Koliko vrijedi engleska kruna i ko će ju nositi nakon kraljice Elizabete II?

I dok se Ujedinjeno kraljevstvo priprema da danas u 12 h započne posljednji ispraćaj svoje kraljice Elizabete II, koja je umrla 9.9.2022. cijeli svijet se priprema da zajedno s Britancima isprati najpoznatiju kraljicu današnjice

Posljednji ispraćaj voljene kraljice

U Londonu, glavnom gradu britanskog kraljevstva, sve je spremno za posljednji ispraćaj njihove kraljice. Kovčeg sa kraljičinim tijelom je već danima bio izložen u Buckinghamskoj palati, a posljednja javna osoba koja mu se poklonila u ime engleskog društva i House of lords je nova britanska premijerka Sarah Clarke.

Potom će kraljičin kovčeg iz opatije iznijeti mornarički oficiri do povorke s konjima, koja će kovčeg prevući do Westminsterske opatije, a pogrebnu će povorku do opatije pratiti novi britanski kralj Charles, ili kako ga već nazvaše Karlo III. i članovi britanske kraljevske porodice. Tradicionalno će povorku predvoditi 200 gajdaša i bubnjara Kraljevskog ratnog zrakoplovstva. U Westminsterskoj opatiji u središtu Londona u 12h po našem vremenu, a u 13 h po engleskom vremenu, započeće će kraljičin pogreb. Obzirom da je opatija vrlo ograničena prostornim kapacitetom odlučeno je da pogrebu mogu prisustvovati samo 2000 ljudi , uglavnom članova kraljevskog kora i nekoliko odabranih šefova država.

Pogreb kraljice Elizabete

U kraljevskom koru na pogrebu će biti prisutni i holandski kralj Vilim Aleksandar, belgijski Filip, norveški Harald V, monegaški knez Albert II, danska kraljica Margareta i španjolski kralj Filip VI, ali i japanski caru Naruhitu i carici Masako, a mnogi od članova evropskih kraljesvkih familija koji su s britanskom kraljicom vezani i famijarnim vezama također će biti danas prisutni.

Na pogreb dolazi i američki predsjednik Joe Biden i supruga Jill, francuski predsjednik Emmanuel Macron, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, brazilski Jair Bolsonaro, talijanski predsjednik Sergio Mattarella, njemački Frank-Walter Steinmeier, izraelski Isaac Herzog i južnokorejski Yoon Suk-yeol. Europsku uniju predstavljat će predsjednici Europske komisije Ursula von der Leyen i Europskog vijeća Charles Michel. Biće tu još mnoštvo predstavnika diplomatskog svjetskog kora, no zbog sankcija nije pozvan niko iz Ruske federacije, niti država koje su pod svjetskim sankcijama kao što su Sjeverna Koreja, Afganistan, Sirija.

Nakon pogreba u Westminsterskoj opatiji, pogrebna povorka će preći u kapelu St George’s Chapel u kraljevskom dvorcu Windsor, gdje će biti održan privatni pogreb u krugu najuže kraljevske porodice i predstavnika svjetskih moharhija, koji su u direktnoj familijarnoj vezi s britanskom krunom.

A ko će naslijediti kraljičinu kraljevsku imperijanu krunu?

Kruna engleske kraljice Elizabete II, Kraljevska državna kruna, će tokom pogrebne procesije biti izložena na ljubičastom jastučiću na njenom kovčegu prekrivenom zastavom britanskog kraljevstva. No, šta će se desiti s njenom krunom nakon što kraljica bude pokopana u kapeli St. George U Windsoru?

Kraljica Elizabeta II je još prije svoje smrti objavila da će supruga njenog sina Charlsa, Camilla, tada Vojvotkinja od Cornwolla, postati Kraljica Pratilja, Queen of Consort, kad Charles bude krunisan za britanskog kralja. Tada će ona, prema tradiciji, dobiti na korištenje u krunidbenoj svečanosti skupocjenu kraljevsku Kohinoor krunu, krunu Kraljice Majke, krunu nekadašnje kraljice Viktorije, koja u sebi sadrži čuveni Kohinoor dijamant. To je nekada bio najdragocjeniji dijamant na svijetu, 105.6 karatni dijamant, težak 21,6 grama, koji je pronađen još u 14. vijeku u Indiji, a tek 1849, nakon britanske aneksije Punjaba, dijamant je postao sastavni dio britanske kraljevske krune tadašnje Kraljice Viktorije. On se nalazi na vrhu kraljevske engleske krune koju je nosila Kraljica majka, majka Kraljice Elizabete II, a danas je sastavni dio krune koju će nositi Kraljica Pratilja, Camilla, a nakon smrti Kralja Charsea III, nosiće je sadašnja supruga njegovog sina prijestolonasljednika Williama, Kate Midleton.

Kohinoor kraljevska kruna

Koliko vrijedi britanska kraljevska kruna?

Međutim, postoji i druga, još skupocjenija kraljevska britanska kruna, Kraljevska državna kruna. Ova je kruna napravljena od zlata i najspektakularnija i najdragocjenija je od svih svjetskih kraljevskih kruna ukrašena s mnogo dragulja iz ranijih engleskih kruna. To je kruna koju ćete vidjeti na ljubičastom jastučiću na kraljičinom kovčegu, popularno nazvana Cullinan dijamant kruna.

Kraljevska državna kruna

Čuveni draguljari procjenjuju da je ova skupocjena kruna neprocjenjive vrijednosti, jer u ukrašena sa 2.686 dijamanata, 269 bisera, 17 safira i 11 smaragda. Na centralnom mjestu nalazi se Rubin crnog princa, ispod njega 317-karatni dijamant Cullinan II (zvani Druga zvijezda Afrike), kao i 104-karatni ovalno izrezani Stuart Sapphire, i Safir Svetog Edvarda, koji se nalazi u gornjem krstu krune.

Cullinan, najveći dijamant na svijetu pronađen je 1905. u rudniku Premier Mine u gradu Cullinanu u Južnoj Africi. Imao je 3.106 karata (621 gram), a brušen je i razlomljen na devet velikih brušenih dijamanata i mnogo manjih.

Poklonjen je kraljevskoj britanskoj familiji kad je Južna Afrika bila pod britanskom vladavinom. Od njega su napravljani Culinnan I i Cullinan II dijamanti. Cullinan I nazvan je Veiika zvijezda Afrike, The Great Star of Africa i ima 530 karata (106 grama). Nalazi se na vrhu kao glavni, centralni dio engleskog kraljevskog žezla.

Cullinan dijamant

Kraljevska državna kruna je posebno izrađena za krunidbu Elizabetinog oca, kralja Grorgea VI 1937, a kraljica Elizabeta II ju je nosila na svojoj krunidbi 1953. Ova se kruna sa ostalim dragocjenim draguljima čuva u sefovima čuvene Londonske kule (Tower of London).

Ona se koristi isključivo u trenutku krunidbe britanskog kralja ili kraljice, teška je dva kilograma i preteška je za nositi. Čak se i kraljica Eizabeta II jednom našalila da je njena kruna preteška te da bi vam, ako pogledate dole, “mogao puknuti vrat”.

Britansko kraljevsko žezlo

“Na sreću, moj otac i ja smo imali tako oblikovanu glavu da kada je jednom stavite ona se ne miče”, rekla je Elizabeta II za BBC 2018.

Kraljevska državna kruna

Nakon što kraljica Elizabeta bude danas pokopana u Windsoru, kraljevska državna kruna će ponovno biti pohranjena u sefovima Londonske kule do trenutka kad bude ponovno izložena u vrijeme krunidbe novog britanskog kralja Charlsea III. Kraljičina druga, Kohinoor kruna, će u tom trenutku biti izložena na istoj procesiji krunidbe novog kralja, no nju će nositi Kraljica Pratilja, Camilla. I jedna i druga kraljevska kruna biće nakon krunidbe ponovno vraćene u kraljevske sefove Londonske kule.

No, da li će ova dva dijamanta ostati u sastavu britanske krune ostaje da se vidi jer su sve veći povici i opravdani zahtjevi iz Južne Afrike i Indije da im se vrate ova dva dijamanta, za koje smatraju da je britanska kraljevska familija “ukrala” dok su Indija i Južna Afrika bile pod njihovom kolonijalnom vlašću.

Photo: rtv.uk/Reuters/worldhistory/Getty images

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Težak je ovaj 11. jul…

Danas sam na šporetu skuhala fildžan kahfe. Iznijela sam ga na balkon i proučila El Fatihu. Kahfu neću popiti, ona nije za mene. Molitvom...