Održana prva konferencija “Žene u bankarstvu i sektoru finansijskih usluga”

Druga konferencija business portala Women in Adria BiH, koji promovira žene u biznisu u regionu, Konferencija za žene u bankarstvu i sektoru finansijskih usluga održana je danas u Hotelu Holiday u Sarajevu.

Ivana Matić, osnivačica i direktorica portala Women in Adria, u uvodu je podsjetila na nužnost i važnost umrežavanja žena u biznisu, i poduzetnica i onih koje su u korporativnom biznisu. 

Ivana Matić i Minela Vilić

“U Hrvatskoj već dugo radimo ovakve tematske konferencije za žene u financijskom biznisu, potom za žene u građevini i arhitekturi, žene u znanosti i pharma biznisu. Ženama nedostaju ovakve vrste druženja, jer su uglavnom vezane za posao i kuću i nemaju vremena za druženje, za razliku od muškaraca koji imaju i svoje večere, i sportske aktivnosti i vrijeme za “cugu””, rekla je Ivana.

Zastupljenost žena u upravama financijskih institucija među najboljima na Balkanu

U Bosni i Hercegovini žene čine 35% članova uprave banaka i 30% članova uprava osiguranja, čime još uvijek nije postignuta ravnopravnost, ali su ove brojke među najboljima u regiji. Osim što raznolike uprave donose bolje odluke što rezultira boljim poslovnim rezultatima, veća zastupljenost žena u upravama je nužna i zbog boljeg razumijevanja žena kao korisnica financijskih proizvoda i usluga. Naime, žene su sve obrazovanije i pokreću sve više biznisa, a istraživanja pokazuju da su nezadovoljne proizvodima i uslugama koje dobivaju od banaka i ostatke financijske industrije. Ivana Matić je istaknula da smo na Balkanu bolji od ostatke Europe po ponudi za poduzetnice, dok kvalitetom proizvoda i usluga za korporativne žene ne možemo biti zadovoljni: ” EBRD je pomogao bankama da bolje razumiju poduzetnice kao tržišnu nišu, dok financijska industrija žene kao klijente fizičke osobe još uvijek gleda kao nekoga tko samo “pegla” kartice umjesto da se radi na razvoju dugoročnih odnosa i edukaciji”.

Ana Keglović Horvat, trenerica osobnog razvoja, je i na ovoj konferenciji održala sjajno predavanje o tome kako treba slušati svoju intuiciju, energiju i kako ih osloboditi.

Minela Vilić, vlasnica agencije MiVi communications, otvorila je panel diskusiju na konferenciji, na kojoj su učestvovale Lidija Žigić, predsjednica Uprave NLB banke, Mirha Krivdić, članica Uprave Raiffeisen banke i Sabina Mujanović, predsjednica Uprave Vienna osiguranja VIG.

Do vrha se dolazi mukotrpnim radom i odricanjem

“Na putu od dna do članice Uprave sam imala podršku i muških kolega i ženskih kolega i sa 36 godina sam postala član Uprave u banci. A onda vas često pitaju: A u kojoj si ti političkoj partiji? Ja kažem nisam ni u kakvoj. Ide drugo pitanje: A šta vam radi tata? I treće je: A čija ste vi ljubavnica?”, ispričala je Lidija Žigić svoju poslovnu priču. 

Lidija Žigić

Mirha Krivdić, je istakla da je podrška ključna za žene i da svi imamo pravo na svoje odluke i da je to razlog zašto je posvetila mnogo vremena u svojoj karijeri da promovira pravo žena da svjesno i hrabro donose svoje odluke vezano i za karijeru i za planiranje obitelji.

Sabina Mujanović je poručila mladim ženama: “Ja sam postala i majka i supruga kad sam bila na čelu kompanije i želim poručiti mladima da to nije prepreka. Sve se može s dobrom organizacijom i i dobrom podrškom, i supruga, i majke i oca i svekrve.”

Žene su sklonije transformacijskom liderstvu koji stvara timove sa stabilnim vezama

Enisa Selmanović Salkić, osnivačica i direktorica Consultor, na svom predavanju “Žene su bolji lideri” istakla je: “Žene su zbog svojih neurobioloških karakteristika prirodno okrenute

Enisa Selmanović Salkić

transformacijskom tipu liderstva koji stvara i vodi najbolje i najuspješnije timove sa jakim i stabilnim međusobnim vezama”.

Sve je lakše kad radiš ono što voliš!

Alma Kratovac, direktorica ESP BiH, u svom predavanju je pričala o promjenama na koje ju je natjerala corona epidemija. Ispričala je svojiu vrlo emotivnu i dirljivu životnu priču i priznala je da se njen život sastoji od niza pogrešnih odluka, a da je samo jedna odluka u njenom životu bila najispravnija do sada, kada je odlučila postati majka.

“Bitno je da pronađete ono što volite i ne odustajete od toga, a sve ostalo, iako nemate ni  svakodnevnu infrastrukturu u životu, je ostvarivo i moguće”, priznala je Alma.

Alma Kratovac

Posljednje predavanje je održala Merima Mahmutović, Business development managerica u Comtrade, na kojem je pričala o svojim profesionalnim iskustvima.

Od tradicionalnog bankarstva do fintecha

“Nakon 12 godina karijere napustila sam vrlo sigurnu poziciju u banci da bi se obrela u muškoj IT industriji, jer se nisam libila da ponovo krenem graditi karijeru u novom za mene potpuno nepoznatom okruženju. Bitno je znati šta želite i daleko ćete doći”, poručila je na kraju Merima.

Žene u bankarstvu i financisjkom sektoru

Današnju konferenciju za Žene u bankrstvu i financijskom sektoru podržali su: OPA, Raiffeisen bank, NLB banka, KPMG i Vienna osiguranje VIG, Consultor, Franck, Margo, Oaza, Kare BiH, a medijski pokrovitelj je Face TV. 

Photo: Women in Adria

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

unaprjeđivanje radnika

Zvijezda je rođena! Ili možda ipak nije?

Ima onaj jedan koji je odličan. Kako god ga baciš, dočeka se na noge. Omiljen u timu, omiljen kod klijenata. Kad treba fakin je,...