Sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine!

Jedan od najvažnijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine je 1. mart. Na taj dan 1992., Bosna i Hercegovina je postala suverena, nezavisna i međunarodno priznata država.

Podsjetićemo vas da je 29. februara i 1. marta 1992. godine na području BiH održan referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Na referendumsko pitanje „Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?“ većina Bosanaca i Hercegovaca, Bosanki i Hercegovki, izjasnila se za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.  

Dan nezavisnosti kao posljedica referenduma

S obzirom na rezultate referenduma, Bosna i Hercegovina proglasila je svoju nezavisnost 1. marta 1992. godine. Kao odgovor na referendum, srpske paravojne formacije postavljaju barikade u Sarajevu i drugim bosanskohercegovačkim gradovima u kojima počinju krvavi oružani sukobi.

Zemlje članice Evropske zajednice su 6. aprila 1992. godine priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu, a dan kasnije to su učinile i Sjedinjene Američke Države.  Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda. 

Uspješnim otporom građana Republike Bosne i Hercegovine agresiji i zalaganjem Vlade Republike Bosne i Hercegovine za multietničku i demokratsku državu ravnopravnih naroda, BiH je očuvala svoj državnopravni i historijski kontinuitet. U američkom gradu Daytonu 21. novembra 1995. potpisan je mirovni sporazum, čime je neslužbeno završen rat u BiH. Konačni sporazum potpisan je u Parizu 14. decembra 1995. godine, a Dejtonski sporazum potvrdio je Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu i suverenu državu u evropskoj porodici država.

Tim povodom neka nam je svima sretan 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine!

Photo: Federalno ministrarstvo okoliša i turizma

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

networking breakfast Cazin

Uskoro se družimo u Cazinu, tema je prevažna: “Kako pronaći i...

Goruće pitanje novog doba: Kako naći adekvatne radnike i kako ih zadržati? Pokušat ćemo dati odgovor na ovo pitanja u sklopu Networking breakfata 8.5....