Nijemac Olaf Osten svojom slikarskom instalacijom povezuje Beč i Sarajevo

Njemački vizuelni umjetnik Olaf Osten postavio je vrlo zanimljivu umjetničku instalaciju pod imenom “Home sweet home na Vilsonovom šetalištu, koju su prošli i ovaj vikend mogli pogledati svi posjetioci Vilsonovog.

Naime, Olaf je monohromnom aktilnom tehnikom oslikao prozorske zavjese na kojima je prikazao zanimljive slike podcrtavajući vrlo snažnu vezu između Beča i Sarajeva. Izlagajući posjetiteljima svoje transparente slike na zavjesama koje vijore u zraku između drveće na Vilsonovom šetalištu Olaf je pokušao dočarati dvoznačnost svih slika i mjesta koje vidite na instalacijama, a koje vam mogu dočarati boravak u Sarajevu i Beču istovremeno.

Olaf Osten

Olaf u ovom radu pokušava naglasiti višeslojnost pripadanja jednoj domovini, jednom gradu, jednoj kulturi, koje su i dio njegove osobne životne priče, jer se kao Nijemac doselio u Beč prije 25 godina. Propitujući značenje pripadnosti jednoj kulturi i jednom jeziku podcrtava potrebu za nužnošću kulturološkog balansiranje između, a prepoznatljivi motivi na njegovim slikama iz naše prošlosti i sadašnjosti su dio naše svakodnevice, politike i društva u kojem živimo i rezultat su vlastitih iskustava o drugačijosti i različitosti, razgovora o onome po čemu se razlikujemo i književnosti imigranata s ovog područja.

Volim one momente, u kojima moje porijeklo ili porijeklo osobe koja stoji prekoputa mene, ne igra nikakvu posebnu ulogu jer zajedno radimo ili igramo nešto vrlo konkretno. Volim kad u svojim radovima imam priliku da testiram naizgled kontradiktorne elemente i da vidim da li oni ipak mogu da formiraju cjelinu ili sam samo umislio njihovu nespojivost. Inspirira me književnost imigranata i disidenata sa Balkana, naročito iz Bosne. Volim i čitam Aleksandra Hemona i Sašu Stanišića čije su mi knjige pomogle da razumijem kako ste vi odrastali i živjeli u bivšoj socijalističkoj Jugoslaviji i kako se živjelo ovdje u ratu, i da shvatim šta Bosna ustvari jeste”, otkriva Olaf za Women in Adria.

Olaf Osten

Ovaj projekat je jedan od pobjednika prošlogodišnjeg natječaja „On the Road Again“, koji je iniciralo Ministarstvo vanjskih poslova Republike Austrije u kojem su učestvovali umjetnici iz područja likovne i medijske umjetnosti koji žive i rade u Austriji. Ova instalacija održana je pod pokroviteljstvom Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo.

Olaf Osten je rođen 1972. u Lübecku, u Njemačkoj. Studirao je grafički dizajn u Hildesheimu i Dublin u Irskoj. Od 1997. živi u Beču, gdje ima i atelje.

Osten prije svega crtanjem i slikanjem rado prerađuje radne i komunikacijske elemente naše svakodnevnice kao što su prozorske zavjese, digitalni tableti, kalendari, karte ili novine i pri tome, između ostalog, pita jesu li nam naše orijentacijske strukture zaista uvijek korisne. Njegovi radovi su prikazivani na brojnim međunarodnim izložbama u Austriji i inostranstvu. Kao crtač često radi interdisciplinarno, među njegovim projektnim partnerima su bečki Mumok – Muzej moderne umjetnosti, festival Wiener Festwochen i Festival plesa – Impuls-Tanzfestival. 2012. godine je zajedno s Ernstom Logarom dobio Austrijsku državnu nagradu „Najljepše knjige Austrije“.

Photo: Women in Adria

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

konferencija za poduzetnice panel

Upoznajte iskusne paneliste Konferencije za poduzetnice

Usred tekućih diskusija o potencijalnom pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, postoji ključni narativ koji često ostaje u sjeni. Riječ je o izvanrednim pričama...