Zamamni kolač od rogača unijeće miris Mediterana u vaš dom

Da li zbog magične arome mljevenih sjemenki rogača ili svježine koju mu daruju naribane jabuke, ovaj je jednostavni kolač definitivno miljenik među ženama. Naprosto ga svi obožavaju. On mami uzdahe i o njemu svi pričaju kao o nekom najčarobnijem slatkišu na svijetu.

Zlata vrijedna zrna s Mediterana

Rogač, latinski Ceratonia siliqua, je inače jedna od najstarijih mediteranskih biljaka, stara gotovo 4000 godina, koja je poznata kao biblijska hrana kojom se hranio Ivan Krstitelj, te odatle potiče i njemački naziv za kruh s rogačem, Johannisbrot. U antičko doba, ta neugledna duguljasta, tamnosmeđa mahunarka, služila je i kao mjera za vaganje zlata. Obzirom da sjemenke rogača, kako god ih čuvali,  i svježe i suhe, imaju istu težinu, njihova je težina od 0,18 g po sjemenci bila ekvivalent 1 karatu zlata. A naziv karat potiče od grčke riječi keration što znači zrno rogača. 

Eto, tako je taj neugledni, ali nutritivno izvanredno vrijedni rogač, svoju vrijednost i kvalitetu potvrdio i u zlatu.

Rogač

Zbog svoje arome i niskokaloričnih vrijednosti koristi se za spravljanje kolača, dodaje se čokoladama, kafi, čak potiče i mršavljenje. No, ono što je najvažnije je njegov antidijaroični efekat usljed velikog prisustva tanina. Rogač zaustavlja proliv, naročito kod dojenčadi i male djece, štiti crijevnu sluznicu, svojim sluzima ju oblaže i smanjuje otok i upalu sluznice. Vrlo je ovo vrijedna informacija za sve one koji usljed različitih probavnih smetnji pate od proliva. Dobro je znati da rogač ne sadrži kofein i teobromin, te stoga nije bitan alergen. 

A znate li da su, ne tako davno, operni  pjevači sjemenke rogača žvakali kako bi pročistili grlo i glas. Danas ga rijetko ko žvače, ali zato u ovom zamamnom kolaču čarobnog mirisa  svi rado uživaju. I uvijek mu se iznova vraćaju.

Kolač od rogača

Priprema kolač od rogača:

4 jaja

1 šolja ulja

1 šolja smeđeg šećera/cca 200 g

1 šolja brašna/cca 200g

½ šolje mlijeka ili ½ mineralne vode*

½ vrećice praška za pecivo/ 5g

100 g rogačevog brašna

2 srednje naribane jabuke

limunov sok

50-80 g čokolade za kuhanje

Žumanca odvojiti od bjelanaca i umuutiti sa šećerom, dodai mlijeko ili mineralnu vodu, te brašno prosijano sa praškom za pecivo. Dodati i rogačevo brašno, te naribane jabujke posute sa 2-3 čajne kašike limunovog soka. Kolač peći u zagrijanoj rerni na 180 C 30-35 minuta. Otopite čokoladu i napravite glazuru s kšikom mlijeka i kockicom malsaca, pa prelijte preko vrelog kolača.

*Mlijeko možete zamijeniti s mineralnom vodu jer će vam kolač bolje narsti u rerni.

Photo: No Gluten Lab/Irfan Redžović

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

unaprjeđivanje radnika

Zvijezda je rođena! Ili možda ipak nije?

Ima onaj jedan koji je odličan. Kako god ga baciš, dočeka se na noge. Omiljen u timu, omiljen kod klijenata. Kad treba fakin je,...