6 april: Dan grada Sarajeva

Kao skoro svi glavni gradovi na svijetu koji imaju jedan značajan datum, tako i Sarajevo slavi 6. april kao svoj dan. Međutim, 6. april posebno je značajan jer je Sarajevo tog datuma doživjelo dva rata i jedno oslobođenje,  a takav primjer se teško pronalazi u historiji nekog grada.

6. april 1941. godine

Rano jutro 6. aprila 1941. godine započelo je bombardovanjem aerodroma u Rajlovcu od strane Njemačke te je tako nekadašnja Kraljevina Jugoslavija uvedena u Drugi svjetski rat. Tim napadima pogođene su zgrade Suda i Pošte, vojne komande na Bistriku, sklonište u Velikom parku, naselja Hrid, Bjelave i Skenderija i druge lokacije.

Te godine se formira NOP (Narodnooslobodilački pokret) koji jača aktivnost ilegalaca u Sarajevu. Čovjek koji je predvodio ilegalce i bio ključna figura u odbrani je Vladimir Perić Valter. ”Das ist Valter” je kultno djelo autora Hajrudina Krvavca Šibe koji je obišao cijeli svijet i predstavlja remek djelo bosanskohercegovačke filmske umjetnosti. Valter je za života postao legenda, a nakon filma njegov lik i djelo ukorijenjeno je u kulturu Sarajeva.


Pročitajte više: Sjećanje na Zimske olimpijske igre 1984. – 39 godina poslije


6. april 1945. godine

Nakon četverogodišnje okupacije, Sarajevo je 6. aprila 1945. godine oslobođeno od fašizma. U ovoj antifašističkoj borbi, od 1941. do 1945. godine život je izgubilo preko 10 hiljada građana. Ove godine je poginuo i Vladimir Perić Valter prilikom oslobađanja, prema Mostu Saude Dilberović i Olge Sučić, koje su bile prve žrtve opsade Sarajeva uoči 6. aprila 1992. godine.

6. april 1992. godine

47 godina od oslobađanja njemačkih snaga, Sarajevo započinje novu bitku 6. aprila 1992. godine. Od početka ove agresije pa do 31. jula 1955. godine u Sarajevu je ubijeno, nestalo i ranjeno preko 13 hiljada ljudi. U historiji ratovanja, opsada Sarajeva jedna je od najdužih opsada, a najduža opsada jednog glavnog grada ikada. Trajala je 44 mjeseca u kojem je u prosjeku dnevno ispaljeno preko 300 granata. Veći dio opsade grad je bio bez struje, vode i plina, granatirani su svi objekti ali Sarajevo nikada nije klonulo u odbrani.

Također, 6. aprila 1992. godine, tadašnja Evropska zajednica je priznala Republiku Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu. Važnost ovog datuma rezultiralo je da tadašnje Gradsko vijeće na sjednici 2006. godine, proglasi 6. april kao Dan grada Sarajeva.

Sarajevo je simbol hrabrosti, otpora i nade, zato neka je svima onima koje vole Sarajevo, sretan Dan grada Sarajeva.

Photo: Canva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE VIŠE

rafaelo kuglice

Za pravi doživljaj egzotičnog ljeta pripremite ove rafaelo kuglice

Rafaelo kuglice slastica su koja toliko "miriše" na ljeto. Od same pomisli na njih u glavi nam se stvaraju slike kao iz reklame -...