Zašto se žene političarke ne smiju zabavljati i plesati?

Posljednjih dana sve društvene mreže i portali, i oni ospkurni, ali i posve relevantni, bavili su se samo jednom, gorućom temom za ovaj svjetski društveni trenutak. Naime briljantna finska premijerka Sanna Marin početkom avgusta plesala je na jednoj privatnoj zabavi u Helsinkiju! Plesala. Subotom uveče. Žena koja ima 37 godina. Što bi rekao jedan naš domaći političar diletant: Ja i?

“Ja sam samo čovjek. I u ovim teškim vremenima trebam malo veselja i zabave”

Šta se desilo tog vikenda u klubu na zabavi s koje je procurio diskriminirajući video na kome se vidi finska premijerka kako pleše? Zašto su se svi svjetski mediji, a pogotovo regionalni, tako furiozno krenuli obračunavati sa činjenicom da se jedna premijerka, jedne skandinavske zemlje, usudila plesati i zabavljati u jednom klubu?

Zašto su svi sebi dali za pravo da komentiraju slobodne trenutke koje je mlada finska premijerka u subotu navečer provela u jednom klubu u Helsinikiju? Zar je uradila nešto skandalozno, neoprostivo, skaradno time što je plesala? Ne, nije. No, novinari su jedva dočekali inkriminirajući video tvrdeći da je premijerka pila, a špekuliralo se da se možda čak i drogirala, jer je, kako oni vele, “droga sigurno bila u opticaju” u klubu za vrijeme partija. Mediji i svekolika puritanska javnost digla se na noge da naruži inače sjajnu finsku premijerku, koja svoju zemlju vrlo odlučno i znalački vodi u ovim kriznim vremenima, kada Finska nakon nekoliko decenija neutralnosti ulazi u NATO pakt.

Natjerali su ženu da se čak dva puta zaredom prošle sedmice javno izvine svojim sugrađanima što je plesala i dala sebi za pravo da se malo i zabavi. I da prije dva dana na press konferenciji, kako je potvrdio Guardian, objavi da je prošlog vikenda uradila i test na narkotike koji je na kraju bio negativan. 

Sanna Marin na press konferenciji 25.8.2022.

Ja sam čovjek…Za vrijeme ovih mračnih dana ja također trebam malo veselja, svjetla i zabave”, izjavila je Sanna na konferenciji za novinare u srijedu 25. avgusta 2022. dodajući: “Sve je ovo potpuno irelevantno u trenucima kad moramo izgraditi zemlju snažnom”. Pritome je Sanna za Guardian dodala da od nje niko zvanično nije tražio da uradi test na droge, ali ga je ona uradila kako bi opravdala svoju zakonsku poziciju i sprala sve sumnje sa sebe.

Dok je jedni osuđuju, sa svih strana ovih dana stiže apsolutna podrška, od običnih žena i muškaraca do javnih ličnosti, celebrityija, političara i političarki, koji podržavaju njeno pravo na zabavu i daju joj puno pravo da svoje slobodno vrijeme iskoristi kakogod želi, plešući, pjevajući…

Čak je i općekritizirani Boris Johnson, britanski premijer u ostavci, postavio svoj komentar na njen govor na pres konferenciji objavljen na Guardian You Yube kanalu: “Apsolutno briljantan govor! Možeš provoditi svoje slobodno vrijeme radeći štogod želiš. Niko te ne smije osuđivati. Nastavi raditi ono što znaš najbolje za svoju zemlju”.

Žena političarka, premijerka, nema pravo ni na ples, a kamoli na zabavu

Zašto je sva svita dokonog svijeta munjevitom brzinom na društvenim mrežama, i globalno ali i regionalno, dala sebi za pravo da, potpuno neopravdano, s ogavnom ostrašćenošću, kritiziraju njenu posve legitimnu ljudsku odluku da se zabavi kad joj je volja i gdje joj je volja? Zašto su natjerali posve nevinu ženu da, gotovo plačnim glasom, priznaje na prekjučerašnjoj presici da i ona ima pravo na zabavu, jer je i ona čovjek?

Ali, neeee, ona nije čovjek, ona je političarka, grme postovi na mrežama!? Jeste, Sanna Mirella Marin je političarka. I to ne obična, nego premjerka jedne vrlo bogate skandinavske zemlje, Finske. No, svi ti dokoni čuvari ženskog dostojanstva na društvenim mrežama zaboravljaju da Sanna Marin prisežući na funkciju premijerke Finske nije poptisala dokument kojoj finski Parlament ili ona samoj sebi zabranjuje bio kakvu zabavu, bila ona u klubu, na svadbi, proslavi rođendana, štagod…Niti je biti dijelom jednog takvog socijalnog događanja zabranjeno, niti Zakonom ograničeno, niti na koncu amoralno i nedozvoljeno.

No, zašto su toj briljantnoj mladoj ženi, političarki novog doba, koja iza sebe ima sjajnu karijeru političarke koja donosi vrlo značajne i zlata vrijedne političke odluke, u odlučujućem trenutku za finsku državu na pragu ulaska u NATO u ovim kriznim vremenima izazvanim rusko-ukrajinskim ratom, svi tako zdušno opalili šamarčinu ovih dana poručujući joj da je pretjerala? 

Sanna Marin

Teško je na to pitanje odgovoriti, jer se nažalost to uplitanje u krajnje osobne stvari čak i političara takvog kova kosi sa svim moralnim, društvenim i ljudskim standardima normalnog, glupostima neopterećenog ljudskog stvora. Niko se recimo nije zapitao šta je ta žena u svojoj karijeri dosada napravila. Koliko je dobrih Zakona donijela, kako svoju zemlju u ovim kriznim vremenima vodi dok na njihovim granicama bjesni rat, kakve je nove političke prakse uvela, kako komunicira sa svojim sugrađanima, kolegama… Ne, to je posve nevažno, jer važno je u kakvoj je haljini bila na zabavi, je li imala gola ramena ili ne, je li haljina bila nedopustivo pripijena uz njeno tijelo, koliko je prisno plesala sa svojim mužem, prijateljima…

Dokle sežu granice našeg svekolikog društvenog licemjerja? 

Pitam se u kojem trenutku smo postali svi redom toliko bahati u svom licemjerju kojim krojimo mišljenje ko se i kako može zabavljati. Zašto mlade, uspješne žene stavljamo na stub srama spremni da odapnemo strijelu s otrovnom vatrenom municijom kad god se te žene usude predstaviti u javnosti kao normalno ljudsko biće koje ima pravo činiti sve ono što i sami činimo, bez obzira što obavlja važne državničke ili političke funkcije? Zašto smo tako revnosno krenuli svi redom osuđivati plesne korake i bliskost dvoje prijatelja ili prijateljica u plesu u klubu gdje je i finska premijerka bila prisutna početkom jula samo zato jer su žene i jer žene zaboga ne smiju tako plesati? Znajući pritome da dotična mlada političarka nije bila niti pijana, niti drogirana, dakle posve “čiste” svijesti je uživala u opuštenoj atmosferi nekog helsinškog kluba. Da je u pitanju bilo kakav političar ili premijer muškarac 300 % sam sigurna da njegov ples ne bi izazvao nikakvo čuđenje. Jer, zaboga, čovjek se malo opustio! Ako je i popio “koju” usput, vrlo važno! Pa, i on je ljudsko biće koje se ima pravo opustiti. Pa i napiti. Pa, ponekad povući i koju “lajnu” bijelog praha, amfetamina ili kokaina, jer zaboga i to je za ljude. Da, za muškarce to može proći bez ikakvih osuda i moraliziranja, jer smo za muškarce iz bilo kojeg društvenog staleža kadri naći svaku vrsta opravdanja. 

A za žene? Ma hajte molim vas, pa ona je žena!!! I baš zato mora voditi računa kad i kako pleše u klubu. Tako su glasili mnogi komentari na društvenim mrežama vezani za “skandalozno ponašanje” finske premijerke poručujući joj da je pretjerala, da mora voditi računa o svom ponašanju u javnosti, blablablabla…

Jer, zaboga, ona je političarka. Premijerka. Pa, ne može ona sebi dopustiti da pleše tako razgolićena i opuštena u nekom klubu.

Kad je početkom jula Ruisrock festival na svom Instagram profilu objavio fotografiju te iste finske premijerke na kojoj je obučena u rokersku crnu kožnu jaknu, kartki teksas šorc i martinke odmah je krenula medijska hajka dežurnih čuvara ženske čednosti i dostojanstva na društvenim mrežama.

Sanna Marin na Ruisrock festivalu

Pa, kako je obučena, pa zar to pristoji jednoj premijerki? Jer, zaboga otišla je na rock festival!? I to ne bilo koji, nego alternativne rock muzike!? Pa, zamislite molim vas, propade finska država zbog njene kožne jakne i martinki!

Nisu Sannu poštedili ni onih otrovnih anti majčinskih komentara: A kako je nije sramota, majka, a tako razgolićena pleše? 

Jer samo se žena do grla zakopčana smije naći u nekom noćnom klubu i plesati. I ne može žena političarka dopustiti sebi da sluša alternativnu muziku i posjeti neki festival zato što se baš to njoj sviđa i što to voli. Valjda mora raspisati referendum da joj svekoliki puritanski puk odobri kakvu muziku i kakve filmove smije gledati, koje festivale pohoditi, s kim se družiti, s kim plesati, smijati se…

To što su muškarci političari raznih kalibara u našem balkanskom političkom mulju i blatu rado viđeni gosti u opskurnim noćnim klubovima i na raskalašenim zabavama gdje dolaze gledati razgolićene plesačice, kako se to uvijek navodi “sumnjive prošlosti”, i plesati sa wannabe inluensericama željnima 5 minuta portalske ili instagramske pažnje plešući u nekom vatrenom klinču, to ne izaziva nikakve salve otrovnih komentara na društvenim mrežama. Jer, takve komenatre i kritike nikad nismo, niti ćemo vdijeti na portalima ili društvenim mrežama upućene takvim muškarcima, jer, oni su tada “macani”, heroji bezimenih botova na “socijalkama”. Čak i kada su oni pijani, nadrogirani plesali u nekom krajnje vulgarnom plesu jasno kompromitirajući i svoj a i ugled javne funkcije, to neće izazvati salvu otrovnih komentara jer pobogu “on je muško”!

Ženi se jednostavno ne može oprostiti uspjeh čak ni kad maestralno obavlja svoj posao

Kad ste žena, pa još političarka, premijerka, nije dovoljno što maestralno radite svoj posao, što dajete sjajne primjere svojim ponašanjem, svojom inteligencijom, britkim komentarima čuvate dostojanstvo i mir svoje nacije. Ne, to nije odvoljno, jer valjda ste trebali još 5 x više. I naravno, ni u ludilu sebi ne smijete dopustiti malo zabave, opuštenog ponašanja, jer vi ste žena, kraljica, majka… 

Pitam se samo na koncu ko je na svijet donio i odgojio te muškarce da tako mizoginim ponašanjem daju sebi za pravo da tako ostrašćeno osuđuje žene. Žene su ih nosile, donijele na ovaj svijet, rodile, dojile, odgojile. U kojem trenutku su žene preko svojih sinova, braće, muževa, očeva poslale drugim ženama takve otrovne mizogine poruke.

Zašto muškarcima svako opskurno ponašanje biva oprošteno, pa čak i u tim uređenim, sterilnim društvima, kakvim na Balkanu smatraju skandinavska društva? Zašto se oni mogu zabavljati i plesati, čak i kad su premijeri država, a mladim ženama, uspješnim, inteligentnim, mudrim, vrijednim, vještim u politici i u poslu to nije dozvoljeno?

I u konačnici, ko nam je dao za pravo da presuđujemo šta je moralno, a šta nije, šta je pristojno, a šta nije i da drugima držimo lekcije kako će se ponašati?

I naravno, na kraju ne treba zaboraviti ono što reče jednom prilikom Oscar Wilde: “Samo je jedna stvar gora od toga da te ogovaraju, a to je da te ne ogovaraju.”

Photo: Guardian/NYpost/Finnish government/Ruisrock Instagram

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

uvođenje promjene

Gdje je puno baba, kilava su djeca

Svi koji smo se rodili i odrasli na ovim prostorima, čuli smo ovo hiljade puta. Dobar dio vremena nismo razumjeli o čemu je riječ,...