u svoje ruke”. Naglašava kako žene u odnosu na muškarce, nailaze na mnoge prepreke koje su tema mnogih rasprava i uvjerenja.

6. We Should All Be Feminists – Chimamanda Ngozi Adichie

Ova knjiga je modificirana verzija TEDxEuston govora iz decembra 2012. godine. Autorica govori o anegdotama iz svoje mladosti te tako pokušava srušiti streotipe. Vjeruje da je naglasak na feminizam neophodan jer bi fokus samo na ”opća ljudska prava” značio da se poriče ili zanemaruje to što žene stoljećima nisu imale prava. Objašnjava razloge zašto i žene i muškarci trebaju biti feministi jer vjeruje da jedino tako možemo promijeniti ukorijenjeno poimanje žena i njihove uloge u društvu.

7. The Confidence Code – Katty Kay, Claire Shipman

Iako svi težimo tome da imamo samopouzdanje, nekada djeluje nedostižno za ostvarenje. Novinarke Katty Kay i Claire Shipman tragaju za genom samopouzdanja i otkrivaju nova iznenađujuća istraživanja o njegovim korijenima u našem mozgu. Knjiga govori o tome zašto je samopouzdanje važno, kako ga postići i graditi. Poznato je da se žene rjeđe prijavljuju na oglase za posao od muškaraca jer nemaju sve tražene kvalifikacije i knjiga govori o tome kako se zauzeti za sebe na poslu, u radnom okruženju te kako se suočiti sa strahovima i neuspjesima.

8. Grit: The Power of Passion – Angela Duckworth

U ovom bestselleru New York Times-a psihologinja Angela Duckworth pokazuje svima koji teže ka uspjehu da tajna nije talenat već mješavina strasti i upornosti koju je nazvala GRIT. U knjizi saznajte kako balansirati samokontrolu i strast te kako usvojiti ovu osobinu, a naposljetku i njegovati je. Angela u knjizi opisuje svoju priču, rane početke i kako je otkrila da uspjeh nije genijalost nego – GRIT.


Pročitajte više: Kako izaći iz zone komfora i biti uspješna liderica?


9. Dare to Lead – Brene Brown

Profesorica i autorica mnogih bestsellera, Brene Brown, u ovoj knjizi koristi istraživanja, priče i primjere kako biti uspješna liderica čije je liderstvo utemeljeno na empatiji i hrabrosti. Ova knjiga je pravi vodič za lidere i putokaz za svakog ko želi svjesno voditi i biti hrabar u donošenju odluka. Brene je poznata po svojim TED talk predavanjima na teme radnjivosti, srama i hrabrosti.

Photo: Canva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Race for cure

Žene u ružičastom trče u borbi protiv raka dojke – prijavite...

Žene u ružičastom nisu sinonim za još jednu fancy schmensi modnu priču, nego za onu beskrajno hrabru i vrijednu bitku za život. Za život...