Održan je last minute novogodišnji art market u Kutchi

I kako uvijek sve poklone, a posebno one novogodišnje kupujemo u zadnji tren, kad su ogromne gužve u shopping centrima, danas upravo zbog toga je u sarajevskom concept storeu Kutcha održan novogodišnji Art market pod nazivom Subota u Kutchi: Last minute gifts market. Bila je ovo još jedna sjajna prilika da u Kutchi danas kupite neki od novogodišnjih poklona od naših sjajnih dizajnerica.

Zanimljivi proizvodi sarajevskih dizajnerica u Kutchi

A na današnjem prazničnom art marketu u neobičnom i moderno uređenom concept storeu Kutchi, bilo je predstavljeno nekoliko lokalnih dizajnerica sa svojim unikatnim proizvodima. Na marketu su se predstavile dizajnerice koje su vlasnice brandova: Studio59, Make Me, Dogma, Tako Ceramics, Jasna Čolić Keli, ARTFOR i MUCHNESS.

Adna Ahmedić Kadić, arhitektica je koja stoji iza projekta concept storea Kutcha, otvorenog u decembru 2016, koji je tada bio pravo umjetničko osvježenje jer je nudio jedan dotada u Sarajevu neviđen koncept sačinjen od proizvoda lokalnih dizajnera. Današnji art market je bio i rođendanski, jer je Kutcha proslavljala svoj šesti rođendan.

Kutcha

To je mjesto koje je meni falilo u ovom gradu, pa sam tada odlučila da napravim Kutchu. Prvo je nastao concept store, pa nakon njega i ljetnja bašta. A onda smo odlučili da tu ljetnju baštu ubacimo u unutrašnji prostor, da i tokom zime ovdje možete popiti čaj, tople napitke i vidjeti zanimljive proizvode lokalnih dizajnera i dizajnerica. Mi smo sve prijateljice i odlučile smo da napravimo ovaj Last minute gift market da ljudima omogućimo da u zadnji tren kupe na miru poklon kojim će obradovati svoje najbliže. Ponudili smo sve ono što Kutcha inače nudi i predstavnice brandova koje nudimo su tu da svojim savjetima pomognu našim gostima. A imamo danas i posebne popuste upravo za kupovinu poklona u zadnji tren“, poručila je Adna.

Također je istakla da Kutcha svake sedmice organizira zanimljivu radionicu slikanja pod nazivom Gin&tones, gdje tokom zime nude kuhani gin, i u suradnji sa slikaricom i grafičarkom Alisom Čabar, kao instruktoricom slikanja, podučavaju zainteresirane slikanju.

Od kapa, šalova i ljekovitog bilja s Bjelašnice do ručno rađene keramike

U Kutchi inače redovito možete pronaći vrlo zanimljive proizvode lokalnih dizajnerica, koji se razlikuju od uobičajene ponude u dućanima i shopping centrima i po toj unikatnosti je Kutcha i poznata.

Vlasnica branda Dogma, produkt dizajenerica, Arma Bešlagić, vlasnica je i vrlo zanimljivog poljoprivrednog gazdinstva na Bjelašnici. Njen brand ima zanimljivu priču jer se najprije bavila tekstilom i proizvodila je zanimljive odjevne predmete za djecu, a potom se razvila ljubav prema vuni i pletenju, pa je počela proizvoditi pleteninu.

Arma Bešlagić, Dogma

Moja ljubav prema vuni se super spojila s činjenicom da s familijom prije desetak godina odselila iz grada i danas živimo na Bjelašnici, tako da su kape i šalovi zimska varijanta naših seoskih proizvoda, a ljeti se bavim skupljanjem ljekovitih trava i pravljenjem prirodnih preparata od bjelašničkih trava. Danas su posjetitelji mogli birate Dogma kape i šalove, ali i balzame od ljekovitog bilja s bjelašničkih livada i brda. I naravno, snijeg će početi padati kad svi budu imali toplu kapu i srcegrijući čaj za poslije sankanje i skijanja i melem za zaštitu lica“, poručila je Arma.

Dizajnerski nakit je uvijek provjereno dobar poklon

Na današnjem marketu predstavile su se i sarajevske dizajnerice koje proizvode vrlo neobičan nakit i proizvode od keramike. Dizajnerica i skulptorica Nina Handžić ispričala nam je kako se nakon dugogodišnjeg bavljenja produkt dizajnom na različitim projektima odlučila priključiti ocu Ibrahimu Handžiću, sarajevskom skulptoru, u njegovom studiju na Baščaršiji u Čizmedžiluku. Tamo izrađuje i izlaže svoj nakit, koji je danas predstavila i na art marketu u Kutchi. Voli izrađivati zanimljive kombinacije metala i drveta, te poludragog kamenja i bisera, i svaka njena kreacija predstavlja posebnu dizajnersku priču. Svoju je ljubav prema skulpturi Nina uktala i pretočila i u svoj nakit i svaki komad njenog nakita je posebna skulptura, koju ćete nositi kao unikatnu ogrlicu, naušnice, prsten. I znajte da ćete biti vrlo autentični sa ovim malim skulptorskim minijaturama.

Last minute market u Kutchi

U Kutchi smo dans mogli vidjeti i zanimljive keramičke šolje, vazne, zdjelice iz TAKO Ceramics, te nakit iz Studio59 i dizajnerice Jasne Čolić Keli.

Photo: Women in Adria

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

konferencija za poduzetnice panel

Upoznajte iskusne paneliste Konferencije za poduzetnice

Usred tekućih diskusija o potencijalnom pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, postoji ključni narativ koji često ostaje u sjeni. Riječ je o izvanrednim pričama...