ISO standardi – što su i zašto su uopće važni?

ISO standardi (Međunarodne organizacije za standardizaciju) skup su smjernica, specifikacija i zahtjeva koje je razvila Međunarodna organizacija za standardizaciju kako bi se osigurala dosljednost i kvalitet proizvoda i usluga u svima zemljama. O njima je na našoj konferenciji u Banja Luci pričala Alisa Salković, donosimo vam detalje.

Na pitanje o počecima karijere Alisa Salković nam je odgovorila da se prvi put sa standardima susrela kada je upoznala svog mentora 1999. godine u Ljubljani. Tada je njen mentor bio veliko ime u svijetu standarda u ISO organizaciji čije je sjedište u Ženevi u Švicarskoj. Od tada sve do danas se educira i upoznaje sa raznim standardima. Na svom putu upoznavanja sa standardima postaje Lead auditor za ISO 9001:2015, Sistem upravljanja kvalitete- ISO 14000:2015, Lead auditor za HACCP, Lead auditor ua HALAL kvalitetu, itd. Ističe također da je ISO standardi oduševljavaju jer smatra da uvode red u poslovanje svake kompanije bez obzira na njenu veličinu ili djelatnost.


Pročitajte više: Angela Ahrendts na Fashion Tech Forumu: 2023. je godina transformacije


Na pitanje o stanju standarda u Bosni i Hercegovini, Alisa smatra da stanje u našoj zemlji i nije baš najbolje u poređenju sa zemljama Evropske Unije: ”Ima mnogo mjesta za poboljšanje i vjerujem da bi se mnogi menadžeri odlučili za implementaciju ISO standarda kada bi im se prezentirale vrijednosti koje im standardi pružaju.” Dodaje također da je iz njenog iskustva kao auditora uvidjela da su mnoge kompanije ušle u priču o standardizaciji zbog potpuno pogrešnih razloga.

Koji su najvažniji ISO standardi koje poduzetnici moraju poznavati?

Ističe da je najvažniji standard, kao i temelj ostalih ISO 9001:2015., sistem upravljanja kvalitetom ili skraćeno- SUK. Na temelju njega i 7 načela ovog standarda razvili su se mnogi drugi standardi.

Ne može se generalizirati, ali npr. bankarski sektor bi trebao znati za IDO 9001:2015 i recimo za ISO 27001:2022- Sistem upravljanja sigurnim informacijama (SUSI). Automobilski sektor npr. pored ISO 9001:2015, trebali bi da imaju ISO 14000:2015- Sistem upravljanja okolinom (SUO) i ISO 45001:2018- Sistem upravljanja sigurnosti i zaštite na radu (OH&S). Prehrambeni sektor ISO 9001:2015, HACCP Codex Alimentarius ili ISO 22000:2018- Sistem upravljanja sigurnom hranom (SUSH).

Benefiti uvođenja standarda u poslovanje

Brojni su benefiti uvođenja ISO standarda u poslovanje. Alisa ističe bolju organizovanost poslova, procesni pristup unapređuje izvođenje procesa, preglednija organizacija, poboljšana komunikacija, povećanje zadovoljstva kupaca i svih ostalih zainteresiranih strana, motivisanost uposlenika, itd.

Na koji način se poduzetnici moraju pripremiti za uvođenje ISO standarda?

Odgovorom na to pitanje Alisa smatra da poduzetnici trebaju angažovati konsultante. Konsultanti bi trebali osjetiti “puls” kompanije, napraviti snimak stanja, educirati uposlenike o zahtjevima standarda, te dati smjernice koji se dokumenti trebaju kreirati i odzvati.

Bitno je još za dodati da je važno znati kako teče implementacija ISO standarda. Kompanija sama donosi odluku o implementaciji istih, te traži i bira konsultante. Ističe da je poželjno obaviti prvo intervjue sa konsultantima. Tek nakon toga nastupa implementacija sa svojim fazama, kao i kruna cijelog postupka koji je certifikat.

Foto: Canva/Women in Adria

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE VIŠE

Težak je ovaj 11. jul…

Danas sam na šporetu skuhala fildžan kahfe. Iznijela sam ga na balkon i proučila El Fatihu. Kahfu neću popiti, ona nije za mene. Molitvom...