Kvrguša na svjetskoj sceni: Kako je Saša Zoranović podigao bosansko jelo do Top 10

Na takmičenju Chef of the World 2025 u Langfangu (Kina) šef kuhinje restorana Toplik iz Istočnog Sarajeva, Saša Zoranović, ušao je među Top 10 kuhara svijeta.

Žiri je osvojio modernizovanom verzijom kvrguše – jednostavnog domaćeg jela koje je pretvorio u elegantne zalogaje za street-food temu takmičenja.

Manifestacija je dio Langfang World Food Festivala, događaja koji okuplja internacionalne kuhare i hiljade posjetilaca. Time je kvrguša, obično vezana za porodični sto, dobila globalnu pozornicu i novu publiku.

Zoranovićev pristup nije “fuzija radi fuzije”, nego pažljivo osvježavanje tradicije: isti duh jela, ali precizniji rezovi, čišće teksture i diskretne arome (poput mente) koje podižu balans.

Sam chef kaže da ga zanima upravo to polje između naslijeđa i inovacije i da planira dalje “vraćati” zaboravljene recepte kroz savremenu tehniku.

Ovo pokazuje da i skromna, autentična jela mogu zasjati jednako snažno kao i najsofisticiranije kreacije ako se pripreme s preciznošću i poštovanjem prema tradiciji.

Recept Saše Zoranovića za kvrgušu

Sastojci:

  1. Mladi krompir – 550 g
  2. Brašno T-400 – 250 g
  3. Prašak za pecivo – 10 g
  4. So – 30 g
  5. Mljeveni biber – 5 g
  6. Pileći bataci – 20 kom
  7. Pavlaka punomasna – 300 g
  8. Jogurt (2,8%) – 1 l
  9. Menta – 10 g
  10. Čili paprika – 6 g
  11. Jaja – 4 kom

Detaljna priprema je na: https://www.youtube.com/watch?v=-9IbuB9frBc&t=93s

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE VIŠE

udruženje poduzetnika bih

Benjamin Hekić: „Poduzetnici u BiH se moraju udružiti i prestati šutjeti“

U Bosni i Hercegovini poduzetništvo je često borba s administracijom, nestabilnim propisima i poreznim opterećenjima. Benjamin Hekić, poduzetnik iz Kaknja, odlučio je tome stati...