Svjetski Dan poduzetnica u BiH podržale samo žene

Zanimljiva je ova protekla sedmica, a još više jučerašnji datum. Zato jer se ove sedmica istovremeno obilježavao Svjetski dan žena poduzetnica, ali i Svjetski Dan muškaraca. Pitate se, kakve sad to veze, dan poslije, ima? Pa ima. Zbog toga što je ovaj vikend, obilježen i vrlo važan datum za nas žene, s jedne strane Dan kad slavimo snagu ženskog poduzetništva, s druge strane Dan posvećen našim partnertima, očevima, braći, sinovima, muškim prijateljima, kolegama, svim muškarcima u našim životima.

Zašto je Svjetski dan poduzetnica slabašno obilježen u BiH?

Cijela protekla sedmica trebala je biti u znaku ženskog poduzetništva, jer je i UN odavno podržao ovu incijativu da žensko poduzetništvo slavi cijelu sedmicu u novembru, da dobije puno više prostora u medijima, da se djevojke i djevojčice u školama i na fakultetima upoznaju sa mogućnostima pokretanja svog sopstvenog biznisa, da se građanstvo upozna šta je žensko poduzetništvo, a naročito da se skine stigma sa žena poduzetnica kao preambicioznih žena koje nemaju vremena ni za majčinske ni za partnerske obaveze. Trebala je, ali u našoj zemlji naše društvo i naši mediji nisu baš previše zainteresirani za žensko poduzetništvo.

Poduzetnice

Iako prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH iz 2020. u BiH imamo 74 570 poduzeća i poduzetnika, 27 415 poduzeća i 47 155 poduzetnika, sa ukupnim brojem zaposlenih 572 789, naši državni statistički organi još uvijek nisu izračunali koliki je broj žena poduzetnica u toj masi poduzetnika. Ni za 2020, a sigurno neće ni za 2021. A vjerujemo da bi žena poduzetnica bilo bar 50%, ako ne i više.

Pratili smo cijele ove sedmice zbivanja na medijskoj sceni, ali i političkoj, i nismo baš oduševljeni vrlo lošim i mlakim odnosom spram destigmatiziranja ženskog poduzetništva i stvaranja bolje klime u našem društvu za javne financijske poticaje i podršku ženama poduzetnicama. Zašto je to tako teško je reći. Ne možemo se uvijek pozivati na na patrijarhalne okvire našeg društva, na konzervativni mentalitet našeg podneblja, na vrlo lošu educiranost našeg stanovništva.

Ima nešto i do nas, žena poduzetnica. Jer šutimo, previše zaokupljeno svojim poslom, nemilosrdnom tržišnom utakmicom, porastom troškova, opstankom naših poduzetničkim poduhvata, pa vrlo često nemamo vremena podići glas, da nas se bolje čuje.

A ko će, ako ne mi, žene poduzetnice, pričati o onome šta mi ustvari radimo, tamo na tim našim poslovima? Ko će promijeniti te konzervativne stavove o ženskom poduzetništvu u našoj zemlji ako budemo šutale? O nama poduzetnicama će i dalje pričati oni koji nas ne vole, i koji bi nas najrađe zatvorili u kuće, jer zaboga tamo nam je, uz djecu i šporet mjesto. Šta možemo uraditi da se ta praksa promijeni?

Kako biti poduzetnica?

Edukacija o ženskom poduzetništvu

Kako ovaj podnaslov sjajno zvuči. A ništa ne govori. Da, možda vam se čini previše sterilnim, nalik još jednoj medijski potrošenoj floskuli, no nije ustvari. Jer, edukacija o nama samima je naše najjače oružje. Jer, ko će o nama najbolje podatke dati, ko će reći šta žensko poduzetništvo znači, s kakvim se problemima poduzetnice suočavaju svakodnevno, kako i da li ih uspijevaju rješiti, kako žive uopće te “preambiciozne” žene koje nemaju vremena ni da budu normalne majke ni supruge? Pa, mi žene poduzetnice!

Kad to shvatimo, onda ćemo znati šta nam je činiti. Pa ćemo se spremnije povezivati jedna s drugom, s trećom, četvrtom, dvadesetom…pa ćemo dijeliti naše savjete jedna drugoj, podržavati se uzajamno, veseliti se uspjesima svojih saborkinja, kolegica, prijateljica, jer sve smo na istom poduzetničkom putu.Nimalo lakom, ni jednostavnom, prepunom odricanja i svakodnevnog žrtvovanja zarad ispunjenja svojih snova i ostvarenja onoga o čemu najviše sanjamo, boljem i kvalitetnijem balansu našeg privatnog i poslovnog života. I borićemo se za svaku inicijativu koja će nam poboljšati uvjete za rad, kao što je Women in Adria poduzetnička mreža u Hrvatskoj već drugu godinu zaredom nesebičnim i upornim angažmanom uspjela izdejstvovati besplatan vrtić za djecu poduzetnica u Poreču i Koprivnici a od sljedeće godine i u Samoboru. Nije nemoguće ni kod nas to ostvariti, samo treba htjeti i uporno raditi na tome. Jer to je naše pravo i tako će političari i oni koji drže ključeve javnih sehara i fondova pružiti najbolju podršku i potporu i našim poduzetnicama, mladim majkama.

Naše kandidatkinje za Nagradu najboljoj poduzetnici su heroine poduzetništva

Zato smo mi iz Women in Adria BiH tima organizirale dodjelu Nagrada najboljim poduzetnicama u BiH za 2022. upravo u ovoj sedmici u kojoj smo slavile snagu ženskog poduzetništva.


Pročitajte više: Dodijeljene su Nagrade najboljim poduzetnicama u BiH u 2022.


Nezimjerno smo sretne što smo proglasile najbolje među nama u ovoj godini. Dvije prekrasne mlade žene, majke, supruge, direktorice, managerice, financijske analitičarke, knjigovotkinje, glasnogovornice svojih poduzetničkih poduhvata, sve u jednom. Senitu Slipac i Merjem Hamzić.

Senita Slipac i Mejrem Hamzić

Nije bilo lako izabrati najbolje sa spiska fenomenalnih žena, Bosanki i Hercegovki, koje su bile nominirane za ovogodišnju Nagradu. Svaka je poduzetnička priča bila inovativna i svojstvena na svoj način, svaka drugačija, osebujnija, posebnija od one druge, a na kraju svaka pobjednička. Nevjerovatno je kakvu smo snagu ženskg zajedništva na tom spisku zlatnih žena poduzetnica u Bih vidjeli i naprosto je čudesna snaga ženskog BH poduzetništva, otjelotvorenim u tim magičnim ženskim poduzetničkim pričama. Svakoj se ženi, koja je bila dijelom ovogodišnjeg procesa Nagrade za najbolju poduzetnicu BiH u 2022., želimo još jedanput zahvaliti. Bez vas nominiranih, ali i bez svih onih koje se poduzetnicama u ovoj zemlji zovu, ne bi ni ovog projekta bilo, ni one magične večeri kada su žene pokazale svoju snagu zajedništva i bezrezervne podrške.

I da, svaka od vas je heroina ženskog poduzetništva u BiH. Jer nije lako bilo odlučiti se uploviti u vrlo uzburkanu vodu poduzetničkog biznisa. Mnoge od vas su ostavile kako to mnogi vole reći “sigurne” poslove i “sjajne uredske” plaće da bi probale ostvariti svoje snove. Usuditi se ostvariti ih je golemo, što bi Hercegovci rekli.

Najbolje poduzetnice u BiH 2022.

A istrajati na tom putu, posrtati, pa se ponovo dizati, plivati u bari punoj krokodila, nije nimalo lako. Vi znate. I mi znamo koliki je to napor, koliko je žrtve na tom putu trebalo, i koliko će još trebati, koliko je neprospavanih noći iza vas, koliko bačenih papira s neuspjelim biznis planovima, koliko suza prolivenih zbog odbijenica na programima za poticaje i raznorazne projekte, koliko jutara dočekanih u uredima nadvijenim nad financijske kalkulacije, proračune za plaće uposlenima, koliko polomljenih noktiju zbog vječnog pitanja “kako platiti doprinose ovaj mjesec”, koliko neprovedenih noći i dana s vašom djecom zbog sutrašnje važne isporuke, koliko otkazanih kafa i izleta s prijateljicama, koliko nezavršenih večera s vašim partnerima jer se se sjetili da morate otrčati do ureda, radionice još nešto provjeriti čega ste se upravo sad prisjetili, koliko ovoga, onoga…

Zaslužile ste!

I neka vam ne bude žao kad izdvojite jedno veče, jedan dan samo za sebe na kojem ćete uživati u sreći vaših kolegica, ugoditi samo sebi, pa onda opet još jedan pa još jedan…

Jer, kako ono kaže Eva Longoria u onoj L’oreal reklami: Zato jer to zaslužujete!

Da, zaslužile ste da se povežete sa svojim sestrama iz poduzetničkog biznisa, da razmijenite iskustva, drame, probleme, da jedna drugoj budete potpora, podrška kad se najmanje nadate, da se veselite jedna drugoj i vašim uspjesima…

Najbolje poduzetnice BiH u 2022.

Jer zajedno ZA JEDNO, ZA JEDNU i za sve smo tu na ovom našem Women in Adria putu.

Photo: Women in Adria/Freepik

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

meke vještine

Ovo je najtraženija vještina u 2024. godini!

Mjesecima unatrag čitamo i slušamo o tome hoće li umjetna inteligencija zamijeniti čovjeka na radnom mjestu. Stoga sve češće promišljamo o vještinama koje čovjek...