Sabina Piknjač se vratila u Sarajevo iz kojeg vodi muzičke škole

U godinama kad svjedočimo svakodnevnom odlasku naših ljudi iz BiH u uređenije i sigurnije zemlje diljem svijeta rijetke su priče o ženama i njihovim familijama, koje se iz tih izmaštanih, boljih svjetova vrate u svoju domovinu i ovdje naprave sjajan biznis. Jedna od takvih priča je i ova koju vam donosimo o Sabini Piknjač i zanimljivoj sarajevskoj muzičkoj školi Mali Mozart, koja je nastala u Australiji kao Aria music, a potom se zajedno sa svojim tvorcima, Sabinom i njenom familijom, preselila u Sarajevo.

Put od Graza preko Sydneya do Sarajeva

Odlazeći iz ratnog sarajevskog vihora ’92. Sabina Piknjač je svoje utočište pronašla u Austriji. Dijeleći izbjegličku sudbinu mnogih Bosanaca i Hercegovaca nastanila se najprije u Grazu, nastavljajući svoje studije na Pedagoškom fakultetu, a godinu kasnije se udala za svog supruga Rusmira. Iz Austrije je put, zajedno sa suprugom, odvodi u Sydney gdje su Sabina i Rusmir osnovali svoju privatnu muzičku školu pod imenom Aria Music.

Obzirom da je moj suprug Rusmir završio Muzičku akademiju, a ja sam uvijek bila povezana u radu sa djecom, sudbina nas je spojila i nekako spontano smo otvorili svoju prvu muzičku školu u Sydneyu. Udruženi zajedno, uz puno ljubavi prema našem poslu išlo je sve vrlo lagano i uskoro smo postali jedna od vodećih muzičkih škola u Sydney-u. Međutim, uvijek negdje je postojala želja da naše znanje i iskustvo podijelimo i sa našom zajednicom i našom djecom, tako da smo 2008. godine odlučili da se vratimo u Sarajevo i nismo se pokajali”, započinje svoju Priču Sabina.

Sarajevski Mali Mozart
Sabina i Rusmir Piknjač

Pročitajte više: Stomatolozi Samra i Tarik Aščerić su napravli su Cavex -prvu četkicu za zube u BiH


Po povratku u Sarajevo, u želji da našoj djeci u BiH predstave posebnu vrstu edukacije u oblasti muzičkog obrazovanja Sabina i Rusmir osnivaju muzičku školu “Mali Mozart”.

Sidnejsku školu smo ostavili našem menageru da je vodi, uz naravno našu svakodnevnu online podršku, i naša australijska, Aria music škola, je još uvijek aktivna. Jednom godišnje jedno od nas dvoje putuje u Sydney i obilazi našu školu“, kaže Sabina.

Sarajevski Mali Mozart
Sabina Piknjač

Sarajevska muzička škola Mali Mozart djeci iz cijele BiH pruža priliku da se predstave publici

Njihova sidnejska Aria music muzička škola godinu dana nakon njihovog povratka u Sarajevo je dobila i svoju mlađu bosansko-hercegovačku verziju otkriva nam Sabina: “Naša sarajevska škola se zove Mali Mozart i aktivna je od 2010 godine. Duboko sam ponosna na nju. Sjećam se da, kada smo se vratili u Sarajevo, nije baš bilo neke velike ponude u oblasti muzike, osim državnih muzičkih škola. Naša zamisao je bila da djecu opustimo, da mogu da vide da se instrumenat moze učiti bez nekog velikog pritiska, a uz puno ljubavi. I to nam se svakodnevno potvrđuje. Roditelji su nam dolazili i zahvaljivali se što nam je davalo još više snage da istrajemo. To je i naša filozofija rada sa djecom, a i s roditeljima“.

A da ime slavnog svjetskog kompozitora i čudesnog pijaniste njihova škola, Mali Mozart, ne nosi slučajno dokazuje i činjenica da svake godine na Mozartov rođendan, 27. januara, u Domu Armije, Sabina i Rusmir već tradicionalno organiziraju poseban koncert u čast slavnog kompozitora gdje se okupljaju djeca iz svih dijelova BiH.

Ono što nas čini ponosnim i što nam daje volju da to organizujemo je povratna informacija od djece i roditelja koji dođu iz dijelova BiH gdje skoro da nemaju priliku da se predstave i sviraju pred širom publikom. Također sam ponosna i na naš internacionani projekat SASEVC, internacionalno takmičenje violina, koji smo održali u julu 2018 godine”, ističe Sabina.

Želeći svojim učenicima prućiti mogućnost nastavka školovanja na svjetskim univerzitetima 2019. godine su se povezali sa University od West London i London Collage of Music i svojim učenicima omogućili da polažu ispite i ostvaruju diplome koje su svjetski priznate.

Jako sam ponosna da smo svojim povratkom i otvaranjem Malog Mozarta inspirisali još mnogo sličnih ustanova da predstave drugačiji vid pristupa muzičkoj edukaciji. Sjećam se da, pošto su moje tri kćeri 2008. godine bile još osnovci, nisam mogla naći neku školu scenskih umjetnosti da ih upišem, a sada već imamo par odličnih škola“, tvrdi Sabina.

Također ističe da im je najveća inspiracija u radu škole kad kroz organizaciju redovnih koncerata na sceni vide sjajan napredak njihovih učenika od kojih neke prate još od vrtićke dobi, od njihove treće godine pa nadalje. Taj napredak svojih učenika Sabina smatra najvećim darom, koji ih motivira da ulože još veći napor i entuzijazam u realizaciji njihovih planova i ističe: “Naši naredni planovi su da se još više posvetimo konstantnom unapređenju filozofije naše edukacije. Vjerujemo samo da kroz ljubav prema djeci uz uzajamno podršku roditelja možemo mijenjati i osavremenjavati društvo u BIH“.

Padovi su naši najveći učitelji na putu ka uspjehu

Svojim najvećim životnim kapitalom Sabina smatra svoje tri kćeri Arianu, Ellu i Alanu, koje su sve tri naslijedile dominantne očeve muzičke gene, pa Ariana svira flautu, Alana violinu, a Ella klavir i gitaru. Balansirajući istovremeno vođenje dvije muzičke škole na dva kontinenta, Sabina priznaje da je uspjela da organizira život i posao tako da je imala dosta vremena za svoje kćeri i na to je jako ponosna. Filozofiju muzičkog obrazovanja koju primjenjuju u svojoj školi su suprug i ona pružili i svojim kćerima, tako da su one ostvarile i svjetske muzičke pobjede i danas su sve tri uspješne, mlade žene, za koje Sabina tvrdi da znaju šta žele, a šta ne.

Sarajevski Mali Mozart
Famijila Piknjač

Ariana i Ella su kontaktirane od Dysney production, jer su oni tražili njihovu suglasnost da koriste obradu koju su njih dvije zajednički uradile na temu Simpsonovih. Također, Ariana trenutno surađuje sa svjetski poznatim pijanistom Maksimom Mrvicom, sa kojim ima koncerte širom svijeta. Mislim da djeci samo treba podrška i konstantni osjećaj da su vrijedni svega, a da su padovi dio puta ka uspjehu i bez njih nema napretka. Ja sam znala slaviti njihove “padove” zajedno sa njima, jer sam nastojala da duboko shvate da se bez njih ne može ići naprijed i da su to naši najvažniji učitelji. Učila sam ih da i nije baš normalno da se imaju sve petice ili desetke, ali kako sam ja bila više opuštenija one su postizale bolje rezultate što mi je potvrđivalo teoriju d asu najvažniji ljubav, podrška i kompletno povjerenje. Nema tabu tema, sve možemo riješiti uz zdravu komunikaciju. Mislim da je to jako važno da roditelji shvate – da djecu moramo naučiti kako da podnose tzv. “padove”, jer lako je biti sretan kada sve ide lagano, ali dijete treba da zna i kako da psihički ne pada ako nešto i nije bš tako jednostvano. To je ključ! I tu nastupa roditelj “, otkriva nam Sabina. 

Ljubav prema energetskoj astrologiji i Kalendar za intuitivne žene

Osim muzičke edukacije Sabina nam otkriva i svoju drugu veliku ljubav, a to je Energetska astrologija. Posvetila se izučavanju i dubljem razumijevanju života i proučavanju astrologije i bila je zapanjena znanjima koje je otkrila.

Kada je astrologija ušla u moj život nisam mogla da vjerujem koliko je tačna. Ne interesuju me predikcije i šta će se desiti danas ili sutra, ali mi je jako zanimljivo posmatrati na sebi i ljudima oko sebe koliko su naše natalne karte i naše lične kosmičke karte. Tu se nalaze svi naši potncijali, energetske blokade i ako radimo na njima sve nam poprima puno više smisla, jer energija radi za nas. Mi smo prije svega energetska bića. Kada znamo kako da pratimo svoju energiju, kako da koristimo energetske vježbe mi čistimo svoju energiju koja radi za nas unaprijed“, tvrdi Sabina.

Ponukana svim prikupljenim saznanjima i astrološkim vještinama nedavno je izdala i svoj prvi kalendar pod nazivom – Kalendar za intuitivne žene. Namjenjen je ženama koje žele da se duboko povežu sa sobom i da podstakne našu najveću moć – intuiciju. Kalendar nježno vodi žene tako da se svaki dan povežu sa sobom i svojim višim ja.

Sarajevski Mali Mozart
Sabina Piknjač- Kalendar intuitivne žene

“Moj dan počinje tako što poslije prve jutarnje kafice odmah radim vježbe tapkanja i čistim svoju energiju, zatim ide 20 minuta meditacija i na kraju 20 minuta rastezanja i yoga. Bez toga ne mogu krenuti u dan. Ono što sam naučila sa Energetskom astrologijom je da sa puno manje rada puno više postižem i da radim sve sa puno više lakoće. Nisam mogla da vjerujem da je to moguće, ali sada pošto živim takvim životom vidim kako, kada se energija pravilno usmjeri, sve radi za nas, a kad nešto ne ide kako sam planirala duboko znam da i to radi za mene”, s osmijehom veli Sabina.

Priznaje da jako uživa u ovom”energetskom” radu naročito na svojim radionicama za žene koje redovito održava i koje je jako ispunjavaju.


Pročitajte više: Naida i ismet Lisica: “Dizajn je naša porodična priča s kojom smo oživili očev zanat


Ono što sam još naučila je da biram da sam okružena ženama koje me inspirišu da jednostavno postanem još bolja verzija sebe. Energija je zarazna tako da je veoma važno s kim je dijelimo. Astrološki, budućnost nam je da se udružujemo, podržavamo jedni druge, jer smo ušli u doba Vodolije i tek načeli jedan mali djelić tog portala, koji će trajati 250 godina. Vodolija voli udruživanja, slobodu, tehnologiju i jako je human znak kojem su drušvo i zajednica vioma bitni. Trenutno se nalazimo u jednom malom vakumu koji čisti stare zaostale strukture kojim je vrijeme isteklo. Taj period bi trebao biti završen do 2026. godine. Jos malo strpljenja“, poručuje Sabina

I na kraju našeg razgovora Sabina nam otkriva jednu malu poruku koja bi nam mogla pomoći da puspješn i relaksirano prebrodimo ovo turbulentno vrijeme: “Univerzum će dati podršku svemu što je za jedan veliki značaj za duboki i istinski napredak šire zajednice, gdje će sve što podržava humanost dobiti ogromnu energetsku podršku kakvu mi ne možemo ni zamisliti“.

Photo: Privatna arhiva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Težak je ovaj 11. jul…

Danas sam na šporetu skuhala fildžan kahfe. Iznijela sam ga na balkon i proučila El Fatihu. Kahfu neću popiti, ona nije za mene. Molitvom...