Stručnjakinja o neviđenom kolapsu: Toplinski val zaprijetio stabilnosti elektroenergetskih mreža na Balkanu?

Danima slušamo o tome da je danas vrhunac prvog ovogodišnjeg toplinskog vala, pa smo se na to nekako i pripremili. No pripremiti se nismo mogli na kolaps koji se danas dogodio na Balkanu. Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora… Dobar dio regije danas je ostao bez struje. Iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava Hina neslužbeno doznaje da se dogodio raspad elektroenergetske mreže kroz tri države, prenosi N1. Zašto se dogodio nestanak struje u regiji još uvijek se ne zna. Špekulira se da je zbog visokih temperatura skočila potrošnja te da je sustav u jednome trenutku srušen.

O tome je li stanje alarmantno i možemo li reći da su ovo posljedice ljudskog djelovanja i neodrživog načina života, razgovaramo s Ninom Dusper Sušić, predsjednicom uprave za područje Balkana u Hitachi Energy.

Sustav je pravovremeno reagirao

Sve je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske: cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke, navodno do trafostanice Brinje. Hina također doznaje da se nikad do sad nije dogodio raspad elektroenergetskog sustava kroz tri države.

Ipak, Dusper Sušić objašnjava da ovo što se događa nije alarmantno u smislu zaštite postojeće infrastrukture jer je sustav pravovremeno reagirao, zaštitivši našu mrežu kroz postojeće softvere zaštite.


Pročitajte više: Ove žene su predvodnice održivosti u BiH


Ispadanje našeg prijenosnog sustava je posljedica problema u susjednim državama

“Istovremeno, moramo uvažiti da su prijenosne mreže svih država u regiji neadekvatne obzirom na tržišne zahtjeve – ubrzanim razvojem obnovljivih izvora energije, kao i razvojem društva koje iziskuje sve veće količine električne energije, svi su operateri prijenosnog sustava pod velikim pritiskom realiziranja kapitalnih investicija kako bi osigurali stabilnost mreža”, dodaje.

Kako kaže, u špekulacije ne želi ulaziti. Ispadanje našeg prijenosnog sustava je posljedica problema u susjednim državama. Naime, naša je prijenosna mreža povezana s mrežama svih susjednih država te su problemi na dalekovodu u Crnoj Gori i BiH uzrokovali lančanu reakciju.

Članak je preuzet s womeninadria.com

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Težak je ovaj 11. jul…

Danas sam na šporetu skuhala fildžan kahfe. Iznijela sam ga na balkon i proučila El Fatihu. Kahfu neću popiti, ona nije za mene. Molitvom...