Zdravi jednostavni muffini od bundeve

Jesenji prohladni povjetarac se polako uvlači u naše domove. Znate li šta to znači? Vrijeme je za mufine od bundeve!

Muffini od bundeve-zdrava užina

Od bundeve možemo napraviti različite slastice i deserte, no danas vam nudimo recept za zdrave mufine od bundeve. Ovi su mafini savršeni kao zdrava i lagana jutarnja i podnevna užina, za vaše školarce ili za vašu jutarnju ili popodnevnu kafu.

Zdraviji su od većine mufina koje možete kupiti u dućanima, jer su napravljeni od integralnog pšeničnog i zobenog brašna, zaslađeni pravim javorovim sirupom ili medom, a umjesto maslaca koristili smo kokosovo ili maslinovo ulje.

Mufini od bundeve

Neobična kombinacija začina daje poseban šmek mufinima

Ovi mafini od bundeve ne bi bili tako zavodljivo sočni i mirisni bez toplih jesenjih i zimskih začina, cimeta, đumbira, muškatnog oraščića i karanfilića, koji ovim mufinima daju neodovljiv miris i okus. Ako ste u ovo doba godine ludi za bundevom, uživaćete u vašoj popodnevnoj kafi ili šoljici toplog čaja uz ove mirisne mufine od bundeve. Ove slastice od bundeve imaju naprosto magičnu moć da pretvore i one najveće skeptike koji ne vjeruju u “zdrave muffine”, pa još od bundeve, u najveće obožavatelje baš ovih mirisnis mufina od bundeve.

Ovim mufinima možete dodati i neke od vaših najdražih orašastih plodova, bademe, lješnjake, komadiće čokolade, brusnice ili grožđice, što god poželite.

Mufini od bundeve

Umjesto gotove mješavine začina za bundevu možete i sami pripremiti mješavinu začina od ranije kupljenih začina, cimeta, suhog đumbira, muškatnog oraščića i pimenta. Možete dodati i glazuru od istopljenog šećera u prahu.

Ovaj recept za mufine možete prilagoditi i da bude veganski, bez mliječnih proizvoda, bez jaja, bez glutena. Veganski ako izbacite jaja, a bezglutenski ako dodate bezglutensko brašno i tapiocu umjesto pšeničnog i zobenog brašna.

Priprema:

2 jaja, sobne temperature

½ šolje javorovog sirupa ili meda

⅓ šolje otopljenog kokosovog ili maslinovog ulja

1 šolja pirea od bundeve

¼ šolje mlijeka (može i kokosovo, bademovo)

2 kašičice mješavine začina za bundevu (ili 1 kašičica cimeta, ½ kašičice mljevenog đumbira, ¼ kašičice mljevenog muškatnog oraščića i ¼ kašičice mljevenih karanfilića)

1 kašičica sode bikarbone

1 ½ kašičicu praška za pecivo

1 kašičica ekstrakta vanilije

½ kašičice soli

1 ¾ šolje integralnog pšeničnog brašna

⅓ šolje zobenog brašna

Jaja umutite, odvojeno bjelanca sa malo soli, žumanca sa javorovim sirupom ili medom, dodajte u smjesu žumanaca ulje i mlijeko, umutite pa dodajte praškaste sastojke prosijane s brašnom i začinima. Smjesu ulijte u kalupe za mufine, tako da ostavite 1/3 kalupa prazne na vrhu, kako bi se mufini mogli podići tokom pečenja, i pecite u zagrijanoj rerni na 180 C 25 minuta, sve dok čačkalica koju zabodete u sredinu mufina ne bude suha pri izvlačenju.

Ovako pečene mufine izvadite iz rerne i pokrijte 5 min suhom krpom. Možete ih čuvati u staklenoj posudi 3-4 dana.

Bundeva

Photo: Anisa Šerak

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

networking breakfast Cazin

Uskoro se družimo u Cazinu, tema je prevažna: “Kako pronaći i...

Goruće pitanje novog doba: Kako naći adekvatne radnike i kako ih zadržati? Pokušat ćemo dati odgovor na ovo pitanja u sklopu Networking breakfata 8.5....