Elma Memić:”Forster Rohner Ilidža proizvodi najfiniji tekstil za Chanel i Gucci”

Znate li da neki od najvećih modnih brendova u svijetu tkanine i vez za svoje kolekcije nabavljaju u Sarajevu? Predstavljamo vam kompaniju Forster Rohner na Ilidži na čijem čelu se nalazi Elma Memić, koja svake godine pregovara s najvećim modnim brendovima oko isporuke materijala za njihove najbolje haljine i modele.

Školovanje od Rijeke, preko Velike Kladuše do Sarajeva

Rođena Prijedorčanka Elma Memić je s familijom ratne godine provela u Rijeci, gdje je odrastala zajedno sa starijim bratom za kojeg je posebno vezana. Iz tog vremena se prisjeća Rijeke kao grada koji za nju predstavlja čarobno mjesto iz kojeg i ona i njena porodica nose divna sjećanja. Po povratku iz Rijeke završila je Gimnaziju u Velikoj Kladuši, a potom je studirala Psihologiju na Filozofskom Fakultetu u Sarajevu. “Sjećam se perioda studiranja kad sam stanovala sa tri drugarice i kako smo učile jedne od drugih i obogaćivale međusobno iskustvo i dalje prijateljstvo. Važno je učiti o sebi na vrijeme i raditi na sebi na vrijeme, a posebno graditi sebe kao dobrog prijatelja. Svakako da su njih tri tokom studija bile moje rame za plakanje, ali i osobe koje su mi ukazivale da ću baš ja jednog dana nešto izuzetno raditi“, prisjeća se Elma.

Svoje školovanje zaokružila je dodatnom edukacijom u domenu psihologije, kognitivno-bihevioralnom terapijom, koja joj je otvorila vrata daljeg razvoja njene karijere i bolje razumijevanje svijeta koji ju je okruživao. Elma se prisjeća da je njeno prvo radno iskustvo sa šesnaest godina bilo u nevladinom sektoru, a potom je nastavila u uslužnim, trgovačkim i ugostiteljskim servisima.”Kada počnete raditi sa šesnaest godina više nemate mogućnost da se vidite u određenim periodima besposlenim. To je gotovo pa neka vrsta pozitivne zaraze. Moji roditelji su me učili oduvijek da idem za ciljevima i da ne stajem dok ih ne ostvarim i jako sam im zahvalna. I danas učim od njih i rado provodim vrijeme s njima u dugim razgovorima“, priznaje Elma.

Elma Memić sa suradnicima
Elma Memić sa suradnicima

Dugo je bila posvećena radu s djecom i mladima, počevši od osnovne i srednje škole, a onda i u radu s djecom na društvenoj margini. Privatna praksa joj je omogućila da radi s odraslima i da stiče ozbiljna iskustva pružajući im psihološku pomoć, bivajući sretna što takvim radom istovremeno obogaćuje i oplemenjuje i svoje znanje i duh. 

Forster Rohner proizvodi najfiniji tekstil za Chanel, Gucci, Louis Vuitton

U industriju tekstila Elma je veli ušla 2017. spontano, ali vrlo odlučno otvorivši švicarsku firmu Forster Rohner Ilidža. “Moja mlađa kćerka tada je imala nepunih dvije godine i moram priznati da je izazov balansiranja između privatnih obaveza i poslovnih bio izražen, međutim snažna volja i zdrave namjere nisu mi dozvoljavali da odustanem od svojih namjera. Moj suprug je u tom periodu bio velika podrška razvoju poduzetnog projekta, te mi je davao krila da nastavim brzim tempom da razvijam posao. Do kraja 2017. sam rukovodila sa 30 uposlenika. Danas rukovodim sa preko 130 uposlenika“, otkriva Elma.

Iako je za nju sektor tekstilne industrije bio velika nepoznanica zahvalna je tehničkom direktoru grupacije Forster Rohner, kao i kolegama iz Švicarske, Rumunije i Kine za sva znanja i vještine koje je usvojila brzinom svjetlosti. “Dugo vremenena sam putovala, pomno pratila svaki sastanak s klijentima i pristupala svakoj popravci mašina kako bih bila na nivou zadatka. Prilika da se ima u rukama najprefinjeniji komad elegantnog i tehnički kompleksno izvodivog veza se nudi jednom. Ta prilika se ne propušta! Ali se mora znati i sačuvati”, priznaje Elma 

Kad saznate za koje vrhunske svjetske modne brendove od Chanela, Guccija, Louis Vuittona, firma Forster Rohner proizvodi najfinije tkanine prosto ne vjerujete da je to moguće u zemlji u kojoj živimo. “Ne razmećemo se sa listom svojih klijenata. Prije bih rekla da na spomen modnih kuća s kojim radimo sagovornici zamahnu rukom u nevjerici. Ja na to kažem da se dođe i vidi šta ja to radim i s kim radim. Ulaskom u firmu već osjećate prizvuk i miris visoke mode. Firma je jedinstvena i posebna. Takvom je ocjenjuju i klijenti na redovnim auditima, na što sam ponosna. Probiti se na vrh i raditi s najvećim nimalo nije bilo jednostavno. Značilo je da se gotovo dvije godine radi na strategiji, a onda naredne dvije na implementaciji iste, kako bi se ponudili kvalitete i strategija klijentima sa najvišim svjetskim kriterijima i očekivanjima“, otkriva nam Elma. 

Na početku svoje tekstilne karijere Elma priznaje da su joj najveći izazovi s kojima se hrabro nosila bili postavljanje i održavanje standarda, potom postavljanje viših standarda od prethodnih, a u tome joj je najveća podržka bila žena, klijentica.

Izazov je bio i obrisati suze i nastaviti raditi na novom projektu sa jednakim entuzijazmom i s jednakom snagom kao što je rađeno za prethodni projekt koji nije prošao iščekivanim ishodom. Tehnike koje mi nudimo su jedinstvene i svakako je poseban izazov savladati svaki na način da brzo ponudite proizvod s novom tehnikom u zadanom roku i zadanoj kvaliteti i količini. Ti uspjesi se ne mogu mjeriti“, navodi Elma.

Forster Rohner tim
Forster Rohner tim

Ne zaboravlja ni izgradnju svog tima, niti prve intervjuje, kao ni svakodnevno zaljubljivanje u ono što rade i što ih čini posebnim. Priznaje da ju je od od početka ispunjavalo upoznavati nove tehnike, nove vještine i osobe koje pokazuju potencijal da brzo i uspješno savladavaju njihove proizvodne tehnike.

Svaka nova beba koja dođe na svijet čiji roditelj radi u našoj firmi posebna je radost za firmu. Svako druženje formalno i neformalno ima svoju edukativnu i poslovnu vrijednost. Veliko zadovoljstvo u timu predstavlja uspjeh tima kojeg baš ja vodim.Veliko je zadovoljstvo raditi sa stručnjacima koji od starta sa mnom iznose izazove i čine firmu snažnom. A najviše je zadovoljstvo sa svim navedenim dostići željeni rezultat i završiti godinu kako je zacrtano“, kaže Elma.  

“Lojalnost i stručnost uposlenika Forster Rohnera je ključ našeg uspjeha”

Poslovni sistem u firmi je građen više od pet godina i ponosna je na sjajne rezultate poslovanja koje svakodnevno postižu. Priznaje i da u Forster Rohner firmi nema pojedinačnih rezultata u timu od preko 130 uposlenika.

Uposlenici koji su lojalni, stručni, vrijedni i istrajni zaslužni su za jake rezultate i zajednički uspjeh. Hvala im na tome. Koncentracija na rezultat je neophodna. Širiti pozitivnu energiju, motivirati članove posade i pri tome podsjećati da kurs rezultata jako je bitno. Bitno je i biti do kraja zadatka na istom pravcu“, tvrdi Elma.

Svjesna je da se obrazac za dobro poslovanje gradi godinama i da dakako može imati oscilacija koje su su opravdane samo ako iza njih stoji čista poslovna namjera. “Smatram da je dobro poslovanje biti vrijedan za sviju, a ne samo za sebe. Biti temeljit i uporan, te imati snagu ići do kraja. Dobro je poslovanje uspostaviti dogovor na vrijeme i pratiti ishod s obje strane. Dobro poslovanje je biti svoj, ali biti jak vođa. Dobro poslovanje je ne prepuštati ništa slučaju i ne zadovoljavati se sa prosjekom. Dobro poslovanje je prožeto ozbiljnom koncentracijom na rezultat, ali i smijehom dok sve to postižete“, odlučno tvrdi Elma. Zato poručuje da je njenom timu jako važno pratiti klijentove potrebe i biti daleko iznad svih ostalih dobavljača, ali također razvijati svoj tim i njihove proizvodne mogućnosti i ne propuštati šanse. 

Podrška muža i familije joj je najvažnija

Kao psihologinja i KBT psihoterapeutica Elma ističe da svakako u kontinuitetu treba raditi na sebi jer se kroz rad na sebi otvaraju vidici šta raditi kvalitetnije, čemu ne pridavati značaj, a na šta držati fokus. “Ponosna sam na svaki korak uspjeha moga tima, moje porodice i životnih prilika koje su nam se one pružile, a mi ih objeručke prihvatili. Moj suprug prvenstveno stoji iza hrabrosti da se odvažim da postižem uspjeh. Tu su i roditelji moga supruga i moji roditelji, koji mi nesebično pružaju podršku i bodre me“, ističe Elma. 

Elma Memić s familijom
Elma Memić s familijom

Biti tako uspješna poslovna žena, koja zna često raditi i vikendom, a istovremeno i supruga i majka dvije kćeri nije nimalo lak zadatak. Stoga Elma ističe da je “organizacija koja je dobra i stabilna usrećuje”:”Balansirati između posla i porodice nije lako, ali nije i nemoguće. Graditi zajedničke ciljeve je temelj zajedničke sreće. Gledam da u sve aktivnosti uključujem svoje kćerke i da im usađujem radne navike, ali i navike da budu prvenstveno dobre osobe sa velikim ambicijama. Vrijeme koje provodimo u porodici zajedno možda nije količinski mnogo u odnosu na druge porodice u okolini, međutim kreativnim pristupom to vrijeme je obogaćeno sa mnogo razgovora, mnogo zajedničkih aktivnosti i kao takvo temelji se na zdravim porodičnim vrijednostima. Biti mama je najizazovniji i najkreativniji posao koji sam ikad radila. Privrženost mojih kćerki meni i onome što imamo zajedno je neprocjenjivo. Upoznavanje mojih kćerki iz dana u dan za mene je velika blagodat. Istovremeno vrijeme provedeno sa mojim suprugom je neprocjenjivo. Naša mala i velika putovanja su priče i vječne uspomene. U poslu moj suprug je velika podrška i moj značajni savjetnik. Ima prosto dana kada ne mogu da dočekam da stignem kući da se posavjetujem sa suprugom. Ali ima i dana kada se itekako razilazimo u mišljenju“, kroz osmijeh priznaje Elma. 

Provodeći puno vremena u proizvodnom pogonu svoje firme i sa svojom familijom Elma nevoljko priznaje da definitivno nema mnogo slobodnog vremena, tako da njene druge društvene aktivnosti i prijateljstva nažalost trpe. “Moja drugarica i ja, usljed velikih obaveza s kojim se nosimo, obično nađemo vrijeme za kafu nedjeljom u 9:00h. Naš zajednički smijeh, ali i brige koje dijelimo, dobar su uvod za narednu dinamičnu sedmicu“, kaže Elma.  

Yoga je aktivnost koja je priznaje opušta, iako ni nakon toliko godina vježbe ne može se pohvaliti da tokom vježbanja i opuštanja “nema zbrku misli u glavi”. Ne zaboravlja na posjete u prirodi, gdje odlazi zajedno s kćerkama, a koja za nju predstavlja mjesto “gdje se njena duša puni energijom i čisti se”.

Šetnja kroz proizvodnju firme također je često opuštajuće. Gledati u radove koji se izrađuju ne može da ne bude opuštajuće. Ponekad je dobra knjiga i prisutnost mačke koja obično leži u mom krilu sasvim dovoljno da znam da sam sebi priuštila vrijeme samo za sebe“, kaže Elma. 

Prisjećajući se nekih stvari iz svoje prošlosti tokom našeg razgovora Elma želi još jednom istaći da je ponosna na sve postignuto u svojoj karijeri. “Svakoj mladoj i vrijednoj osobi poželjela bih da ne prepušta ništa mašti, već da se bori i da ne odustaje dok ne stane tačno na mjesto gdje se u mašti vidjela.Vjerujte u ljude oko sebe koje ste sami odabrali i smijte se dok radite, jer je to neophodno“, na kraju poručuje Elma.

Photo: Privatna arhiva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

1. rođendan WiA

Slavimo prvi rođendan naše regionalne mreže Women in Adria u...

Žene u biznisu su vrlo aktuelna tema posljednjih godina i na globalnoj i na regionalnoj medijskoj i poslovnoj sceni. Čak su i političari širom...