Array

Zaustavimo femicid! Mi, žene BiH, organiziramo protest u petak 15.10. u svim gradovima BiH!

U Bihaću jeprije dva dana svirepo ubijena jedna žena. Ubio ju je suprug. Davljenjem. Svaki dan negdje u svijetu strada neka žena. Zato što je žena. Ako se pitate po čemu se femicid razlikuje od drugih vidova ubistva, pročitajte ovaj članak. Želimo da se femicid što prije pravno klasifikuje. Želimo da više nijedna žena ne izgubi život na ovaj način. Nasilje nad ženama je naša svakodnevnica. Femicid je naša svakodnevnica. Maksimalne kazne za počinitelje!

Na Facebook stranici neformalne grupe “Nisam tražila” jučer je objavljen poziv svim ženama u BiH da, sutra, u petak 15.10., izađu na mirne proteste u svim većim gradovima BiH zbog sve učestalijeg nasilja nad ženama, koji nerijetko okončava femicidom, a na koji javnost i policijski organi sve više zatvaraju oči.

Poziv na proteste prenosimo u cjelosti:

MI, ŽENE BOSNE I HERCEGOVINE, UJEDINJENE I SOLIDARNE, KAŽEMO:

Nijedna više!

Ove sedmice ubijena je još jedna žena u Bihaću. Njen ubojica nije odmah uhvaćen. Prema nezvaničnim i nepotpunim statistikama, od 2017. ubijeno je više od šezdeset žena. Koliko njih je izgubilo život u tišini, to ni ne znamo.

Zajedno, tu smo da kažemo-DOSTA!

Dosta terora nad ženama! Dosta nijemog posmatranja dok ginemo u našim domovima i na ulicama naših gradova. Mjesta koja bi trebala biti najsigurnija naši su kavezi i naša stratišta.

Nije se desila porodična tragedija–već ubistvo. Nije nesretan slučaj–već ubistvo. Nije zločin iz strasti, već femicid. Žena je ubijena zato što je žena. Zato što se na nas gleda kao na potrošnu robu.

Tu smo da kažemo-mi nismo vaše majke, supruge, sestre, kćerke. Nismo ničije privatno vlasništvo. Mi smo svoje, bučne i odlučne da odbranimo jedna drugu.

Tu smo da kažemo da nismo krive! Nijedna žena, nikad, nigdje, nije kriva zato što je udarena, silovana, ubijena. Krivi su muškarci nasilnici i institucije koje ih štite. U svakoj našoj mahali, svakoj ulici, svakom haustoru, bilo da je u kući, na poslu, na nastavi ili je izašla vani prošetati, upravo sad neka žena trpi nasilje ili je potencijalna nova žrtva. Nasilje nad ženama nije privatna stvar. Nećemo samo čekati da dođemo na red.

Nećemo više šutjeti. Zajedno kažemo–ovo su naša tijela, ne pripadaju vama. Ovo su naši životi, vi ih ne možete oduzeti i uniziti.

Femicid ne poznaje granice. On ne zna za dob, boju kožu, vjersku, etničku ili nacionalnu pripadnost, mjesto stanovanja. Na svakom dijelu planete, kako nekad tako i sad, muškarci nasilnici ženama poručuju–dobre ste samo ako ste mrtve.

A mi kažemo–nijedna više! Nećemo živjeti u strahu. Nećemo umirati u tišini.

ZAHTIJEVAMO:

-Uvođenje pravne definicije femicida.

-Uvođenje femicida kao krivičnog djela u sve zakonske i podzakonske akte

-Hitno usklađivanje krivičnih zakona s Istanbulskom konvencijom (​​Konvencija Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici) i revidiranje kaznenih praksi.

-Osiguravanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole.

-Dosljednu primjenu zakona i u slučajevima kada do smrtnog slučaja kao posljedice nasilja u porodici da se počiniocu sudi prema odredbama zakona koje će utvrditi težu kaznu.

U PETAK, U 15:00, IZLAZIMO JEDNA ZA DRUGU I ZA SVE ONE KOJE VIŠE NISU S NAMA.

STOJIMO SOLIDARNO SA ŽENAMA SRBIJE I KOSOVA KOJE SU TAKOĐER IZAŠLE NA ULICE.

NAŠ BOL JE VAŠ SRAM!

Bihać, Gradski trg

Banjaluka, Trg Krajine

Gračanica, Gradski park, pred spomenika Narodnooslobodilačkoj borbi

Tuzla, Trg slobode

Sarajevo, Šetnja od Trga oslobođenja – Alije Izetbegovića do Vječne vatre

Zenica, Trg Alije Izetbegovića, ispred Robne kuće Bosanka

Stolac (u 15.30), U školskom parku

Mostar, Španski trg

Konjic, Trg Alije Izetbegovića

Goražde, Trg branilaca

Pozivamo i druge gradove da se priključe i jave lokaciju kako bi ih mogli dodati na listu.

Photo: Facebook Nisam tražila/Novosadska hronika/H-alter

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required
Array

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE VIŠE

BiH korak bliže EU. Pregovori bi mogli biti otvoreni u ožujku

Bosna i Hercegovina je napravila određene pomake na svom europskom putu i treba nastaviti s tim kako bi čelnici EU-a na samitu u ožujku...
nesloga među odjelima

Mi smo važniji