Adnan Smajić Franz&Sophie čajevima mijenja navike u BiH

Za razliku od viševjekovne tradicije pijenja kafe u ovoj zemlji, a također i u cijelom balkanskom regionu, tradicija ispijanja čaja baš i nije odomaćena. Iako su Osmanilije u svojim osvajačkim pohodima prije više od pet vijekova donijeli sa sobom i tradiciju ispijanja čaja u ovim krajevima ćete rijetko biti posluženi čajem umjesto kafom. Nažalost, uobičajeno je u ovim krajevima na brdovitom Balkanu kad nekome ponudite šoljicu čaja da će vam osoba odmah reći da nije bolesna, a potom će iznimno rijetko pristati da kuša neki drugi čaj, koji nije čaj od nane, kamilice ili neke druge ljekovite trave.

U ovom tekstu vam donosimo priču o dr. Adnanu Smajiću, prvom bosanskohercegovačkom certificiranom sommelieru za čaj, koji je posljednju deceniju svog života posvetio misiji pod nazivom Franz&Sophie svijet čajeva da Bosancima i Hercegovcima, i Bosankama i Hercegovkama, dočara ljepotu ispijanja čaja i promijeni njihove tradicionalne ukorijenjene navike. Zanimljivo je da ni ime ove čajdžinice, Franz&Sophie, nije slučajno i direktno je vezano za historiju Sarajeva i BiH i atentat na prestolonasljednika Franza Ferdinada Habsburškog i njegovu suprugu Sofiu.

Put od doktora u Njemačkoj do prvog BH sommeliera za čaj

Kad je početkom rata iz rodne Bijeljine, kao tek svršeni doktor medicine, morao izbjeći u Njemačku dr. Adnan Smajić nije ni slutio da će svoju medicinsku karijeru u Njemačkoj zamijeniti za posve novu, drugačiju karijeru someliera za čaj. Živeći gotovo cijelu deceniju u Njemačkoj, gdje je radio kao predstavnik jedne farmaceutske kuće, sasvim slučajno je odlučio da se posveti izučavanju filozofije pijenja čaja i ostvari u toj industriji, i tako je završio i Akademiju za čaj u Bonnu. Vrativši se u Bosnu i Hercegovinu 2010. godine započela je njegova Franz&Sophiepriča. 

Sami početak te odluke je u neposrednoj vezi s tim da se u Njemačkoj nisam mogao, za sve te godine, navići na njemačku kafu jer mi nije prijala. Tražeći zamjenu za kofein i piće koje bi me okrijepilo, upoznao sam se čajem. Svijet čaja me oduševio: ne samo raznolikost ukusa i izbora, već i bogata, duga i često komplikovana historija čaja kao napitka, te kultura čaja kao značajnog segmenta stila života u velikom dijelu svijeta. Nakon završetka Akademije, shvatio sam i da je čaj na BH tržištu svojevrsna „terra incognita“. Odluka da se pokušam ostvariti u tom polju i pokazati bh kupcima svo šarenilo svijeta čaja je nakon toga došla kao prirodan tok događaja“, prisjeća se Adnan.

Franz&Sophie
Adnan Smajić, Franz&Sophie

Pročitajte više: Stomatologinja Oksana Sadžik na zemlji ukrajinskih predaka osnovala Vinariju Fazan čija vina obožavaju Francuzi


Međutim, u ovako tracionalnom društvu kakvo je naše nije lako mijenjati viševjekovne navike stanovništva, naročito kad su u pitanju hrana i pića. Adnan priznaje da i nakon više od deset godina rada njegova misija nije završena, nego da traje i napreduje svaki dan.

S obzirom da smo poznati kao društvo kafe, gdje se čaj pije isključivo zimi i to kad smo prehlađeni, trebalo je mnogo strpljenja za nalaženje puta do kupaca i ljubitelja čaja, a zatim i do pobuđivanja zanimanja kod novih ljubitelja čaja. Bilo je tu mnogo razgovora, mnogo podijeljenih proba, ali najviše sticanja povjerenja ljudi. Na ovo posljednje sam i dan-danas najviše ponosan“, ističe Adnan.

Iako su navike Bosanaca i Hercegovaca uglavnom vezane za tradiciju ispijanja vrlo jake “turske” kafe, koja u biti nema nikakve veze s kafom koja se priprema i pije u Turskoj, i koju konačno i u kolokvijalnom govoru treba preimenovati u bosansku kafu, put mijenjanja odomaćenih navika bio je vrlo zahtjevan. Na naše pitanje kakve su navike stanovništa u BiH vezane za pijenje čajeva danas u odnosu na vrijeme kad je Franz&Sophie počeo s radom Adnan odgovara:

Vratit ću se na ono što sam već ranije pomenuo. Na početku su kupci bili upoznati s čajevima od mente, kamilice i planinskih trava kao napicima iz djetinjstva, koje su i kao odrasli pili zimi, u slučaju prehlade, za smirenje i sl. Danas su kupcima prošireni vidici, znaju da je čaj napitak koji se dobija od biljke čaja Camellia sinensis i da je to drvo sa šest različitih grana- klasa čaja, znaju kada im paše koja mješavina, kojom mogu održati fokus, koju piju pred spavanje… Ukratko, naši kupci su naučili prepoznati svoju potrebu i/ili želju kada dođu u radnju čaja, a jako se dobro i snalaze u nalaženju onoga što u potpunosti odgovara onome što su zamislili“.

U proljeće u Franz&Sophie avionom iz Indije stiže prva berba Darjeeling čaja

Odlučivši da ostavi svoju medicinsku karijeru i započene s poduzetničkim biznisom Adnan tvrdi da su njegovi prvi koraci u poduzetništvu bili kao zaranjanje u ocean.

Nepoznanica je bilo mnogo, od sređivanja dokumentacije potrebne za otvaranje radnje, birokratskih zavrzlama, osmišljavanja koncepta radnje tako da priča bude prijemčiva BH kupcima, uvoz robe koji je zakomplikovan dodatno time da nismo članica EU…ali evo nas, 12 godina poslije i Franz&Sophie je i dalje tu. Svakako da je najveći izazov bio zainteresirati ljude da uopšte probaju ubaciti čaj kao dio svoje svakodnevnice“, navodi Adnan.

Franz&Sophie
Adnan Smajić

Mnoštvo je izazova bilo na razvojnom putu branda Franz&Sophie prisjeća se Adnan, a jedan od najvećih je zasigurno bio stvaranje kreativnog koncepta biznisa kroz osmišljavanje cjelovite i kvalitetne ponude čajeva koja će postati bliska kupcima i zadovoljiti njihove potrebe. “Iza svakog od proizvoda je trebalo i stati sa punim povjerenjem u taj isti proizvod: od imena, porijekla, sastava, do poznavanja i upoznavanja klijentele kojoj bi se taj proizvod dopao. Ipak, to nipošto nije bilo naporno, omogućilo je mnogo igranja i kreativnosti, testiranja, razgovora i slušanja utisaka nakon popijene šoljice ili toga kako je dočekan neki poklon set. Izazovno je bilo, ali opet, ne i mukotrpno“, tvrdi Adnan.

Gradeći godinama jedinstven koncept svijeta čaja u svojoj laboratoriji čaja Adnan će vam sa sigurnošću potvrditi da Franz&Sophie ponuda čajeva i dodatnog pribora za čaj, a u posljednjih par godina i začina, napravljena je tako što su “od najboljeg sa svakog kontinenta i iz svake kulture uzeli ono najbolje”.

Upravo to poznavanje historije i kulture čaja je odigralo ogromnu ulogu u tome da se u ponudi naše radnje mogu naći apsolutno najkvalitetniji i najcjenjeniji čajevi iz Azije: Kine, Vijetnama, Japana, Koreje, Indije, Afrike: Južnoafričke Republike, Kenije, Ruande pa čak i mate čaj iz Južne Amerike. Ipak, mislim da je najposebnije po čemu smo poznati to da nam svako proljeće dolaze prve berbe Darjeeling čaja, koje se iz Indije transportuju avionom kako bi u ostatak svijeta stigli što je najsvježije moguće. U svijetu čaja je taj period skoro pa praznični i ima veliki značaj, a mi smo dio toga doveli i u Sarajevo, tj. BiH“, ponosno ističe Adnan.

Crni i zeleni čajevi su zaštitni znak Franz&Sophie čajeva

Kad uđete u ovaj jedinstveni svijet Franz&Sophie čaja na Mejtašu, ponad Muzičke akademije u Sarajevu, u Petrakijinoj, naprosto kao da vrijeme stane, jer u ovom dućanu s prekrasnim limenim kutijama i papirnim vrećicama u kojima se skladište razne vrste čajeva omamljeni čarobnim aromama čajeva zaboravite na vanjski svijet.

Među našim kupcima su najpoznatiji i najpopularniji jaki čisti crni čajevi, koji su zamjena za kafu, zatim voćni, zeleni i crni specijaliteti kuće, napravljeni posebno za Franz&Sophie, među najmlađima voćne mješavine koje se mogu pripremiti i kao ledeni čajevi za ljeto. Najveći uspjeh ovog biznisa je ustvari taj što uz malo uputa i kompas za navigiranje kroz police čajeva koji mi ponudimo, zaista svi koji su dosad ušli u radnju su uspjeli naći nešto što im se dopada. U većini slučajeva, ti kupci se vrate, i dovedu nekoga kome bi rado otkrili ovaj svijet i podijelili svoje iskustvo”, kaže Adnan.


Pročitajte više: Nejra Salkić: Sherbetlook je spoj modernog i tradicije


Adnan vrlo često ima priliku u svom dućanu, u svijetu čaja, susretati ljude koji dolaze iz razlišitih karjeva svijeta, ili kao turisti ili poslovno i uvijek tu bude različitih zgoda i anegdota.

Franz&Sophie
Adnan Smajić

Čaj je, i pored svega, samo fantastično osušena i obrađena biljka dok ne oživi u kontaktu s čajoljupcem za kojeg se čaj priprema. Imamo veliku sreću da je naša radnja omiljena među turistima i strancima u BiH, ali upravo u tom trenutku kada se sastaju čaj i kupac bude najzabavnije i najzanimljivije. Sjećam se da je prije nekoliko godina, na jedan miran ljetni dan, radnju posjetila velika grupa španskih turista koji su bili veseli i zainteresovani, ali su jako slabo govorili engleski. Veseli haos je trajao dobrih sat vremena, probe su se pravile u litrima, spakovali smo skoro sve što smo imali u ponudi, a na kraju je cijela naša ekipa nekako s turistima i španski progovorila, iako ga niko od nas nije nikad učio“, prisjeća se Adnan.

Ako vas put navede u Sarajevo naša je preporuka da obavezno posjetite Adnanov svijet čaja u jedinstvenoj čajdžinici Franz&Sophie, jer čaroliju okusa i mirisa raznih čajeva, koje ćete tamo iskušati, teško ćete zaboraviti i sigurni smo da će vas natjerati da promijeniti svoje ukorijenjene navike i započnete svoju avanturu otkrivanja ispijanja čajeva.

Photo: Privatna arhiva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE VIŠE

Old Town Nest Mostar

Zavirite u prvi Co-living/Co-working prostor u BiH

Oduvijek sam smatrao da Mostar može ponuditi više od jednodnevnog izleta u kojemu će se posjetiti Stari most, kupiti suvenir i otići, napisao je...