3 vježbe za jačanje vaše emocionalne inteligencije

O važnosti emocionalne inteligencije govorile su mnoge naše sugovornice. Opisivali su ju kao supermoć suvremenih liderica i lidera, nazivali ključem za uspjeh u biznisu, temeljem cijele poslovne priče… Ipak, svi se ponekad borimo s upravljanjem tim emocijama. Harvard Business Review stoga donosi tri vježbe kako ojačati emocionalnu inteligenciju. Najvažnije je da ostanete samosvjesni.

Kako ne požaliti zbog načina na koji smo komunicirali? Samosviješću

Istraživanja pokazuju da negativne emocije utječu ne samo na naše odnose, već i na našu sposobnost da se pokažemo u najboljem izdanju. Naš fokus, pažnja, pamćenje, fizičko zdravlje, mentalno zdravlje i donošenje odluka trpe kada osjećamo emocije poput stresa, frustracije, straha ili ljutnje. Ključno je znati kako s njima postupati. Tu na scenu dolazi emocionalna inteligencija.

Tri ključna elementa emocionalne inteligencije su samosvijest, samoregulacija i pozitivne veze. Ponekad se dogodi da komuniciramo s nekim, a onda kasnije požalimo zbog načina na koji smo komunicirali. Često to ne radimo namjerno, odnosno ne želimo biti nepristojni, neljubazni ili bez poštovanja prema drugome. Stvar je u tome da u tom trenutku nismo uspjeli biti samosvjesni.

Što je samosvijest? Sposobnost da budete svjesni onoga što vam se događa u umu. Zapitajte se: „Jesam li uzrujana, jesam li umorna…“?. Nemojte postati žrtva impulzivnog ponašanja kad vam netko nešto krivo kaže. Razvijanje samosvijesti, poboljšanjem emocionalne inteligencije, spašava stvar.


Pročitajte više: Emocionalna inteligencija ključna za uspjeh u biznisu, kako ju ojačati?


Kako ojačati emocionalnu inteligenciju i pokrenuti samosvijest?

Svoju samosvijest možete pokrenuti na ovaj način – Sjednite i zatvorite oči, usmjerite svoju pažnju prema „unutra“. Zatim napravite ova tri koraka:

1. Primijetite stanje svog tijela.

Što se tiče spektra energije u rasponu od vrlo umornog do vrlo energičnog, gdje ste danas? Skenirajte svoje tijelo. Pripazite kakav je osjećaj: Jeste li gladni? Postoje li mjesta na kojima se osjećate posebno napeto ili opušteno?

2. Zabilježite svoje misli i „razinu prometa“.

Misli prolaze kroz um cijeli dan, stalno se pojavljuju i izlaze. Kad bi svaka misao bila automobil, kolika bi bila „razina prometa“? Je li to prometna autocesta, mirna seoska cesta ili negdje između?

3. Primijetite svoje emocije.

Bez obzira na to smatrate li se emocionalnom osobom ili ne, emocije osjećate svake minute u danu. Možete se osjećati smireno, znatiželjno ili entuzijastično, ili se možete osjećati neutralnije, ljutito ili pod stresom.

Emocije možete mjeriti na dva načina: Prvo, koliko su ugodne ili neugodne? Na spektru od ugodnog do neugodnog, gdje se trenutno nalaze vaši osjećaji? Zatim, koliko su intenzivni? Na spektru od intenzivnih do neintenzivnih, gdje se trenutno nalaze?

Izvodeći ovu vježbu, dobit ćete brzu procjenu svog internog prometa misli i razine stresa. Pomoći će vam da odlučite jeste li u optimalnom stanju da učinite ono što ćete sljedeće učiniti.

Na primjer, recimo da je sljedeći na vašem kalendaru važan sastanak s teškim kolegom kojemu planirate dati povratnu informaciju. Radite ovu brzu vježbu samosvijesti i shvaćate da se osjećate napeto te da vam kroz um prolazi brza autocesta. Moguće je da će vaš kolega protumačiti gust promet misli u vašem umu kao da ste rastreseni, pod stresom, razdražljivi i bez poštovanja. Vaša komunikacija bit će manje učinkovita, a ishod vaše interakcije možda neće biti dobar kao što bi mogao biti. Samosvijest može spriječiti ovaj promašaj ako odlučite ili odgoditi sastanak ili učiniti nešto da poboljšate svoje stanje uma prije sastanka.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Težak je ovaj 11. jul…

Danas sam na šporetu skuhala fildžan kahfe. Iznijela sam ga na balkon i proučila El Fatihu. Kahfu neću popiti, ona nije za mene. Molitvom...