Kako spakirati kofer i ponijeti na odmor sve što vam treba?

Ostalo je još par dana do vašeg dugo iščekivanog godišnjeg odmora a vi još uvijek niste smislili šta ćete ponijeti na godišnji.

Niste zaboravili posljednji godišnji odmor na koji ste ponijeli koferčinu odjevnih kombinacija koje niste stigli ni obući. A sve ste ih uredno ispeglali, složili u kofer i vratili natrag kući, a da ih niste ni obukli. Stoga, ove godine promijenite taktiku i spakirajte samo ono što vam treba i što ćete zaista obući. Jer idete na odmor, a ne na modnu reviju. 

Donosimo vam 5 savjeta koji će vam pomoći da se spakirate brzo, jednostavno i lako, bez stresa, a da u koferu imate sve ono što vam zaista treba, a ne ono što će vam možda zatrebati.

1. Odaberite adekvatan kofer ili torbu

Muškarcima je teško objasniti zašto ženama nikad nije isto da li idu na odmor koji traje 10 ili 15 dana i zašto ponesu sa sobom pola ormara. Nije isto ni da li putujete avionom ili svojim autom, idete li na planinu ili na more, na jedrenje ili kampiranje, u apartman ili hotel. Zato odaberite kofer ili prostranu putnu torbu u odnosu na to gdje idete, čime putujete i koliko dugo ostajete na godišnjem odmoru. Srednji kofer u koji može stati do 23 kg stvari je idealan za destinacije na koje putujete avionom na put od 10-15 dana, a veći kofer ponesite isključivo ako putujete na odmor duži od 3 sedmice, recimo na drugi kontinent. Torbu savjetujemo za jedrenje, kampiranje, planinske destinacije jer su lakše prenosive, lakše ih je složiti u situacijama gdje nemate dovoljno prostora kao u brodskoj kabini ili šatoru. 


Pročitajte više: Šta trebate ponijeti na jedrenje?


I ne zaboravite označiti vaš kofer/torbu nečim što će biti lako uočljivo na aerodromima i obavezno stavite natpis sa svim vašim osobnim podacima, uključujući i državu i kontinet s kojeg dolazite, naročito ako putujete u Aziju ili Afriku. I dobro je kofer/torbu zaključati katančićem/bravicom, ako putujete avionom, kako se ne bi desilo da vam nešto ne nestane iz kofera.

2. Ponesite manju torbu ili ruksak sa sobom

Postoje stvari bez kojih ne možete putovati. To su osobni dokumenti, putne isprave, vozačka dozvola, rezervacije, putna osiguranja, avio/bus/trajekt karte, kreditne kartice, nešto gotovine… Iako imate danas imate gotovo sve pohranjeno u mobitelu, zna se desiti da baš tada kad vi putujete zablokira čitač avio karata na prijemnom šalteru, pa nije zgoreg imati sve isprintano.U posebnu torbu koju nosite sa sobom spakirajte i mobitel, fotoaparat ili kameru, ako ih nosite, laptop, punjače za mobitel. Ako putujete u egzotične, udaljene krajeve, posebice zemlje trećeg svijeta, bitno je da ne zaboravite obavijestiti svoju banku ili osobnog bankara/icu da putujete u taj dio svijeta da vam  sistem iz sigurnosnih razloga ne bi blokirao karticu zbog “čudnih aktivnosti u Tanzaniji” misleći da ju je neko zloupotrijebio. Provjerite imate li sve aplikacije  u mobitelu koje vam trebaju za putovanje u određene krajeve, posebno one za konverziju valute. Ponesite i knjige sa sobom ili tablet/Kindle, jer vam mogu prekratiti vrijeme dok čekate avion ili ste na dugoj vožnji trajektom. Sa sobom ponesite i ključeve od kuće, auta, sunčane naočale, čepiće za uši, maske za spavanje trebaju li vam, slušalice za mobitel, lepeze za hlađenje, maramice vlažne i papirne, antibakterijske gelove…Nakit i dragocjenosti također ponesite sa sobom.

3. Napravite popis stvari koje vam zaista trebaju na odmoru

Obavezno nađite vremena da prije puta napravite popis šta vam sve treba za odmor. Odaberite jednostavne kombinacije koje su udobne, nosive, koje lako možete iskombinirati, lako oprati bude li trebalo. Ako idete na more dovoljna su vam 2 šorca ili široka suknja, lagane hlače, dvije haljine, par majica, košulja, jakna ili lagani džemper, šal, 3-4 kupaća kostima, pareo, donje rublje, čarape, spavaćica/pidžama, udobne sandale, tene, japanke, sandale za plivanje…Ako planirate svaku večer izlaziti vani, ići u restorane, onda ponesite neke odjevne večernje kombinacije, ali gledajte da se one slažu sa ostatkom stvari u koferu. I zapamtite sveto pravilo pri pakiranju, manje je više!

Lanene košulje, haljine, hlače su idelane za ljetni odmor, jer i ako se pogužvaju i dalje izgledaju moderno i šarmantno i ukazuju na vašu ekološku osviještenost, jer nosite prirodne materijale. Iaonako ćete cijele dane provoditi u kupaćem kostimu, ogrnuti pareom, tako da se zaista zapitajte hoćete li iati prilike obući baš svih 6 haljina koje ste si zamislili da ponesete sa sobom.

I zapamtite vrlo važnu stvar da na odmor, posebice ako putujete avionom, zbog vrlo dramatične situacije na evropskim aerodromima i izgubljene prtljage, koju nema ko razvrstati i poslati na vašu adresu, nipošto na odmor ne nosite omiljene odjevne kombinacije koje ste skupo platili ili koje su vam beskrajno drage.

4. Pametno složite stvari u kofer/torbu

Sjetite se onog prošlog godišnjeg prije kojeg ste 3 sata peglale stvari koje trebate složiti u kofer, pa ste sve te haljine uredno vratile natrag kući, pogužvane naravno, jer ih niste imale vremena ni prilike ni obući, a kamoli popeglati.

Pametno složen kofer

Zato odaberite jednostavne, prozračne haljine koje su od materijala koji se ne gužvaju. Sve ono što je mekano i ne gužva se previše smotajte u rolnu, a one stvari koje se gužvaju kao što su sakoi, hlače, suknje, haljine, košulje, jakna, džemper složite jedno preko drugog, naizmjenično, deblji kraj na jednu, pa tanji na drugu stranu i složite ih na dno kofera. Na samo dno kofera prvo složite peškire i pareo, pidžamu, pa na njega stvari koje ćete horizontalno posložiti, i na gornji dio i sa strane, u šupljine, složite zarolane dijelove garderobe. U džepove u torbi ili koferu složite kupaće kostime, čarape, rublje. Na vrh stavite cipele, nesesere, priručnu apoteku, bočice parfema/mirisa..

5. Ono što nikako ne smijete zaboraviti 

Bez sunčanih naočala nemojte ni pomisliti da idete ni u planinu a ni na more. Šešir ili kapu/kačket/šiltericu također nemojte zaboraviti. Trebaće vam i priručna apoteka sa tabletama protiv glavobolje, bolova, temperature, proliva, povraćanja, probiotik nakon probavnih smetnji, antihistaminik za alergijska stanja, antibiotska krema, krema za rane i opekotine, repelent za komarce i insekte, krema poslije ujeda komaraca/insekarta, krema za sunčanje, krema za ruke, melem za usne, turpijica za nokte, pinceta…Provjerite jeste li spakirali četkicu i pastu za zube, konac za zube, tekućinu za kontaktne leće ako ih nosite, britvice, dezodorans, parfem, šampon, regenerator…Ni mali kišobran za ljetne pljuskove ili neka jednokratna kabanica neće vam smatati u koferu, a mogu vam biti od velike pomoći.

I imajte u vidu da idete na odmor na kojem se želite odmoriti i od peglanja i feniranja kose, i od šminkanja, pa stoga ponesite minimalno šminke i sjetite se da idete da se odmorite, od svega pa i od vaših svakodnevnih rituala šminkanja.

Photo: Pixabay/Getty images/Frendica online

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

konferencija za poduzetnice panel

Upoznajte iskusne paneliste Konferencije za poduzetnice

Usred tekućih diskusija o potencijalnom pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, postoji ključni narativ koji često ostaje u sjeni. Riječ je o izvanrednim pričama...